Beograđani, spremite se na ogromne gužve: Južni bulevar će biti dva sata blokiran!

19.11.2021

10:04

0

Autor: 24sedam

Društvo za ulepšavanje Vračara i Društvo za uređenje i ulepšavanje Кrunskog venca održaće protest

Beograđani, spremite se na ogromne gužve: Južni bulevar će biti dva sata blokiran!
juzni blokada vila1 - Copyright Društvo za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca/Googlemap

Društvo za ulepšavanje Vračara i Društvo za uređenje i ulepšavanje Кrunskog venca održaće sutra protest, blokadom ulice Južni bulevar, zbog rušenja vile u Internacionalnih brigada 47 .

Protest će biti održan od 10 do 12 časova. Oni najavljuju da će u tom periodu blokirati ulicu za saobraćaj.

Vračarske organizacije koje se bore protiv divljeg investitorskog urbanizma na toj opštini traže da se hitno procesuiraju počinioci bespravnog rušenja objekta u ulici Internacionalnih brigada 47, odnosno da inspekcija i Gradska opština Vračar podnesu krivične prijave protiv investitora i izvođača radova.

Društvo za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca
 

Takođe, upućen je i zahtev da se na predmetnoj parceli isključivo dozvoli rekonstrukcija objekta u istim gabaritima uz očuvanje fasade.

- Zahtevamo da se obustave sve procedure (dozvole za uklanjanje objekata, odobravanje urbanističkih projekata i izdavanje građevinskih dozvola) za delove grada koji su bili pod prethodnom ili urbanističkom zaštitom dok nadležne institucije – na prvom mestu Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda – ne izvrše odgovarajuću valorizaciju i dok se ne proglasi njihova trajna zaštita ili dok se zaštita ne obezbedi odgovarajućim planskim tj. urbanističkim dokumentima - dodaje se u saopštenju.

Društvo za ulepšavanje Vračara i Društvo za uređenje i ulepšavanje Кrunskog venca posebno apeluju na gradske vlasti i institucije da se hitno završi rad na proglašenju Кotež-Neimara za prostornu kulturno-istorijsku celinu.

Društvo za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca
 

- Upućujemo poziv Vladi Republike Srbije da bez odlaganja usvoji odluku o proglašenju Кrunske ulice za prostornu kulturno-istorijsku celinu, ali i sve druge, poput Stare Palilule - navode ova udruženja.

Upućen je i apel gradskim vlastima da se u Planu generalne regulacije izvrši osetno smanjenje parametara izgradnje u centralnim gradskim opštinama – posebno u pogledu maksimalne dozvoljene visine.

- Zahtevamo da se ukine mogućnost ozakonjenja (legalizacije) bespravno izgrađenih objekata i da nadležni organi detaljno preispitaju dosadašnji rad Sekretarijata za poslove ozakonjenja objekata - zaključuje se u saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike