Nova pravila za očuvanje gradske štrafte: Knez Mihailova "prigrlila" Trg republike

29.12.2020

19:20 >> 09:32

0

Plan detaljne regulacije ulice kojoj za 150 godina nikada nije promenjen naziv pravi Urbanistički zavod Beograda, a obuhvata površinu od oko 17,9 hektara

Nova pravila za očuvanje gradske štrafte: Knez Mihailova "prigrlila" Trg republike
Copyright Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Glavna pešačka zona u prestonici – Knez Mihailova ulica, koja čak vek i po nije menjala ime, a već 41 godinu je kulturno dobro od izuzetnog značaja, naredne godine trebalo bi da unapredi pravila uređenja, gradnje i zaštite.

Urbanistički zavod radi Plan detaljne regulacije za gradsku štraftu, jer postojeći iz 1980. koji propisuje pravila građenja, uređenja i zaštite prestaje da važi sledeće godine.

Proces je otpočeo inicijativom Zavoda za zaštitu kulture grada Beograda upućenom Direkciji za građevinsko zemljište u kojoj je ukazano da je za prostorno kulturno-istorijsku celinu “Područje Knez Mihailove ulice” potrebno definisati novi planski dokument.

Urbanistički zavod Beograda

Plan se odnosi na površinu od oko 17,9 hektara, a obuhvata deo teritorije Starog grada – prostor između ulica Knez Mihailove, Kralja Petra, Uzun Mirkove, Studentskog trga, Vase Čarapića, Trga republike, Sremske, Maršala Birjuzova, Carice Milice, Cara Lazara, Gračaničke i Pariske.

Jedna od novina u budućem planskom dokumentu, koji bi sledećeg meseca trebalo da bude na ranom javnom uvidu, jeste to što bi on mogao da obuhvati Trg republike i zelenu površinu uz Parisku ulicu, blokove između ulica gde su Palata „Albanija” i tržni centar na suprotnoj strani najpoznatije srpske promenade.

Pročitajte još

Područje Knez Mihailove ulice je od 1964. godine proglašeno za kulturno dobro kao prostorno-istorijska celina, a 1979. utvrđeno je za kulturno dobro od izuzetnog značaja.

U vreme Rimljana bila je centar naselja Singidunum

Za pešačku zonu i trgovački deo grada – Knez Mihailovu ulicu smatra se da je u vreme Rimljana bila centar naselja Singidunum, a u vreme Turaka da su na tom području krivudale ulice sa baštama, česmama i džamijama.

Fizionomiju je dobila 1876. godine

Nakon donošenja regulacionog plana, koji je pred kraj 19. veka izradio inženjer Emilijan Josimović, u čaršiji poznatiji kao “prvi srpski urbanista”, ulica je brzo preuređena, te je dobila svoju fizionomiju i sadržaj.

U njoj su izgrađene kuće u kojima su se nastanile najbogatije porodice trgovačkog i političkog života Beograda.

Pixabay/falco

Uprava grada je 1870. godine zvanično krstima ulicu, dajući joj ime – ulica Kneza Mihaila, a prema nekim izvorima istoričara predstavlja prvu ulicu koja je zvanično dobila naziv u Beogradu. Od tada je poznata i kao “gradska štrafta”.

Za pešake otvorena 20. oktobra

Temeljna rekonstrukcija Knez Mihailove ulice izvedena je 1988. godine, po projektu arhitekte Branislava Jovina, a radovi su započeti u maju. Uređena kao pešačka zona, otvorena je na Dan oslobođenja, 20. oktobra iste godine.

Do tada je čuvena beogradska ulica imala kolovoz i trotoare, a od rekonstrukcije njome vladaju pešaci.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike