Ovaj deo Bežanijske kose više neće izgledati kao pre: Grade se sportski i poslovni objekti, vrtić i prostor za 1.800 ljudi

06.04.2022

10:39

0

Prema planu detaljne regulacije, za stanovanje se planira 49.468 kvadrata, za komercijalne sadržaje 288.212 a za sportske objekte i komplekse 17.402 kvadratnih metara

Ovaj deo Bežanijske kose više neće izgledati kao pre: Grade se sportski i poslovni objekti, vrtić i prostor za 1.800 ljudi
Copyright Printscreen/ Youtube

Plan detaljne regulacije dela Bloka 51 na Novom Beogradu odnosi se na prostor između ulica Partizanske avijacije, Marka Čelebonovića, Rajkove, Surčinski put i Smolućke, na Novom Beogradu, ukupne površine oko 35 hektara.

Planirano je da ovde stanuje 1.800 stanovnika, te da bude više od 3.000 zaposlenih. Za stanovanje se planira 49.468 kvadrata, za komercijalne sadržaje 288.212 a za sportske objekte i komplekse 17.402 kvadratnih metara.

Printscreen/ Google maps
 

Predškolska ustanova planira se blizu površina namenjenih stanovanju, postojećih stambenih kompleksa u kontaktnom području i planiranih stambenih i sportskih sadržaja. Ustanova je planirana za kapacitet od 150 dece, prenosi Ekapija.

Parking je planiran van ograde predškolske ustanove, u regulaciji saobraćajnice Nova 3.

Za planiranu populaciju, procenjuje se uvećanje broja učenika osnovnih škola za oko 100, a srednjih škola oko 50, ali nije ekonomski isplativa izgradnja nove ustanove.

Kako je navedeno u dokumentaciji, Ulica Marka Čelebonovića dobiće rang magistrale, a ovde je i planirano uvođenje tramvajske pruge. Pored postojećih stajališta koja se zadržavaju, planirano je i uspostavljanje stajališta u Rajkovoj ulici.

Javne zelene površine, planiraju se kao zaštitni pojas - tampon zona između predškolske ustanove i saobraćajnice Marka Čelebonovića, u širini oko 35 metara. U ovim površinama dozvoljeno je sađenje niskog i visokog rastinja, kao i postavljanje mobilijara.

Nosilac izrade je Urbanistički centar doo Beograd.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike