Ni najstariji Beograđani je neće prepoznati: Slavija dobija novi izgled! Pogledajte šta se sve menja (FOTO)

16.02.2022

18:30

0

Panorama Beograda trebalo bi da dobije dve "kule", tačnije višespratnice od 13 i 14 spratova

Ni najstariji Beograđani je neće prepoznati: Slavija dobija novi izgled! Pogledajte šta se sve menja (FOTO)
beograd_nocu_31032021_0012 - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Kružni tok Slavija uskoro bi mogao da postane neprepoznatljiv, naročito za starije Beograđane, koji i dalje nostalgično gledaju na ovaj deo grada.

Ovim delom prestonice nekada je dominirala Mitićeva rupa i sam kružni tok, a duž cele Ulice kralja Milana, nekada Maršala Tita i Srpskih vladara, nalazili su se niski, stambeni objekti i zanatske, trgovačke radnje. 

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda
 

Kako su nove godine dolazile, tako se postepeno i menjao ovaj deo Vračara, pa danas kada prolazite tuda prvo vam za oko zapadne rekonstruisani i prošireni kružni tok Slavija, a kada uđete u Kralja Milana odmah naletite na jedan grandiozni hotel.

Modernističkom i savremenom izgledu Trga Slavija uskoro bi mogao da doprinese novi izgled ovog dela prestonice, koji je predviđen Planom detaljne regulacije bloka između ulica Nemanjine, Svetozara Markovića, Kralja Milana i Kralja Milutina, a koji je usvojen na poslednjoj sednici Skupštine grada.

Panorama Beograda ovim planom detaljne regulacije (PDR) trebalo bi da dobije dve "kule", tačnije višespratnice od 13 i 14 spratova, koje će biti izgrađene u neposrednoj blizini Slavije, na uglovima ulica Kralja Milutina i Kralja Milana, kao i Kralja Milana i Svetozara Markovića. 

Šta će se graditi na Slaviji?  

Printscreen/Urbanistički zavod Beograda
Konkurs za urbanističko rešenje iz 2005. godine

Granice budućeg stambeno-poslovnog kompleksa, koji bi se prostirao na površini od 1,9 hektara, kose se sa ulicama Kralja Milana, Svetozara Markovića, Kralja Milutina i saobraćajnicom uz zgradu Narodne banke Srbije.

- Povod za raspisivanje ovog međunarodnog arhitektonskog konkursa je Odluka o izradi Plana detaljne regulacije i činjenica da je ovo dragoceno područje u centralnoj zoni grada, danas u neadekvatnom režimu korišćenja, zapušteno i neusaglašeno sa afirmisanim potencijalima neposrednog okruženja, kako u smislu urbaniteta, građevinskog fonda i ambijentalno, tako i po pitanju iskorišćenosti funkcionalnih, prostornih i investicionih resursa - navodi se u dokumentaciji.

Severoistočni deo bloka između Kralja Milana i interne saobraćajnice kod Narodne banke planiran je za zonu mešovitog gradskog centra, sa zgradama do devet spratova gde bi više etaže bile predviđenje za stanovanje. 

Printscreen/Urbanistički zavod Beograda
 

Prizemlje bi bilo namenjeno za prodavnice, restorane, poslovne kancelarije, zanatske usluge, vrtić do 30 dece, sale za rekreaciju, garaže i slično.

Aktivisti protiv rušenja

Grupa aktivista krajem 2021. pokrenula je inicijativu da se ne ruše vredne stare zgrade prilikom izgradnje novog stambeno-poslovnog kompleksa između Trga Slavija i parka Manjež, a koje datiraju iz 19. i početka 20. veka.

Na području plana nalazi se i zgrada Narodne banke Srbije, koja se neće menjati. U postojećim objektima koji se nalaze na potezima mešovite namene u planu je transformacija prizemlja, suterena i eventualno ostalih etaža u poslovne i javne sadržaje, dok su na neizgrađenom delu ovog bloka predložene nove zgrade. 

Šta je još usvojeno na sednici?

Printscreen/ Youtube
Veliko ratno ostrvo

Na sednici Skupštine grada, koja je održana 14. februara, odbornici su proglasili Adu Huju i Veliko ratno ostrvo za parkove, a "Šećerana" je izglasana da bude prostor za kulturu. 

Takođe, usvojena je i Odluka o izradi Plana detaljne regulacije za deo bloka između ulica Užičke, Krajiške, Kačaničke, Iličićeve, Gradska opština Savski venac, kao i Odluka o izradi izmena i dopuna Plana detaljne regulacije naselja Altina 2 u Zemunu, za B blok 30. 

Usvojena je i Odluka o stavljanju van snage Odluke o izradi Plana detaljne regulacije područja železničke stanice Makiš, kao i Odluke o izmeni i dopuni Odluke o Planu detaljne regulacije područja železničke stanice Makiš.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike