U čast vazduhoplovnog pionira: Usvojena inicijativa da se podigne spomen-klupa Edvardu Rusjanu

05.06.2021

09:07 >> 10:35

0

On je tragično preminuo 9. januara 1911. godine prilikom prezentacije letačkih sposobnosti svog motornog aviona u Beogradu, koji se u jakoj košavi srušio na

U čast vazduhoplovnog pionira: Usvojena inicijativa da se podigne spomen-klupa Edvardu Rusjanu
Copyright Wikipedia/Andrejj

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda na održanoj sednici usvojila je inicijativu Ambasade Republike Slovenije u Beogradu da se podigne spomen-klupa Edvardu Rusjanu u parku na platou fontane kod Ulice vojvode Bojovića ispod Kalemegdana.

Edvard Rusjan tragično je preminuo 9. januara 1911. godine prilikom prezentacije letačkih sposobnosti svog motornog aviona u Beogradu, koji se u jakoj košavi srušio na obalu Save ispod Kalemegdana.

Postavljanje spomen-klupe zaokružilo bi na najbolji način ostavštinu Edvarda Rusjana u Beogradu, zajedno sa njegovim grobom na Novom groblju i ostacima njegovog aviona, koji se nalaze u Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu.

Vikipedija

Ambasada Republike Slovenije u Beogradu iskreno se nada da će inicijativa biti prihvaćena jer veruje da bi sa postavljanjem Rusjanove spomen-klupe dobili novi znak odlične saradnje između grada Beograda i Ambasade kao i između naše dve države – stoji u inicijativi Ambasade Republike Slovenije u Beogradu.

Predsednica Komisije Andrea Radulović istakla je važnost očuvanja sećanja na ličnosti koje su svojim znanjem i umećem zajednički uticali na razvoj društva gradova i država.

Pročitajte još:

– Edvard Rusjan je jedan u nizu ličnosti koje su značajno uticale na društvo kako Slovenije, tako i Srbije. Postavljanjem spomen-klupe pioniru vazduhoplovstva nastavili bismo vrlo uspešnu saradnju dveju država iz oblasti kulture – naglasila je Radulovićeva.

Članovi Komisije usvojili su i inicijativu da se parkovska površina na kojoj je planirano podizanje spomen-klupe Edvardu Rusjanu nazove Parkom Edvarda Rusjana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike