Sva zdanja dobijaju novi sjaj, a samo ona vraća stari: Kakva sudbina čeka Poštu u Savskoj (FOTO)

09.06.2022

07:15

0

Prvobitna zgrada je arhitektonsko delo Momira Korunovića, koji se smatra začetnikom autentičnog srpskog stila

Sva zdanja dobijaju novi sjaj, a samo ona vraća stari: Kakva sudbina čeka Poštu u Savskoj (FOTO)
Savski trg Pošta (6) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Dok mnoge građevine u Beogradu dobijaju novo ruho, zgradi Pošte u Savskoj ulici biće vraćen stari sjaj, i to onaj autentični iz 1927. godine.

Nažalost, prvobitno zdanje koje je arhitektonsko delo Momira Korunovića, koji se smatra začetnikom jedinog autentičnog srpskog stila, obnovljeno je, a umesto da mu se vrati prvobitna lepota, otišlo se korak unazad, a možda i više njih.

Tako je, posle oštećenja u Drugom svetskom ratu, izvorni objekat rekonstruisan prema projektu Pavela Krata, izbeglice iz carske Rusije, koji je radio za sovjetski NKVD, i to je učinjeno do neprepoznatljivosti, što je svima zapalo za oko.

U toku te rekonstrukcije poskidani su svi fasadni ukrasi i ornamentika, zgrada Pošte je ogoljena, pa od nekada jednog od najreprezentativnijih objekata u Savskom amfiteatru decenijama imamo samo kostur i neuglednu fasadu u socrealističkom maniru.

Poslednjih godina mnogo se pričalo i pisalo o budućnosti ovog zdanja, ali se čekalo da Savski trg, koji je zaista dobio novi sjaj, bude u potpunosti sređen, kako bi se počelo i sa sređivanjem Pošte.

Tako je Grad odlučio, a nedavno i saopštio, da će ta zgrada, kod nekadašnje Glavne železničke stanice, biti rekonstruisana i vratiće joj se autentičan izgled iz 1927. godine.

Kako su pre nekoliko dana najavili i gradski čelnici, u njoj će biti jedno beogradsko pozorište i biblioteka, a kako se spekuliše u javnosti, u pitanju su odeljenje Biblioteke grada i dečje scene Pozorišta "Boško Buha", dok se, s druge strane, jedno vreme čak i pisalo da će prostor biti za umetnike iz BIGZ-a.

Upravo je to u junu 2020. rekao i glavni gradski urbanista Marko Stojčić, kada je najavio da će za rekonstrukciji biti potrebno oko dve godine. Međutim, tada se nije tačno znalo da li će objekat biti namenjen kulturi i komercijalnoj delatnosti.

- Ne bih dao prednost nijednoj nameni. Ono što je moj lični stav je da bih voleo da to bude objekat kulture, ali ostaje da vidimo šta je to što kulturne institucije mogu da ponude kako bismo bili sigurni da će objekat biti u potpunosti iskorišćen - rekao je ranije Stojčić.

Takođe je tada gradski urbanista objavio i idejno rešenje koje je uradio arhitekta Branislav Popović, za kog je naveo da će učestvovati u daljem postupku projektovanja. Međutim, za sada se još uvek ne zna da li se ostalo na tom rešenju.

Savski trg - mesto urbanizacije glavnog grada

Savski trg nekada je predstavljao glavnu tačku dolaska putnika iz cele Srbije, kao i bivše Jugoslavije, dok danas označava mesto razvoja i urbanizacije koje povezuje jedan od najznačajnijih projekata – “Beograd na vodi”, sa ostatkom grada.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Današnji Savski trg poprimio je modernistički izgled, koji se proširio i na ostatak Beograda. Skverom dominira monumentalna figura velikog župana Stefana Nemanje, koja je postavljena na kamenim kockama, starim oko 100 godina.

Takođe, izmeštanjem saobraćajnica na obode Savskog trga, pešacima je na raspolaganju prostor od oko 20.000 kvadrata na samom podijumu i parteru oko bivše zgrade Glavne železničke stanice.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike