Ruski rulet u Železniku! Rampa na pružnom prelazu danima se dizala dok voz prolazi i spuštala kada ga nema! (FOTO/VIDEO)

08.02.2022

19:50

0

Kada je rampa bila podignuta mi smo sa velikim oprezom prelazili prugu, jer se dešavalo da čujemo voz kako tutnji - rekla je Marica P. za 24sedam

Ruski rulet u Železniku! Rampa na pružnom prelazu danima se dizala dok voz prolazi i spuštala kada ga nema! (FOTO/VIDEO)
KATA6311_5_11zon - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Neispravne rampe na pružnim prelazima zbog kojih sugrađani često moraju da igraju "ruski rulet" i nagađaju da li bi zapravo trebalo da je spuštena ili podignuta nisu redak slučaj u srpskom železničkom saobraćaju.

Upravo takva jedna situacija nedavno je zabeležena u Železniku, gde su pešaci i vozači morali pažljivo da prelaze prugu jer je rampa bila spuštena a voza nije bilo, ili je bila podignuta iako je kompozicija znala da "zatutnja".

Sugrađani su bili u strahu da prolaze tom deonicom, a pored toga stvarale su se i ogromne gužve. Upravo to su za 24sedam juče rekli i sugrađani koji žive u tom delu grada i koji svakodnevno koriste taj pružni prelaz.

- I kada je rampa bila podignuta mi smo sa velikim oprezom prelazili prugu, jer se dešavalo da čujemo voz kako tutnji. S druge strane, često je rampa bila spuštena i po dva sata a da voza nema. Ljudi su se tada plašili da prelaze prugu, a dolazilo je i do stvaranja velikih gužvi i kolapsa u tom delu našeg naselja - rekla je Marica P. za naš portal.

Rampa četiri dana bila van funkcije

Iz "Železnica Srbije" za 24sedam su rekli da automatski putni prelaz u naselju Železnik nije bio u funkciji u periodu od 30. januara do 2. februara, kada je u jutarnjim časovima popravljen.

- Uzrok neispravnosti putnog prelaza je bio kvar elektropostavne sprave putoprelaznog polubranika. Nakon saniranja kvara, od 2. februara, u 10.30, nisu evidentirane neispravnosti u radu ovog putnog prelaza - naveli su u ovom preduzeću.

Istakli su i da u situaciji kada je putni prelaz u kvaru, bezbednost učesnika u saobraćaju nije ugrožena.

- U takvim situacijama primenjuju se železnički pravilnici, a izvršno osoblje koje učestvuje u organizaciji železničkog saobraćaja upoznato je na dokazani način sa kvarom na putnom prelazu. U takvim situacijama voz dolazi do putnog prelaza, zaustavlja se i daje zvučni signal, kojim upozorava učesnike u drumskom saobraćaju da nailazi voz. Kada se uveri da na putnom prelazu nema nikoga i da ne postoji mogućnost da se dogodi nesreća, voz najmanjom mogućom brzinom (najčešće 10 km/sat) nastavlja vožnju preko putnog prelaza i tek kada prođe ukrštanje puta i pruge nastavlja vožnju punom brzinom - naveli su u "Železnicama Srbije".

Ko snosi odgovornost?

Stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Vujanić za 24sedam je istakao svojevremeno da ne postoji neobezbeđen putni prelaz kao mogućnost i ističe da svi pružni prelazi moraju biti obezbeđeni.

– Da bi prelaz bio obezbeđen mora da ima branik ili polubranik (rampu), zatim trougao sa dva crvena svetla koja će naizmenično da se uključuju i isključuju. To je takozvana svetlosna signalizacija. I postoji i zvonce koje zvoni veoma jako, a to je zvučna signalizacija. Ukoliko je neispravan branik ili polubranik, on mora da se demontira, ne sme da stoji vertikalno, jer tada svi misle da je slobodan prolaz i tako najčešće dolazi do nesreća - rekao je Vujanić.

Printscreen/YouTube
 

Istakao je da ukoliko je rampa podignuta, a voz prolazi, to je isključivo greška “Železnica Srbije”, sa čim je saglasan i naš sagovornik, saobraćajni inženjer i veštak Vladimir Simidžija. On je, takođe, rekao za 24sedam da je na pomenutom preduzeću isključiva odgovornost ukoliko dođe do saobraćajne nezgode usled neispravnosti signalizacije.

Scene od kojih podilazi jeza

Scena zabeležena prošle godine na pružnom prelazu u naselju Kijevo, u beogradskoj opštini Rakovica, šokirala je mnoge.

Kako se vidi na snimku, rampa je podignuta, što znači da vozač može da krene, ali istovremeno voz prolazi.

Doduše, na snimku se vidi i da je mašinovođa, valjda naviknut na ovakvo stanje, usporio toliko da je voz gotovo stao, pa zahvaljujući njegovom oprezu i nije bilo nikakvog incidenta. Međutim, ta scena pokazuje i apsolutni paradoks u situacijama u kojima postojeći branici ne rade. Jer oni i postoje da bi se zaustavljali automobili, a ne železničke kompozicije teške stotine tona.

Koliko se vidi na snimku, pre pružnog prelaza stoji obavezan znak trougao, koji bi trebalo da sa dva crvena svetla koja se naizmenično uključuju i isključuju upozorava na približavanje voza ili spuštanje rampe. Ali on ne svetli.

Slična situacija zabeležena je video-snimkom tokom decembra 2020. godine kod železničke rampe u Mladenovcu.

Na njemu su prikazani automobili koji čekaju da prođe voz kako bi prešli pružni prelaz, dok za to vreme rampa i saobraćajna signalizacija nisu u funkciji.

Pixabay
 

Neposredno pre pruge nalazi se saobraćajni znak STOP, kao i Andrejin krst – znak koji označava mesto na kome put prelazi preko železničke pruge. Tu je i znak trougao koji bi trebalo da, sa dva crvena svetla koja se naizmenično uključuju i isključuju, upozorava na približavanje voza ili spuštanje rampe, ali ni on ne svetli.

– Za mojih 30 godina koliko sam u Karađorđevoj ulici, daj bože da je 10 puta bila ispravna rampa. Vozači, otvorite desetore oči – napisala je tada na društvenim mrežama jedna sugrađanka.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike