Zgrada stare pošte na Savskom trgu se obnavlja, a imaće i novu namenu: "Biće tu pozorište i pošta"

05.06.2022

09:44

0

Autor: J. S. J.

Ovo velelepno zdanje izgrađeno je 1929. godine u srpsko-vizantijskom preporodu, po projektu arhitekte Momira Korunovića

Zgrada stare pošte na Savskom trgu se obnavlja, a imaće i novu namenu: "Biće tu pozorište i pošta"
stara posta savski trg - Copyright Prinstcreen/Googlemap

U zgradi stare pošte kod železničke stanice na Savskom trgu biće beogradsko pozorište i bibloteka. Ovo zdanje se sada obnavlja, a biće postavljena replika fasade Momira Korunovića, koja je uništena posle oslobođenja 1945. godine.

To je juče, u razgovoru sa sugrađanima, na "Tviteru" najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je podsetio da je ovo velelepno zdanje izgrađeno 1929. godine u srpsko-vizantijskom preporodu, po projektu arhitekte Momira Korunovića. Pošta je ruinirana tokom savezničkog bombardovanja Jugoslavije u Drugom svetskom ratu, a posle je rekonstruisana u duhu socijalističke arhitekturue, koju je favorizovao tadašnji komunistički režim.

- To je inače uradio arhitekta Pavel Krat, izbeglica iz carske Rusije, koji je radio za sovjetski NKVD. Posle 1945. pa sve do 1948. godine on je vedrio i oblačio. Zgrada se sada obnavlja i u njoj će biti jedno beogradsko pozorište i biblioteka - otkrio je Vesić, a prenose "Novosti."

Fasada zgrade bila je kombinacija ponirućih i horizontalnih redova prozora, venaca, zabata, okolusa i medaljona s retkom ekspresionističkom plastičnom dekoracijom i dinamičnim izgledom. Arhitekta je osim romantičarskih, ekspresionističkih i motiva secesije, dodao svoj lični pečat u vidu rogljastih delova na krovu.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike