Pionir vazduhoplovstva dobio spomen-klupu na Savskom pristaništu! Istaknuti pilot je 1911. stradao na istom mestu (FOTO)

06.06.2022

20:10

0

Ovom događaju prisustvovali su glavni gradski urbanista Marko Stojčić i ambasador Republike Slovenije u Beogradu Damjan Bergant

Pionir vazduhoplovstva dobio spomen-klupu na Savskom pristaništu! Istaknuti pilot je 1911. stradao na istom mestu (FOTO)
ff158a2e94289a96c0562a7037a16b93_5021572678 - Copyright Beoinfo

U parku Edvarda Rusjana, na Savskom pristaništu, svečano je otkrivena spomen-klupa slovenačkom pilotu, konstruktoru aviona i pioniru vazduhoplovstva na ovim prostorima.

Ovom događaju prisustvovali su glavni gradski urbanista Marko Stojčić i ambasador Republike Slovenije u Beogradu Damjan Bergant.

Stojčić je podsetio da je otkrivanje spomenika istaknutom pilotu, koji na tom mestu stradao 1911. godine, zajednička inicijativa Grada Beograda u slovenačke ambasade.

Beoinfo
 

- Kroz ovaj zajednički projekat smo puno razgovarali o prijateljstvu Slovenije i Srbije, koji smo delili kroz istoriju. Takođe smo razgovarali i o budućim projektima. Ova klupa i spomen ploča će tek dobiti na značaju kada se u nastavku završi Linijski park, što se očekuje za oko mesec i po dana i kada će Beograđani i gosti prestonice moći da prođu ovim potezom i upoznaju se sa likom i delom Edvarda Rusjana - najavio je Stojčić.

On se zahvalio akademskom vajaru Stevanu Filipoviću i livcu Aleksandru Stanišiću jer su, kako je istakao svojim delom oplemenili prostor iza Beton hale.

Beoinfo
 

Ambasador Bergant je podsetio da je prošlo dve godine od inicijative do realizacije ovog projekta.

- Zahvaljujući mnogima ideja je realizovana. Posebno zadovoljstvo mi je što je Grad Beograd podržao inicijativu Ambasade Slovenije i omogućio da se danas nalazimo u parku Edvarda Rusjana. Edvard je tragično preminuo 9. januara 1911. godine, nedaleko odavde kada je prilikom prezentacije svojih letačkih sposobnosti želeo Beograđanima da nadahne svoje vizionarstvo - podsetio je Bergant.

Beoinfo
 

On se zahvalio i aero-klubu Nova Gorica iz Slovenije, koji svake godine aero mitingom odaje počast Edvardu Rusjanu i na taj način, kako je istakao, približava Beograd i Novu Goricu, te i Sloveniju i Srbiju.

Otkrivanje spomen-klupe Edvardu Rusjanu uveličali su svojim preletom dva aviona Vojske Srbije, kao i svečani orkestar Ministarstva unutrašnjih poslova.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike