SUKOB U IZRAELU Kneset izglasao vladu nacionalnog jedinstva; broj poginulih Palestinaca premašio 1.500

12.10.2023

19:43

0

Pratite dešavanja na Bliskom istoku iz minuta u minut uz portal 24sedam

SUKOB U IZRAELU Kneset izglasao vladu nacionalnog jedinstva; broj poginulih Palestinaca premašio 1.500
Copyright AP Photo

Sukob na teritoriji Izraela i Pojasa Gaze ušao je u šesti dan - raketiranja sa obe strane se nastavljaju, a najveće gubitke beleži grad Gaza, čiji pojedini delovi su skoro potpuno uništeni.

Očajni Palestinci izvlače preživele i stradale ispod ruševina, a svet su posebno potresli prizori stradale i povređene dece.

Broj stradalih na obe strane premašio je 2.000, Gaza je potpuno ostala bez struje kada je jedina elektrana potrošila gorio na kom je radila nakon što je Izrael prekinuo dotok struje u ovu oblast, a na protestima na Zapadnoj obali bilo je povređenih nakon što je došlo do sukoba demonstranata sa Izraelskim odbrambenim snagama (IDF).

Liban i Izrael su se međusobno granatirali, a Hezbolah je preuzeo odgovornost za inicijalni napad, dok je strah od prerastanja sukoba u regionalni postajao sve veći.

Kako je protekao peti dan borbi u Izraelu i Pojasu Gaze možete pročitati u blogu uživo koji je portal 24sedam vodio u sredu.

*** Uživo ***


22.30 - Broj poginulih Palestinaca premašio 1.500

Broj Palestnaca u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali poginulih od početka sukoba Hamasa i Izraela porastao je danas na 1.569, dok je 7.212 osoba povređeno, saopštilo je Ministarstvo zdravlja palestinske samouprave.

U saopštenju se precizira da je u Pojasu Gaze poginulo 1.527 ljudi, a na Zapadnoj obali 32, prenosi palestinska agencija VAFA.

21.31 - Broj američkih državljana stradalih u Izraelu se povećao na 27

21.07 - Ministri NATO: Izrael ima pravo da se brani, zaštita civila od ključnog značaja

Ministri odbrane država članica NATO-a u Briselu su drugog dana samita razgovarali i o sukobu Izraela i Hamasa i pružili podršku Izraelu, istovremeno oštro osudivši napade Hamasa na civile.

Ministri su takođe pozvali na trenutno oslobađanje svih talaca.

- Nijedna nacija ili organizacija koja je neprijatelj Izraela ne bi trebalo da nastoji da iskoristi ovu situaciju ili da eskalira sukob - navodi se u zaključcima.

AP Photo/Olivier Matthys, File
 

20.58 - Kneset izglasao vladu nacionalnog jedinstva

Izraelski Kneset izglasao je ratnu vladu čije su formiranje dogovorili premijer Benjamin Netanjahu i lider opozicionog Nacionalnog jedinstva Beni Ganc.

Za vladu nacionalnog jedinstva glasalo je 66 poslanika, dok niko nije bio protiv. U vladu je ušlo petoro novih ministara iz redova opozicije.

AP Photo/Maya Alleruzzo, File
Benjamin Netanjahu

20.03 - Moskva objavila da su četiri Rusa ubijena u zoni palestinsko-izraelskog sukoba

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da su četiri Rusa sa izraelskim državljanstvom ubijena u zoni palestinsko-izraelskog sukoba, a da se šest Rusa vodi kao nestalo.

19.45 - Britanija šalje brodove u Mediteran

Velika Britanija će rasporediti patrolne i osmatračke avione i dva broda Kraljevske mornarice u istočnom Mediteranu kako bi podržala Izrael, rečeno je danas iz britanske vlade.

AP Photo/Ariel Schalit
 

19.41 - Rusija poziva na prekid vatre u Gazi zbog potrebe za dopremanjem hrane i lekova

Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Izrael da pristane na prekid vatre u Pojasu Gaze kako bi omogućio dopremanje hrane i lekova tamošnjem stanovništu.

U saopštenju se ističe i da je neprihvatljivo to što "neselektivno bombardovanje Gaze izaziva toliko mnogo civilnih žrtava".

AP Photo/Ali Mahmoud
 

19.16 - Egipat preusmerio humanitarnu pomoć za Gazu prema aerodromu na Sinaju

Egipat je saopštio da je preusmerio letove sa međunarodnom pomoći za Gazu na jedan aerodrom na severu Sinajskog poluostrva, iako je isporuka pomoći Palestincima u Gazi do sada bila ometana izraelskim bombardovanjima pograničnih područja.

Granični prelaz Rafa između Sinaja i Gaze ostao je otvoren, saopštilo je egipatsko Ministarstvo spoljnih poslova, dodajući da je Egipat zatražio od Izraela da izbegava da cilja palestinsku stranu tog graničnog prelaza, jer se udarima sprečava normalan rad.

AP Photo/Hatem Ali
Palestinci tragaju za preživelima u ruševinama

19.13 - Dermanen: Francuska zabranjuje propalestinske proteste

Francuska zabranjuje propalestinske proteste jer postoji verovatnoća da će izazvati remećenje javnog reda i mira, navodi se u pismu koje je francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen uputio prefekturama širom zemlje.

18.35 - Erdogan poručio Šolcu da je palestinska država neophodna za rešavanje sukoba

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u telefonskom razgovoru nemačkom kancelaru Olafu Šolcu da je uspostavljanje suverene palestinske države neophodno za trajno rešenje izraelsko-palestinskog sukoba, saopštilo je predsedništvo Turske.

Profimedia/Murat Kula / Anadolu Agency
 

18.13 - Eksperti UN osudili izraelsko nasilje nad palestinskim civilima

Grupa nezavisnih eksperata Ujedinjenih nacija osudila je danas izraelsko nasilje nad palestinskim civilima uz ocenu da izraelski vojni kontraudar predstavlja "kolektivno kažnjavanje".

Osuđujući "užasne zločine koje je počinio Hamas", ova grupa je rekla da je Izrael pribegao neselektivnim vojnim napadima na već iscrpljene Palestince koji žive u Pojasu Gaze.

- Živeli su pod nezakonitom blokadom 16 godina i već prošli kroz pet velikih brutalnih ratova - navodi se u saopštenju grupe nezavisnih eksperata Ujedinjenih nacija.

AP Photo/Mohammad Al Masri
Brojni Palestinci su ranjeni u izraelskim napadima

17.56 - Zamenik šefa Hamasa tvrdi da ta militantna grupa ne gađa civile

Zamenik političkog šefa Hamasa Saleh al-Aruri kazao je danas u Kairu da ta palestinska militantna grupa ne gađa civile, već samo pripadnike izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

Al-Aruri je rekao da je Hamas znao da postoje izraelski planovi za pokretanje masovnog napada na Hamas posle jevrejskih praznika, preneo je "Tajms of Izrael".

Al-Aruri je naveo da je Hamas zbog toga izvršio iznenadni napad na izraelske snage stacionirane duž granice sa Gazom.

AP Photo/Hatem Moussa
 

17.27 - Više od 400 palestinske dece ubijeno u vazdušnim napadima Izraela

Više od 400 palestinske dece ubijeno je u vazdušnim napadima Izraela, saopštilo je Ministarstvo zdravlja iz Gaze.

Kako je preciziralo u saopštenju, u vazdušnim napadima Izraela na Pojas Gaze do sada je ubijeno 1.417 Palestinaca, od kojih je 447 dece i 248 žena. 

AP Photo/Hatem Ali
 

16.42 - Abas: Odbacujemo ubijanje ili zlostavljanje civila na obe sukobljene strane

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je da odbacuje ubijanje ili zlostavljanje civila na obe strane u sukobu Izraela sa palestinskim Hamasom, jer se time krše moral, religija i međunarodno pravo.

- Odbacujemo nasilje i pridržavamo se međunarodnog prava. Smatramo da su miran narodni otpor i političko delovanje put ka ostvarenju naših nacionalnih ciljeva - rekao je je Abas tokom sastanka sa jordanskim kraljem Abdulahom.

Profimedia
Mahmud Abas

16.38 - Ben Gvir najavio nova ograničenja za zatvorenike-teroriste u zatvorima u Izraelu

Izraelski ministar nacionalne bezbednosti Itamar Ben Gvir najavlio je danas nova ograničenja u izraelskim zatvorima za zatvorenike koji su počinili teroristička dela, sa ciljem da se pogoršaju njihovi životni uslovi u svetlu rata Izraela sa Pojasom Gaze, gde Hamas kako se procenjuje, drži oko 200 izraelskih talaca.

Ograničenja je odobrila državni tužilac Gali Baharav-Miara i na osnovu toga veći broj zatvorenika biće smešten u zatvorske prostorije.

16.28 - Beloj kući su američki taoci ključni prioritet

Dok se izraelska vojska priprema za sledeću fazu rata, Bajdenova administracija ostaje fokusirana na status američkih talaca, opcije za humanitarne koridore i sigurne zone, kao i na izraelski vojni odgovor, rekao je glavni zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost Džonatan Finer.

16.15 - Irak šalje humanitarnu pomoć u Gazu

Irački premijer Muhamed Šija al Sudani izjavio je danas da je naredio slanje humanitarne pomoći u Gazu, koja je trenutno pod opsadom izraelskih snaga.
         
On je rekao da je u toku koordinacija sa egipatskim vlastima kako bi se obezbedila sigurna i brza isporuka pomoći, uključujući medicinske zalihe, u Gazu.

16.12 - Izraelska vojska: Identifikovana tela 222 vojnika koje su ubili militanti Hamasa

Identifikovan je svaki izraelski vojnik koji su militanti Hamasa do sada ubili u poslednjem izraelsko-palestinskom ratu, potvrdila je danas izraelska vojska.

Ukupno 222 izraelska vojnika su poginula, a njihove porodice su obaveštene, rekao je portparol vojske.

15.53 - Šef Pentagona dolazi u Izrael

Izraelski mediji javljaju da će američki ministar odbrane Lojd Ostin u petak posetiti Izrael.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je ranije u četvrtak doputovao u Izrael na razgovore s visokim izraelskim dužnosnicima.

AP Photo/Andrew Harnik, File
Lojd Ostin

15.51 - Načelnik izraelskog Generalštaba preti: Razmontiraćemo Hamas, oni su mrtvi ljudi

Načelnik Generalštaba izraelske vojske Hercl Halevi rekao je da je „vojska odgovorna za bezbednost države i građana“, te da su u subotu „nisu ispunili tu odgovornost u delu koji je napao Hamas“.

- Učićemo, vodićemo istragu, ali sada je vreme za rat - rekao je Halevi.

Halevi je zapretio Jahji Sinvaru, vođi Hamasa i pripadnicima te organizacije.

- Jahja Sinvar, vladar Pojasa Gaze, odlučio se na ovaj grozni napad, i shodno tome, on i ceo sistem pod njim su mrtvi ljudi. Napašćemo ih i razmontiraćemo ih, razmontiraćemo njihov sistem - rekao je on.

15.43 - Od vikenda najmanje 100 antisemitskih akata u Francuskoj

Profimedia
 

Francuska policija je od subote zabeležila više od 100 antisemitskih akata, a reč je uglavnom o grafitima, naveo je ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen.

On je naveo da se grafiti pre svega odnose na kukaste krstove i pozive na ubijanje Jevreja, a bilo je i nekih ozbiljnijih dela, uključujući ljude sa oružjem koji su zaustavljani na ulazu u jevrejske objekte, preneo je Si-En-En.

- Trenutno ne postoji islamistička teroristička pretnja koja je posebno usmerena na Jevreje u Francuskoj - dodao je Darmanen. 

15.29 - Broj stradalih Palestinaca premašio 1.400

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze premašio je 1.400, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja iz Gaze.

Oko 447 dece i 248 žena je među 1.417 ubijenih u izraelskim udarima u Pojasu Gaze, navodi se u saopštenju.

AP Photo/Fatima Shbair
 

15.27 - Saraf: EU je izgubila kredibilitet u arapskom svetu

Bivši libanski ministar odbrane Jakub Saraf izjavio je danas da je Evropska unija izgubila kredibilitet u arapskom svetu jer je jednostavno uskladila svoju spoljnu politiku sa Vašingtonom.

Prema njegovim rečima, EU sada treba da zauzme jasan stav protiv "sistematskog uništavanja Gaze" i da bude "proaktivni partner" u promovisanju humanitarne pomoći palestinskoj enklavi kako bi povratila poverenje.

- EU mora da obezbedi da bilo kakva poslata pomoć bude isključivo humanitarna i da ide pravo u Gazu, bez posrednika. Odlučio bih se za direktnu distribuciju iz EU građanima Gaze. Ako se to dogodi, EU će povratiti izvesno poverenje za buduće razgovore o razmeni zatvorenika i budućim sporazumima - rekao je on za Euraktiv.

15.22 - U izraelskim napadima stradala tri reportera

Međunarodna neprofitna organizacija Reporteri bez granica saopštila je da su u izraelskim udarima do sada poginula tri novinara, a da su još dvojica umrla od posledica prostrelnih rana. Grupa nije saopštila ko je pucao u njih dvojicu.

AP Photo/Yousef Masoud
 

Jedanaest radnika palestinske agencije UN za izbeglice ubijeno je u izraelskim vazdušnim napadima na pojas Gaze, saopštila je ta organizacija.

15.10 - Jordan poslao prvi avion sa humanitarnom pomoći za Gazu

Jordan je danas poslao prvi avion sa humanitarnom pomoći za Gazu.

Pomoć je uputila državna Jordanska humanitarna organizacija, a medicinska pomoć utovarena je u vojni avion koji je poleteo iz glavnog grada Amana. Pomoć se sastoji od lekova i medicinskog potrošnog materijala za bolnice i zdravstvene agencije koje rade na palestinskoj teritoriji.

Kako se navodi, roba će prvo stići u Egipat, a zatim će biti dostavljena medicinskim vlastima u Gazi, preko graničnog prelaza Rafa.

15.01 - Blinken: Sve dok postoje SAD, Izrael nikada neće morati da se brani sam

Sve dok postoje SAD, Izrael nikada neće morati da se brani sam, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken tokom posete Tel Avivu, u znak solidarnosti.

Blinken je istakao da Izraelu prenosi poruku da će Amerika uvek biti uz njega i da neće morati sam da se brani, iako je možda dovoljno jak da to učini.

Olivier Douliery/Pool Photo via AP
Entoni Blinken

14.58 - Izrael upozorava Palestince na severu Gaze da se evakuišu u skloništa

Palestinci koji žive u gradu Beit Lahiju na severu Pojasa Gaze potvrdili su danas da su izraelski avioni bacali letke sa upozorenjem i pozivom da se evakuišu iz svojih domova i da se upute u "poznata skloništa".

- Svako ko je u blizini Hamasa dovešće svoj život u opasnost. Ako se pridržavate uputstava Izraelskih odbrambenih snaga nećete biti izloženi opasnosti - navodi se u lecima.

14.26 - Iran: Izrael izazivaju „genocid“ sprovođenjem opsade Gaze

Iranski ministar spoljnih poslova optužio je Izrael da izaziva „genocid“ sprovođenjem opsade Gaze, navodi iranska državna televizija pre njegove posete glavnom gradu Iraka u četvrtak.

- Danas je nastavak ratnih zločina Netanjahua i cionista nad civilima Gaze, opsade, isključivanja vode i struje i zabranjivanja ulaska lekova i hrane, stvorio uslove da cionisti izazivaju genocid nad svim ljudima u Gazi - prenosi Rojters, rekao je Hosein Amirabdolahian.

14.17 - Netanjahu: Hamas mora biti slomljen kao i Islamska država

AP Photo/ Maya Alleruzzo
Netanjahu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sastao se danas u Tel Avivu sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i zahvalio se SAD, predsedniku Džozefu Bajdenu i Blinkenu lično na podršci uz poruku da Hamas mora da bude slomljen kao i tzv. Islamska država (ID).

- Predsednik Bajden je bio potpuno u pravu kada je ovo nazvao čistim zlom. Hamas je kao ID i kao što je slomljena ID, tako mora biti slomljen i Hamas - rekao je Netanjahu i istakao da je Blinkenova poseta "još jedan primer nedvosmislene američke podrške Izraelu", prenosi Tajms of Izrael.

13.56 - Blinken: Najmanje 25 Amerikanaca poginulo u napadu Hamasa u Izraelu

Najmanje 25 Amerikanaca ubijeno je u napadu militanata palestinskog islamističkog Hamasa u Izraelu, rekao je danas američki državni sekretar Entoni Blinken tokom posete Tel Avivu u znak solidarnosti.

13.40 - Hamas: Petak 13. je savršen dan za džihad, trenutak je istine, ustanite!

Profimedia
 

Bivši šef Hamasa, Kaled Mešal, pozvao je u petak na proteste širom muslimanskog sveta u znak podrške Palestincima i narodima susednih zemalja da se pridruže borbi protiv Izraela.

 

13.35 - Izraelski zvaničnik: Nema potvrde tvrdnje da je Hamas odsecao glave bebama

Izraelska vlada ne može da potvrdi konkretnu tvrdnju da su napadači Hamasa sekli glave bebama tokom napada u subotu, izjavio je izraelski zvaničnik za CNN, što je u suprotnosti sa prethodnom saopštenjem kancelarije premijera.

- Bilo je slučajeva da su Hamasovi militanti odsecali glave i vršili druge zločine u stilu Islamske države. Međutim, ne možemo potvrditi da li su žrtve bili muškarci ili žene, vojnici ili civili, odrasli ili deca - rekao je neimenovani izraelski zvaničnik.

13.31 - Izrael napao aerodrome u Siriji

Izrael je izveo napade na aerodrome u Damasku i Alepu u Siriji, javlja sirijski list „El Vatan“. Obe vazdušne luke su obustavile rad.

 

 

- Izrael je izvršio agresiju na aerodrome u Damasku i Alepu. Prema prvim podacima, gađane su piste i oba aerodroma su van upotrebe - navodi se u članku.

13.22 - Blinken: Još američkog oružja je „na putu“

Državni sekretar SAD Entoni Blinken kaže da je došao u Izrael kao američki zvaničnik, ali i „kao Jevrejin“.

- Razumem ovo na ličnom nivou - rekao je on.

13.14 - Egipat organizuje slanje pomoći Palestincima

Egipat je pozvao sve zemlje, kao i međunarodne i regionalne organizacije koje žele da upute humanitarnu pomoć palestinskom narodu, da tu pomoć upute na aerodrom „Al Ariš“ na severu Sinajskog poluostrva.

AP Photo/Yousef Masoud
 

13.03 - U Izrael iz Britanije došlo 100 ljudi da se bore u IDF

Veruje se da je najmanje 100 ljudi otputovalo iz Velike Britanije u Izrael da bi se pridružilo izraelskoj vojsci dok ona vodi kampanju odmazde protiv Hamasa.

Izraelska ambasada u Velikoj Britaniji saopštila je da se zna da su oni koji su putovali „rezervisti i aktivni vojnici“ u Izraelskim odbrambenim snagama (IDF).

- Ambasada Izraela obaveštena je da se najmanje 100 rezervista i aktivnih vojnika vratilo u Izrael iz Velike Britanije da služe u IDF - navodi se u saopštenju izraelske ambasade.

12.44 - „Er Srbija“ će leteti za Tel Aviv dok vazdušne vlasti garantuju bezbednost

„Er Srbija“ nastavlja da leti na aerodrom „Ben Gurion“ u Tel Avivu dokle god izraelske vazdušne vlasti garantuju bezbednost, izjavio je kapetan i direktor letačke operative „Er Srbije“ Dušan Milatović.

12.26 - Broj mrtvih u Gazi premašio 1.350

Broj Palestinaca ubijenih u Gazi od izraelskih napada porastao je na 1.354, prema palestinskom Ministarstvu zdravlja, koje je dodalo da je 6.049 ljudi povređeno.

U Izraelu je ubijeno oko 1.300 ljudi.

12.23 - Lavrov pozvao na formiranje palestinske države

Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije, izrazio je nadu da će, nakon završetka intenzivne faze sukoba na Bliskom istoku, svi ozbiljno shvatiti obavezu ispunjenja UN-ove odluke o osnivanju palestinske države.

12.20 - Sastali se Netanjahu i Blinken

Izraelski premijer Benjamnim Netanjahu sastao se sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u sedištu Ministarstva odbrane u Tel Avivu.

- Ovde smo, nigde ne idemo - rekao je Blinken izraelskom premijeru, preneli su izraelski mediji.

12.15 - Stručnjaci UN-a: Izraelski napadi na Gazu su kolektivno kažnjavanje

Grupa nezavisnih stručnjaka Ujedinjenih naroda osudila je u četvrtak nasilje nad civilima u Izraelu i to što se odmazda protiv Gaze pretvorila u “kolektivno kažnjavanje”.

Osuđujući “užasne zločine koje je počinio Hamas”, grupa je rekla da je Izrael pribegao “neselektivnim vojnim napadima na već iscrpljeni palestinski narod u Gazi”.

12.06 - Nemačka obustavlja pomoć Palestincima

Nemački kancelar Olaf Šolc saopštio je da će Berlin obustaviti svu razvojnu pomoć palestinskim teritorijama dok se ne izvrši provera za šta konkretno su namenjena izdvojena sredstva.

- Naše merilo će biti da li i kako ovi projekti najbolje služe miru u regionu i bezbednosti Izraela - rekao je Šolc.

12.04 - Šolc: Nemačkoj je mesto uz Izrael

Nemački kancelar Olaf Šolc potvrdio je nepokolebljivu podršku Nemačke Izraelu nakon napada Hamasa.

- Njemačkoj je mesto samo uz Izrael - izjavio je nemački lider pred članovima Bundestaga, donjeg doma parlamenta.

AP Photo/Michael Sohn
Olaf Šolc

- Naša sopstvena istorija, naša odgovornost koja je dovela do holokausta nameće nam trajnu dužnost da branimo postojanje i bezbednost Izraela - rekao je Šolc.

12.02 - Šolc: U Nemačkoj će biti zabranjeno delovanje Hamasa

Nemački kancelar Olaf Šolc saopštio je danas da će njegova vlada zabraniti delovanje palestinske militantne grupe Hamas u toj zemlji.

Pored toga, biće zabranjeno delovanje propalestinskog udruženja "Samidoun", nakon što su njegovi članovi slavili "najbrutalnije terorističke akte na ulicama", naveo je Šolc, prenosi CNN.

11.43 - Izraelci ubili dva Palestinca na Zapadnoj obali

Izraelski doseljenici ubili su u četvrtak dva Palestinca na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

11.41 - Međunarodni komitet Crvenog krsta: Gaza ima goriva samo za još nekoliko sati

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) saopštio je danas da blokirani Pojas Gaze ima goriva za još samo nekoliko sati.

- Još ima gorica, ali verovatno samo za nekoliko sati, za rad generatora, uključujući onih u bolnicama - rekao je regionalni direktor MKCK za Bliski istok Fabricio Karboni, prenosi Rojters.

11.25 - Turska spremna da isporuči humanitarnu pomoć

Oružane snage Turske spremne su da isporuče humanitarnu pomoć u zonu palestinsko-izraelskog sukoba i čekaju odgovarajuća uputstva predsednika zemlje Redžepa Tajipa Erdogana, izjavio je za Sputnjik izvor u Ministarstvu nacionalne odbrane.

AP Photo/Fatima Shbair
 

11.20 - Izrael se priprema za opsežnu i dugu vojnu kampanju protiv Hamasa

Izrael se priprema za opsežnu vojnu kampanju protiv Hamasa , izjavio je izraelski predsednik Isak Hercog.

- To će biti duga i iscrpljujuća kampanja protiv Hamsa - rekao je Hercog stranim novinarima na brifingu u predsedničkoj palati u Jerusalimu, prenosi "Tajms of Izrael".

11.13 - Hamas raketirao grad Sderot, povređene četiri osobe

Četiri osobe su povređene u raketnom napadu palestinske militantne grupe na izraelski grad Sderot, koji se nalazi u blizu Gaze, saopštile su danas lokalne vlasti.

Dve osobe su teško ranjene, rekli su iz izraelske Hitne pomoći, navodeći da jedan muškarac ima umereno teške povrede, a da je drugi zbrinut nakon što je pao dok je trčao u sklonište, prenosi Tajms of Izrael.

11.07 - Izrael potvrdio identitet 97 talaca u Gazi

Portparol izraelske vojske rekao je da je vlada uspela da potvrdi identitete 97 ljudi koji su postali taoci u Gazi tokom napada Hamasa u subotu.

11.02 - Odlaže se nastava na univerzitetima u Izraelu, akademska godina će početi 5. novembra.

10.56 - Blinken sleteo u Tel Aviv

Visoki diplomata Vašingtona sastaće se danas sa izraelskim zvaničnicima.

10.45 - NATO pozvao Hamas da hitno oslobodi taoce

Ministri odbrane zemalja-članica NATO-a pozvali su Hamas da hitno oslobodi taoce i priznali da Izrael ima pravo na, kako su naveli, proporcionalnu zaštitu.

- Saveznici u NATO-u izrazili su solidarnost sa Izraelom, jasno stavljajući do znanja da on ima pravo da se proporcionalno brani od terorističkih akata. Pozvali su Hamas da odmah oslobodi sve taoce i osigura najpotpuniju moguću zaštitu civilnog stanovništva - navodi se u dokumentu.

10.44 - Hitne službe Gaze ne mogu da dođu do pogođenih ljudi

Bombardiranje u gradu Gazi je intenzivno u poslednja dva sata, piše Al Džazira.

Prema navodima ovog medija, ima civilnih žrtava, a još se čekaju zvanični izvještaji o njihovom broju.

Hitne službe, kako se navodi, nemaju ambulantna vozila koja bi mogla da pošalju onima kojima su potrebna.

10.37 - Hamas: Ne plašimo se izraelskih kopnenih snaga

Član političkog biroa Hamasa Gazi Hamad poručio je da je taj pokret spreman za bilo kakvo potencijalno raspoređivanje izraelskih kopnenih snaga unutar Gaze.

- Ne plašimo se. Mi smo jak narod. Odlučni smo da nastavimo. Imamo mnogo boraca i mnogo je ljudi koji žele da nas podrže. Čak i ljudi na granicama Jordana, Libana i svuda, žele da dođu ovde i bore se za nas - rekao je Hamad za Al Džaziru.

AP Photo/Adel Hana
 

10.15 - Pojedine avio-kompanije otkazuju letove za evakuaciju iz Izraela

Avio-kompanije Norveđien Er i holandski KLM otkazali su svoje letovi kojima je trebalo da prevezu one koji su želeli da se evakuišu iz Izraela.

KLM je saopštio da je povukao ponudu datu holandskoj vladi za evakuacioni let, navodeći kao razlog zabrinutost za bezbednost, prenosi Rojters.

- Najnovije informacije o situaciji u Izraelu ukazuju da nije sigurno da bi civilna avio-kompanija mogla da obavi let koji je bezbedan za posadu i putnike - naveli su iz KLM-a.

Holandsko ministarstvo spoljnih poslova je kasnije saopštilo da će, umesto toga, poslati vojni avion u Izrael.

Sa sličnim saopštenjem izašla je i norveška kompanija Norveđien Er, poručivši da je otkazan let za evakuaciju iz bezbednosnih razloga.

9.56 - Hamas gađa Tel Aviv kao odgovor na jutrošnje izraelske vazdušne udare po Pojasu Gaze, javlja Al Džazira.

9.54 - Hamas oslobodio Izraelku i dvoje dece

Hamas je oslobodio izraelsku ženu i dvoje dece iz zatočeništva u Pojasu Gaze, prema informacijama Al Džazire.

Printscreen Twitter/jacksonhinklle
 

9.39 - Predsednici Irana i Sirije pozvali na jedinstvo oko podrške Palestincima

Predsednik Irana Ebrahim Raisi i njegov sirijski kolega Bašar el Asad pozvali su danas islamske zemlje da postignu jedinstven stav kada je reč o podršci Palestincima.

- Islamske i arapske zemlje, kao i svi slobodni ljudi sveta, moraju da postignu jedinstven stav kako bi zaustavili zločine cionističkog režima nad potlačenim palestinskim narodom", rekao je iranski predsednik Ebrahim Raisi sirijskom kolegi Bašaru el Asadu u telefonskom razgovoru - objavila je iranska agencija Nournjuz, prenosi Rojters.

9.11 - Abas na sastancima u Amanu

Palestinski predsednik Mahmud Abas trebalo bi da se sastane sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u petak, saopštio je zvaničnik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Abas je predsednik Palestinske uprave na Zapadnoj obali, koja je izgubila kontrolu nad Gazom od svog rivala Hamasa 2007. godine, prenosi CNN.

U objavi na platformi X (Tviter), generalni sekretar Izvršnog komiteta PLO Husein al-Šeik rekao  je danas da će sastanak uslediti nakon razgovora između Abasa i jordanskog kralja Abdulaha II u Amanu.

8.32 - IDF: U toku široko rasprostranjeni vazdušni napadi u Pojasu Gaze

 

 

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da izvode široko rasprostranjene vazdušne napade na mnoge lokacije Hamasa širom Pojasa Gaze.

Dok se izraelski vazdušni napadi na Gazu nastavljaju, portpartol izraelske vojske Džonatan Konkrikus navodi da njihovi avioni gađaju podzemnu mrežu tunela koju su izgradili i koriste militanti Hamasa.

- Ono što je Hamas uradio otkako je preuzeo kontrolu pre skoro 20 godina je da je izgradio mrežu tunela od ispod grada Gaze sve do Kan Junisa i Rafe - kazao je on.

 

 

7.45 - Iranski predsednik i saudijski princ razgovarali o palestinsko-izraelskom ratu

Predsednik Irana Ebrahin Raisi i saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, razgovarali su o palestinsko-izraelskom ratu, što je prvi telefonski razgovor dvojice lidera od dogovora između Teherana i Rijada o obnavljanju bilateralnih odnosa, uz posredstvo Kine. Raisi i Bin Salman su razgovarali o "potrebi da se okončaju ratni zločini protiv Palestine", objavili su iranski državni mediji, prenosi Rojters.

Saudijski prestolonaslednik je "potvrdio da Kraljevina ulaže sve moguće napore u komunikaciji sa svim međunarodnim i regionalnim stranama kako bi zaustavila tekuću eskalaciju". Ponovio je da Saudijska Arabija osuđuje gađanje civila na bilo koji način.

7.40 -  Arapska liga pozvala na hitno zaustavljanje izraelskih napada na Pojas Gaze

Države članice Arapske lige pozvale su na hitno zaustavljanje izraelskih napada na Pojas Gaze. Na vanrednom sastanku u Kairu u sredu, ministri spoljnih poslova 22 zemlje su upozorili na katastrofalne humanitarne i bezbednosne posledice intenziviranja sukoba, prenosi Rojters. U saopštenju se osuđuje ubijanje civila sa obe strane i poziva se na oslobađanje svih zatočenika koje drže Izrael ili Palestinci.

7.30 - UN: Skoro 340.000 ljudi raseljeno u Gazi zbog izraelskih udara

 

AP Photo/Fatima Shbair
 

Skoro 340.000 ljudi je bilo primorano da napusti svoje domove u Pojasu Gaze zbog izraelskih vazdušnih napada, saopštila je danas Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

Kako se navodi, u pitanju je skok od 30 odsto u poslednja 24 sata, prenosi Njujork tajms. Mnogi od njih se kriju u školama koje vodi Agencija Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRWA), od kojih su najmanje dve oštećene u izraelskim napadima.

7.15- U sukobu Hamasa i Izraela do sada poginulo skoro 2.500 ljudi

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je najmanje 1.200 Izraelaca ubijeno u napadima palestinske militantne grupe Hamas na Izrael. Pored toga, povređeno je više od 2.700 osoba. Sa druge strane, palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je broj ubijenih Palestinaca u ofanzivi izraelskih snaga na Pojas Gaze povećan na 1.200, dok je povređeno oko 5.600 osoba.

7.10- Izraelski premijer Benjamin Netanjahu: Svaki član Hamasa je mrtav čovek

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je "svaki član Hamasa mrtav čovek". "Mi se suočavamo sa varvarima, sa okrutnim neprijateljem koji je gori od ISIS-a. Videli smo zavezane dečake i devojčice upucane u glavu. Muškarci i žene su spaljeni živi. Mlade žene su silovane i zaklane. Borci su obezglavljeni", rekao je Netanijahu sinoć na konferenciji za medije novoformiranog ratnog kabineta, prenosi Tajms of Izrael.

Abir Sultan/Pool Photo via AP
 

Ministar odbrane Joav Galan poručio je da će palestinska militantna grupa Hamas biti "zbrisana sa lica zemlje". "Zbrisaćemo ovu stvar koja se zove Hamas. Hamas - Islamska država Gaza - biće zbrisan sa lica zemlje. Neće nastaviti da postoji", poručio je Galan. On je napad Hamasa opisao kao "najgori teroristički napad koji je svet ikada video", navodeći da je reč o "varvarskim delima koja jevrejski narod nije pretrpeo od 1945. godine".

7.00 - Netanjahu: Izrael će poraziti Hamas, baš kao što je svet učinio sa ISIS-om

6.50 - Turska vodi pregovore sa Hamasom o oslobađanju talaca

Turska vodi pregovore o oslobađanju civila koje Hamas drži kao taoce, saopštio je visoki turski zvaničnik, prenosi Rojters.

Zvaničnik, koji je insistirao na anonimnosti, rekao je da pregovore vode relevantne turske institucije po naređenju predsednika Erdogana, ali nije saopštio detalje.

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo nekoliko stotina ljudi.

- Kao odgovor na to Izraelske odbrambene snage pokrenule su ubrzo zatim napade na Pojas Gaze, objavljujući rat i tvrdeći da ciljaju samo lokacije Hamasa.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U unakrsnim granatiranjima do sada je stradalo više od 1.000 ljudi na svakoj strani, među kojima i veliki broj civila.

- Sjedinjene Američke Države podržale su Izrael u borbi, obećavajući vojnu pomoć, koja je već u utorak i sredu počela da stiže, dok su, sa druge strane, Kina i Rusija zauzele neutralan stav, pozivajući na prekid sukoba i mirovne pregovore.

- Mnoge zemlje hitno su evakuisale svoje državljane, bez obzira na to što je Hamas ciljao aerodrom u Tel Avivu.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi.

- U napade na Izrael uključio se i libanski Hezbolah, koji je gađao tenkove koji su počeli da se gomilaju u pograničnoj teritoriji, na šta je Izrael reagovao ispaljivanjem fosforne municije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike