Šta predstavlja strela na obeležju ubijenom premijeru? Spomenik Đinđiću je završen, a evo kada će krasiti Studentski trg

14.05.2022

08:00

0

Treba da dozvolimo da se ispolji svaka ličnost koja je imala pozitivan uticaj na istoriju Srbije, kazao je sociolog Neven Cvetićanin za 24sedam

Šta predstavlja strela na obeležju ubijenom premijeru? Spomenik Đinđiću je završen, a evo kada će krasiti Studentski trg
Zoran Đinđić - Copyright Profimedia 24sedam/Katarina Mihajlović

Spomenik ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću (1952-2003) završen je, a odgovor na pitanje koliko dugo će stajati u fabrici u Novom Sadu, ili na nekom drugom skrovitom mestu, sve dok se ne stvore uslovi za njegovo postavljanje na Studentskom trgu u Beogradu, i dalje ostaje da lebdi u vazduhu. 

Prema najavama glavnog gradskog urbaniste Marka Stojčića, spomenik bi trebalo da bude postavljen naredne godine na Studentskom trgu. 

24sedam/Katarina Mihajlović
Glavni gradski urbanista Marko Stojčić

- Pre toga je potrebno uraditi rekonstrukciju Vasine ulice i Studentskog parka, ali i izmestiti saobraćaj iz tog dela grada. Tome prethode arheološka istraživanja koja moraju da se sprovedu pre početka rekonstrukcije, jer se smatra da se ispod Studentskog trga nalaze ostaci antičkog grada Singidunuma - kazao je Stojčić.

Prema rečima sociologa Nevena Cvetićanina, spomenik ubijenom premijeru je koristan jer označava poštovanje prema jednom delu srpske neposredne politike.

Neven Cvetićanin, Printscreen/Youtube, Novi standard
 

- Ja sam protiv kulture zaboravljanja. Treba da dozvolimo da se ispolji svaka ličnost koja je imala pozitivan uticaj na istoriju Srbije. Ovu inicijativu treba pozdraviti - kazao je Cvetićanin za 24sedam.

Podsetimo, odluka da se podigne spomenik nekadašnjem premijeru Srbije doneta je 2016. na sednici koja je održana 8. juna.

Mesto koje bi spomenik trebalo da krasi, u blizini stana u kojem je Đinđić živeo i Filozofskog fakulteta, odredio je austrijski arhitekta Boris Podreka, autor idejnog rešenja Studentskog trga, koji će sa Vasinom ulicom i Trgom republike biti pretvoren u pešačku zonu.

Profimedia
Zoran Đinđić

U nadmetanju za najbolje rešenje za spomenik 40 učesnika borilo se od marta, kada je dvostepeni konkurs raspisan. Posle prve runde, završene krajem juna, žiri je odabrao šest radova i njihovim autorima raspodelio nagradni fond od 19.000 evra. Na čelu žirija bio je Boris Podreka, a članovi su slikari akademici Dušan Otašević i Vladimir Veličković, vajar Mirsad Begić i arhitekta Milutin Folić.

Prvu nagradu osvojilo je idejno rešenje dramaturškinje Biljane Srbljanović i vajara Mrđana Bajića. 

Šta simbolizuje strela? 

 

 

Dramaturškinja je nedavno objavila video-snimak završenog spomenika i objasnila šta predstavlja strela. 

- Simbolika strele je istovremeno i jasna i višeznačna. Strela je univerzalni simbol za pravac i smer, glava strele se prepoznaje kao simbol prodora svetlosti, smrti, ljubavi ili spoznaje, povezana je sa simbolima sunca i oštrim ubodima, dok prekinuta, jasno evocira traumu koja je samo za trenutak ometa, ali je nikada ne zaustavlja. Zvučna instalacija polazi od osnovne ideje unutrašnjih glasova prolaznika, misli koje beže i koje se mešaju, koje nadglasavaju i nadjačavaju jedne druge, koje zbunjuju i skreću sa strelovitog puta - navela je ona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike