Deca Beograda: Mihajlo Stojković, maturant Treće beogradske gimnazije, jedini Srbin na prestižnom američkom univerzitetu!

29.05.2022

17:45

0

O kakvom se uspehu radi govori i podatak da je za upis konkurisalo čak 56.000 srednjoškolaca iz celog sveta

Deca Beograda: Mihajlo Stojković, maturant Treće beogradske gimnazije, jedini Srbin na prestižnom američkom univerzitetu!
collage - Copyright Profimedia/Printscreen/Twitter

Maturant Treće beogradske gimnazije Mihajlo Stojković biće jedini Srbin na prestižnom američkom Stanford univerzitetu u Kaliforniji.

On je dobio finansijsku pomoć univerziteta u punom iznosu od 88.000 dolara, koja pokriva godišnje troškove školarine, smeštaja i ishrane. 

O kakvom se uspehu radi, govori i podatak da je za upis konkurisalo čak 56.000 srednjoškolaca iz celog sveta. Upisna kvota je oko 2.000 brucoša, ali je 1.800 mesta "rezervisano" za đake iz SAD. Stojković je ušao u preostalih 200 najboljih među stranim studentima.

Mihajlo je odluku o studijama u Americi doneo u prvoj godini gimnazije, a na to su uticale njegove drugarice koje su već upisale Oksford.

Za univerzitet je aplicirao 2021, a u junu iste godine polagao i test. 

- Standardizovani test je isti za sve studente. Pitanja iz matematike su lagana, nema puno logike, dok je engleski težak. Od stranih studenata najviše ih je iz Indije i Kine - kazao je Mihajlo. 

On je polaznik Centra za talente "Beograd 2", sa kojim je osvojio dve zlatne i jednu srebrnu medalju na međunarodnim takmičenjima. Polaznik je "Petnice", radio je istraživanja u "Vinči", stenfordskoj letnjoj školi, predsednik je odeljenske zajednice... Sve to je doprinelo da dobije indeks prestižnog univerziteta.

Šta je SAT?

Standardizovani test (SAT) može se polagati i u Americi i u državama širom sveta. U SAD postoji sedam termina, a u drugim državama se uglavnom može polagati pet puta godišnje.

Test se sastoji iz dva dela: engleskog i matematike. Engleski se deli na razumevanje pročitanog teksta i pisanje i jezički deo testa. Pisanje eseja je dodatni deo testa koji ne zahteva svaki fakultet.

Đaci se u Americi u završnim razredima aktivno spremaju za SAT i polažu ga više puta, sve dok ne dobiju dovoljan broj bodova.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike