Porodičan kraj na udaru brze saobraćajnice: Zvezdarci protiv seče drveća i betoniranja u okolini šume

24.08.2021

17:40 >> 18:40

0

Plan detaljne regulacije je izlagan na Ranom javnom uvidu u periodu od 13. februara do 1. marta 2017. godine

Porodičan kraj na udaru brze saobraćajnice: Zvezdarci protiv seče drveća i betoniranja u okolini šume
Copyright Printscreen/Google Maps

Pokret Slobodna Srbija i Udruženje građana “Bitka za Košutnjak” su u zajedničkoj akciji sakupili nekoliko hiljada potpisa zabrinutih stanara Zvezdare protiv još jedne seče drveća i betoniranja, u neposrednoj okolini Zvezdarske šume.

Prema Planu detaljne regulacije (PDR) gradske opštine Zvezdara, područja uz ulice Dimitrija Tucovića i Čingrijinu, u delu od Batutove ulice do kompleksa OŠ “Marija Bursać”, planirano je umetanje ulice autoputskog profila sa četiri trake kroz stambene četvrti, uz, kako navode, masovnu seču drveća.

Predstavnik UG “Bitka za Košutnjak” Dejan Jovanović
Printscreen/N1

Kako je za 24sedam objasnio Dejan Jovanović iz Udruženja građana “Bitka za Košutnjak” u ovom projektu postoje dva problema – ekološki, jer će doći do smanjenja zelenih površina i saobraćajni, jer se gustina vozila neće smanjiti.

– Ovaj projekat je još jedan u nizu u kojem stradaju mali urbani džepovi, koji čine ovaj grad lepim. Ključno je to što će građani dobiti brzu saobraćajnicu, autoputskog karaktera kroz deo Zvezdare koji predstavlja porodično naselje. Nekada je Beograd bio projektovan tako da se tačno znalo koliki kapacitet automobila i ljudi određeno naselje može da podnese, međutim, sada je broj vozila i građana dramatično povećan, nema dovoljno parking-mesta i Beograd više nema kapaciteta – objašnjava Jovanović.

On dodaje da ovaj deo Zvezdare izgradnjom saobraćajnice više neće biti miran kraj.

– Grad neprekidno daje građevinske dozvole, a Beograd ne može da istrpi gradnju više ni jedne zgrade – istakao je naš sagovornik.

Jovanović napominje da će se ovaj projekat naći na tački dnevnog reda na sednici Skupštine grada, koja će biti održana 30. avgusta.

Printscreen/Google Maps

U Planu detaljne regulacije piše da su opšti ciljevi ovog projekta unapređenje postojeće saobraćajne mreže, smanjenje deficita parking-mesta, izgradnja nove i rekonstrukcija postojeće saobraćajne i infrastrukturne mreže radi usklađivanja kapaciteta sa planiranom izgradnjom, kao i definisanje javne površine koje su neophodne za funkcionisanje javnih službi i kompleksa.

Povodom zaštite prirode, u PDR-u izričito piše da se predmetno područje ne nalazi unutar zaštićenog dela za koje je sproveden ili pokrenut postupak zaštite, niti da se nalazi u u prostoru evidentiranog prirodnog dobra.

Pročitajte još

– Prirodne vrednosti predmetnog područja čine: javne zelene površine u okviru otvorenih stambenih blokova, parkovski uređen skver u Čingrijinoj ulici, zelene površine okviru kompleksa Gradske bolnice, bogat postojeći zeleni fond u zonama kolektivnog i individualnog stanovanja i postojeći drvoredi. Oni predstavljaju važne elemente ekološke mreže lokalnog značaja i strukturne elemente zelene infrastrukture grada, zbog čega se planskim rešenjem u najvećoj meri čuvaju – piše u PDR-u.

Podsetimo, Plan je izlagan na Ranom javnom uvidu u periodu od 13. februara do 1. marta 2017, nakon čega je Komisija za planove Skupštine grada Beograda usvojila Izveštaj o ranom javnom uvidu u Plan na sednici održanoj 21. marta te godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike