Podignuta rampa, a voz prolazi: Scena iz Rakovice zbog koje podilazi jeza (VIDEO)

13.01.2021

18:19 >> 19:08

0

Ukoliko je neispravan branik ili polubranik (rampa), on mora da se demontira, ne sme da stoji vertikalno, jer tada svi misle da je slobodan prolaz i tako najče

Podignuta rampa, a voz prolazi: Scena iz Rakovice zbog koje podilazi jeza (VIDEO)
Copyright Profimedia

Nije redak slučaj da se u srpskom železničkom saobraćaju događaju nesreće sa smrtnim ishodom, a jedan od glavnih uzroka su neispravne rampe na pružnim prelazima, koje ostaju podignute iako voz prolazi prugom.

Upravo ovakva scena zabeležena je nedavno na pružnom prelazu u naselju Kijevo, u beogradskoj opštini Rakovica. Naime, na društvenoj mreži Tviter osvanuo je video-snimak na kojem se vidi vozilo koje čeka da pređe prugu. Rampa je podignuta, što znači da vozač može da krene, ali voz ipak prolazi.

Doduše, na snimku se vidi i da je mašinovođa, valjda naviknut na ovakvo stanje, usporio toliko da je voz gotovo stao, pa zahvaljujući njegovom oprezu i nije bilo nikakvog incidenta. Ali ta scena pokazuje i apsolutni paradoks u situacijama u kojima postojeći branici ne rade. Jer oni i postoje da bi se zaustavljali automobili, a ne železničke kompozicije teške stotine tona.

Koliko se vidi na snimku, pre pružnog prelaza stoji obavezan znak trougao, koji bi trebalo da, sa dva crvena svetla koja se naizmenično uključuju i isključuju, upozorava na približavanje voza ili spuštanje rampe, ali on ne svetli.

Nema ni znaka “stop” koji bi skrenuo vozačima pažnju da se zaustave, a nije se čulo ni zvučno upozorenje koje bi obavestilo vozače da li da krenu ili stanu.

Stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Vujanić za 24sedam kaže da ne postoji neobezbeđen putni prelaz kao mogućnost i ističe da svi pružni prelazi moraju biti obezbeđeni.

– Da bi prelaz bio obezbeđen mora da ima branik ili polubranik (rampu), zatim trougao sa dva crvena svetla koja će naizmenično da se uključuju i isključuju – to je takozvana svetlosna signalizacija, i postoji i zvonce koje zvoni veoma jako – to je zvučna signalizacija. Ukoliko je neispravan branik ili polubranik, on mora da se demontira, ne sme da stoji vertikalno, jer tada svi misle da je slobodan prolaz i tako najčešće dolazi do nesreća – kaže Vujanić za 24sedam.

Foto: Printscreen/YouTube/safedriveRS011

Naš sagovornik ističe da se saobraćajni znaci ne odnose na pružni prelaz, već samo na put, kao i da ukoliko je rampa podignuta, a voz prolazi, to je isključivo greška “Železnica Srbije”.

– Koliki je ovo problem govori i podatak da u Srbiji postoji oko 2.200 pružnih prelaza, a njih čak oko 1.500 nisu obezbeđeni rampama – rekao je Vujanić.

Zbog ovakvih “propusta” može doći do fatalnih nesreća, u kojima, nažalost, vozači vrlo lako mogu da izgube život.

Pitanje nebezbednih ukrštanja drumskog i železničkog saobraćaja već godinama se otvara, ali do značajnijih pomaka još nije došlo – tek svaki četvrti osiguran je rampama i svetlosnim upozorenjima, a na društvenim mrežama se vrlo često pojavljuju video-snimci nesreća ili u poslednjem trenutku izbegnutih udesa.

Posledica nerešavanja ovog problema, odnosno neulaganja u budžet za železnički saobraćaj, između ostalog je i broj smrtnih slučajeva koji su se dogodili na pružnim prelazima – od 2015. do 2019. u Srbiji su poginule 32 osobe, dok ih je 285 povređeno.

Foto: Instagram/NS Uživo

Za taj vremenski period, na pružnim prelazima dogodilo se ukupno 525 saobraćajnih nesreća i nezgoda.

– Za sve nesreće i nezgode nastale na putnim prelazima od 2015. godine odgovorni su bili ljudi koji su upravljali drumskim vozilom, a zakoni propisuju da železnički saobraćaj uvek ima prednost u odnosu na drumski. Nažalost, učesnici u drumskom saobraćaju često se upuštaju u opasne i rizične radnje – naglašavali su predstavnici “Železnica Srbije”.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike