Inspekcije zatvaraju ilegalna gradilišta, bahati investitori grade i ne mare! Otkrivamo gde najviše zidaju "na divlje" i kako ih sprečiti

28.01.2022

19:40

0

Nelegalno rušenje i gradnja novih objekata pogotovo su uzeli maha na beogradskoj opštini Vračar

Inspekcije zatvaraju ilegalna gradilišta, bahati investitori grade i ne mare! Otkrivamo gde najviše zidaju "na divlje" i kako ih sprečiti
Copyright Gradnja bespravnih objekata na Vračaru Promo/ Društvo za ulepšavanje Vračara

U Beogradu se u prethodnih nekoliko godina zida na svakom koraku, ali je, nažalost, i puno slučajeva u kojima bahati investitori, uprkos zabranama građevinske inspekcije, nelegalno zidaju i ruše šta god požele.

Primeri nelegalne gradnje mogu se videti širom prestonice, a veoma često u opštinama Vračar, Zvezdara i Palilula. 

Dejan Bojović, iz Srpske asocijacije za rušenje, kaže za 24sedam da veliki problem predstavlja Zakon o planiranju i izgradnji, jer građanima je onemogućen uvid u to da li je izdata građevinska dozvola ili ne za određeno gradilište, što ranije nije bio slučaj.

Dejan Bojović, Printscreen/YouTube/GlasJavnosti
 

- Ako nemamo šifru koja omogućava pristup APR-u, mi i ne znamo da li je to gradilište legalno ili ne. Takođe, nailazi se na još jedan problem kada je reč o procesu legalizacije određenog objekta, jer je investitorima dozvoljeno da grade dok čekaju da njihov objekat bude legalizovan, što može da potraje - objašnjava Bojović.

Kao još jedan problem, naš sagovornik navodi to što u Srbiji nisu jasno definisani procesi rušenja i gradnje. 

- Mi nemamo zakonski definisane procese koji bi trebalo razdvojiti rušenje i gradnju, kao što druge zemlje imaju, jer nama rušenje objekata spada pod pripremne radove u građevinarstvu - zaključio je Bojović.

Nelegalno rušenje i gradnja na svakom koraku

Nelegalno rušenje i gradnja novih objekata pogotovo su uzeli maha na beogradskoj opštini Vračar.

Naime, od početka 2021. godine investitori na Vračaru koriste "rupu u pravosuđu", jer Neimar, kao celina, trenutno nije zaštićen zbog toga što je zakon predvideo da se ne može ponovo produžiti prethodna zaštita istekla 2020. godine. 

Tako se na udaru investitora našla i vila u Internacionalnih brigada 47 na Neimaru, kao i predratna vila u Topolskoj 19, koja se nalazi na Krunskom vencu koji je zaštićen kao kulturno-istorijska celina. 

Međutim, iako je Krunski venac pod zaštitom, to nije sprečilo investitora da u Topolskoj počne rušenje i dozida objekat po svojoj volji.

Još jedan slučaj koji je uzburkao javnost je bespravno nadzidan i nadograđen objekat u Krunskoj ulici 79. 

Ništa bolja situacija nije ni na uglu Jadranske i Cerske ulice, gde je investitor, pored dozvoljenih pet, nadogradio još tri sprata.

Takođe, u Niškoj ulici je nikao bespravan objekat. Građevina je podignuta bez table, a radovi su se nesmetano odvijali.

Reakcija građevinske inspekcije nije izostala u ovim slučajevima, gradilišta su zatvarana, ali ishod je uvek bio isti - investitori bi, uprkos zabranama, nastavili gradnju.

 "Zazidani" ispred svojih kuća

Tako su, uprkos zabrani građevinske inspekcije, radovi u Glamočkoj ulici nekoliko puta nastavljeni. Agonija stanara ovog dela Zvezdare, koji su pre više od šest meseci bili gotovo "zazidani" ispred svojih kuća, još uvek traje.

Kako je advokat Stefan Bubanja ranije objasnio za 24sedam, objekat koji pripada privrednom društvu "Motorino" ozakonjen je sa dimenzijama od 163 metara kvadratna, a kasnije je investitor od Grada Beograda otkupio i veći deo parcele koji se nalazi ispod tehničkog pregleda. Time je, kako kaže, privatizovao ulicu, koja je javno dobro i pripada svim građanima, naročito njenim stanovnicima koji je koriste više od 50 godina.

Ugrožena i Krunska ulica

Kako su za 24sedam nedavno rekli predstavnici Društva za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca, kompletna procedura pripreme zaštite Krunske ulice je završena, ali se iz nepoznatih razloga i pritiska ne stavlja na dnevni red Vlade na odlučivanje.

- Dugo očekivana Odluka o utvrđivanju Krunske ulice za prostornu celinu od kulturno-istorijskog značaja konačno je pred usvajanjem u Vladi Republike Srbije. Ministarstvo kulture, kao nadležna institucija, i neprikosnovena u sferi unapređenja kulture i očuvanja kulturnog nasleđa, sprovelo je neophodne korake da elaborat za zaštitu Krunske ulice, koji je izradio Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, u formi odluke bude usvojen na Vladi, čime su uklonjene sve prepreke da Krunska ulica ovaj zaštićeni status i dobije - ističu iz Društva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike