Za njih je železnička pruga kao modna pista: Uprkos upozorenjima, i dalje se junače i pitaju: "A kada vam taj voz kreće?"

25.01.2022

12:30

0

Dinamičko testiranje brze pruge Beograd - Novi Sad trajaće do 4. februara

Za njih je železnička pruga kao modna pista: Uprkos upozorenjima, i dalje se junače i pitaju: "A kada vam taj voz kreće?"
zeleznica upozorenje - Copyright Printscreen/Infrastruktura Železnica Srbije

Iako je Železnica Srbije izdala upozorenje da su u toku dinamička ispitivanja na brzoj pruzi Beograd - Novi Sad, izgleda da sugrađani mnogo i ne mare za njih, pa tako i dalje slobodno prelaze preko pruge.

Ni traka, kao ni činjenica da voz može svakog časa da naiđe brzinom od 200 kilometara na čas, ne plaši pešake, već postavljaju pitanje: "Kad kreće?"

Naime, jedna gospođa se šetala prugom, a kada ju je obezbeđenje upozorilo, postavila je gore napisano pitanje i dodala:

- Nama niko ništa nije rekao.

Uzalud joj je pripadnik obezbeđenja objašnjavalo da voz koji se kreće takvom brzinom ne može na vreme da se opazi - "leti kao metak, ne čuje se ništa, ne vidi se ništa".

Neverovatno je da je gospođa objašnjenje da voz jednostavno ne može da se zaustavi kao automobil prokomentarisala: "A kako ću ja dole da idem, ja nemam radnje", kao da postoji opravdanje da nastavi da ide prugom.

Ipak, zahvalila je na kraju na obaveštenju, a radnik ju je zamolio da obavesti i druge meštane, kako se ne bi dogodilo ono najgore.

Preko pruge i biciklom

U Inđiji je zabeleženo kako čovek preko pruge prenosi bicikl i gomilu kesa. Dok on napravi jedan korak, voz već može opasno da se približi. Nastavio je da hoda između koloseka, kao da je na nekom seoskom putiću.

Testiranje brze pruge obavlja se fazno i po deonicama duž cele brze pruge Beograd - Novi Sad, a planirano je da ova faza ispitivanja traje do 4. februara 2022. godine. Testiranja se obavljaju svakodnevno u vremenskom periodu od 7.00 do 17.00, dakle u vidnom delu dana i u uslovima potpune obustave železničkog saobraćaja na pruzi Beograd - Novi Sad.

Iako redovan železnički saobraćaj na brzoj pruzi između Beograda i Novog Sada treba da počne u martu, voz za testiranje se već sada kreće ovom prugom brzinom do 200 km/sat.

Za vreme dinamičkih testiranja na trasi brze pruge Beograd – Novi Sad u funkciji će biti dva putna prelaza, i to u železničkoj stanici Batajnica i u Kamendinu. Oni će povremeno biti zatvarani u vreme prolaska mernih kola kojima se obavlja dinamičko testiranje brze pruge.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike