Investitori "nasrću" na Vračar: Sudbina tri predratne vile u Mileševskoj ulici "visi o koncu" (FOTO)

23.10.2021

18:00

0

Društvo za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca i Društvo za ulepšavanje Vračara okupilo se danas na Skveru Milene i Gage, gde su zatražili od gradskih vlasti da zaštite ovo područje

Investitori "nasrću" na Vračar: Sudbina tri predratne vile u Mileševskoj ulici "visi o koncu" (FOTO)
Vračar, Mileševska ulica 24sedam Lj. S. 5 - Copyright 24sedam/Lj. S.

Društvo za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca i Društvo za ulepšavanje Vračara danas su se okupili na Skveru Milene i Gage, gde su od gradskih vlasti zatražili da zaštite ovo područje od, kako su za 24sedam istakli, divljeg investitorskog urbanizma koji je "bacio oko" na tri predratne vile, koje se nalaze u Mileševskoj ulici, od broja 59 do 63.

Ove predratne vile nalaze se u sklopu Plana detaljne regulacije (PDR) za područje između ulica Vojvode Šupljikca, Radivoja Koraća, Mileševske, Mate Vidakovića, Daničareve, Jovana Rajića, Todora od Stalaća i Žičke, čija se izmena i dopuna nalazi na javnom uvidu do 4. novembra.

24sedam/Lj. S.
 

Po prvobitnom planu, predviđeno je da se zadrže postojeći urbanistički pokazatelji na parcelama bez mogućnosti povećanja istih, dok izmena i dopuna postojećeg PDR predviđa izgradnju višespratnica čija visina ide i do 20 metara. 

24sedam/Lj. S.
Neda Maletić

Prema rečima Nede Maletić iz Društva za uređenje i zaštitu Krunskog venca, investitori nasrću na Vračar brzinom koju je nemoguće ispratiti, zbog čega oni, kao društvo, instistiraju na sistematskim rešenjima. 

- Naši zahtevi su sledeći, prvi je ograničenje visine kako bi se zgrade bolje uklopile u postojeće stanje na terenu, što znači maksimalna visina objekta do 15 metara, što predstavlja prizemlje plus tri nivoa stanovanja, drugi je ograničenje zauzeća placeva - objašnjava ona.

Maletićeva kao treći zahtev navodi uvođenje strogih pravila gradnje, jer kako kaže, u jednoj ulici možete naći zgradu žute i crvene opeke, sa velikim terasama, što predstavlja potpuni nesklad u stilskim rešenjima.

24sedam/Lj. S.
Predratna vila u Mileševskoj ulici

- Taj haos želimo da zaustavimo. Protiv toga smo da privatni interes bude iznad javnog, koji je da imamo uređene i harmonične ulice. Naš poslednji zahtev je da uvek i u svakom slučaju građani, koji žive u jednoj određenoj oblasti, budu na vreme obavešteni i konsultovani o tome šta će se i kako izmeniti u njihovom kraju - kaže naša sagovornica.

Ona zaključuje da se oni bore ne samo za očuvanje kulturno-istorijske baštine i ambijentalne celine, već i za kvalitet života građana na Vračaru.

24sedam/Lj. S.
Aleksandar Arsenijević

Njeno mišljenje deli i Aleksandar Arsenijević, predstavnik Društva za ulepšavanje Vračara, koji za 24sedam kaže da gradnjom objekata visine od 16 do 20 metara trg Milene i Gage, kao mesto okupljanja, gubi svaki smisao. 

- Pritom, ljude koji žive u ovoj sredini, niko nije pitao da li su složni s tim da se presele ili da im neko ruši kuće. Ideja društva je da se napravi jedna komisija sastavljena od arhitekata, urbanista i istoričara koji su se rodili i koji žive na teritoriji opštine Vračar, Savski venac, Stari grad, i starog dela Palilule, kao i da u toj komisiji budu i predstavnici udruženja sa tih opština. Naša zamisao je da komisija bude filter pre Gradske komisije koja donosi odluku o urbanističkim planovima - objašnjava Arsenijević.

24sedam/Lj. S.
 

On dodaje da je nažalost njihov predlog odbijen uz obrazloženje da takvo rešenje ne postoji u statutu grada Beograda. 

- Mi nemamo ništa protiv rušenja objekata, ali samo onih koji nemaju kulturnu i istorijsku vrednost. Takođe, tražimo da se na njihovim mestima zidaju objekti po normalnim parametrima, a ne da u ulici, koja je široka četiri metara, imate zgradu visine do 20 - istakao je Arsenijević.

"Stare dame svedoče o prošlim vremenima"

24sedam/Lj. S.
Marko Naumović

Predstavnik Društva za uređenje i zaštitu Krunskog venca Marko Naumović za 24sedam kaže da su integralni deo Skvera Milene i Gage upravo objekti iz međuratnog perioda, tačnije stare dame koje svedoče o nekim prošlim vremenima.

- Ove predratne vile, kako u urbanističkom, tako i u mentalnom smislu, definišu ovaj prostor koji postoji u svesti Vračaraca, ali i njegovih posetilaca. Zbog toga je važno da u trenutku kada se vrši izmena planskog dokumenta, koji predviđa uklanjanje ova tri objekta, ovo iznese u javnost kako bi ljudi bili svesni da stihijski urbanizam nema odnos prema kulturnom nasleđu i autentičnosti prostora, a mi imamo nameru da zaustavimo njihovo rušenje kako bi ovaj deo grada očuvao svoj izgled - zaključio je Naumović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike