NADA: Sačuvati Krunsku ulicu od bahatih investitora - ruše kuće i menjaju izgled ulice

01.12.2021

13:37

0

Predsednik GO POKS Božidar Pavlović objašnjava da je pre dva meseca Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda uradio elaborat o očuvanju Krunske ulice

NADA: Sačuvati Krunsku ulicu od bahatih investitora - ruše kuće i menjaju izgled ulice
Copyright Facebook/ Goran Vesić

Predstavnici koalicije NADA, koju čine Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS), Demokratska stranka Srbije (DSS) i još 25 organizacija, još jednom su danas ispred Vlade Srbije apelovali na nadležne da Krunsku ulicu u Beogradu proglase za prostorno kulturno-istorijsku celinu jer, objašnjavaju, strahuju da će pod pritiskom investitora taj deo prestonice izgubiti svoj identitet.

Predsednik GO POKS Božidar Pavlović objašnjava da je pre dva meseca Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda uradio elaborat o očuvanju Krunske ulice, nakon čega je Ministarstvo kulture i informisanja prosledilo Vladi Srbije predlog o zaštiti te ulice, što, ističe, do danas nije usvojeno.

Printscreen/ Google maps
 

Pavlović je naveo da je elaboratom Zavoda predviđeno da prostor od 11,2 hektara, uključujući objekte u Krunskoj i ulicama koje je seku, dobiju status kulturno-istorijske celine.

- Svedoci smo da, u poslednje vreme, imamo neodgovornost i bahatost pojedinih investitora. Oni su spremni, ne samo da promene izgled, već i da sruše kuće koje su od posebne vrednosti, koje su pod zaštitom Zavoda za spomenike, da bi ostvarili svoj lični interes. Plašimo se da isto to može da zadesi Krunsku ulicu - rekao je on.

Predsednik GO DSS Marko Sarić ističe da je, dok se čeka odluka Vlade, privatni investitor Projekat 713, čiji je vlasnik registrovan na Kipru, već podneo predlog za izmenu plana detaljne regulacije na potezu Krunska-Smiljanićeva-Njegoševa-Kneginje Zorke.

Plan, dodaje Sarić, obuhvata objekte koje treba zaštititi u Krunskoj ulici, a investitor, tvrdi, predlaže da se ti objekti sruše.

On upozorava da, ako Vlada u što kraćem roku ne zaštiti Krunsku ulicu, gradska Komisija za planove može da usvoji predlog investitora.

- Strah nas je da odugovlačenjem donošenja odluke može da se desi da gradske institucije donesu odluku o izmeni plana detaljne regulacije, koji je investitor podneo. Šteta koja bi bila naneta Beogradu i istorijskom i arhitektonskom nasleđu bila nesaglediva - zaključio je Sarić.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike