Hamas poslao poruku svetu: "Petak 13. je savršen dan za džihad, trenutak je istine, ustanite!"

12.10.2023

13:40

0

Autor: M. Vu.

Bivši šef Hamasa, koji se nalazi u Kataru, rekao je da vlade i narodi Jordana, Sirije, Libana i Egipta imaju veću dužnost da podrže Palestince

Hamas poslao poruku svetu: "Petak 13. je savršen dan za džihad, trenutak je istine, ustanite!"
Copyright Profimedia

Bivši šef Hamasa, Kaled Mešal, pozvao je u petak na proteste širom muslimanskog sveta u znak podrške Palestincima i narodima susednih zemalja da se pridruže borbi protiv Izraela.

"Moramo da krenemo na trgove i ulice arapskog i islamskog sveta u petak", izjavio je Mešal, koji trenutno vodi Hamasovu kancelariju za dijasporu, u snimljenoj izjavi poslatoj Rojtersu.

Mešal, koji se nalazi u Kataru, rekao je da vlade i narodi Jordana, Sirije, Libana i Egipta imaju veću dužnost da podrže Palestince u ratu protiv Izraela.

"Jordanska plemena, Jordanovi sinovi, braća i sestre Jordana... Ovo je trenutak istine i granice su vam blizu, svi znate svoju odgovornost. Svim učiteljima koji predaju džihad... svima koji podučavaju i uče, ovo je trenutak za primenu (teorija)", dodao je.

AP Photo/Adel Hana
 

Jordan i Liban dom su najvećeg broja palestinskih izbeglica.

Mešalov poziv na ustanak u petak 13. ponovio je i sam Hamas, prema Izraelskom institutu za istraživanje medija na Bliskom istoku (MEMRI) sa sedištem u Vašingtonu. MEMRI je saopštio da je Hamas pozvao svoje pristalice u Gazi, Zapadnoj obali i Izraelu da ustanu.

U saopštenju Hamasa stoji: "Proglašavamo petak, 'Petak poplave Al-Aksa', danom opšte mobilizacije u našem arapskom i islamskom svetu i među slobodnim ljudima sveta."

"Danas je dan za okupljanje podrške, pružanje pomoći i aktivno učešće. Ovo je dan da se razotkriju zločini okupacije, da se izoluju i osujete svi njeni agresivni planovi. Ovo je dan da pokažemo našu ljubav prema Palestini, Jerusalimu i Al-Aksi. To je dan za žrtvu, herojstvo i posvećenost...", navodi se u saopštenju.

Teroristička grupa je pozvala sve slobodne ljude sveta da se mobilizuju u znak solidarnosti sa palestinskim narodom i podrže njihovu "pravednu stvar" i legitimna prava na slobodu, nezavisnost, povratak i samoopredeljenje.

Najnovije vesti o sukobu u Izraelu čitajte na našem portalu, pratimo dešavanja iz minuta u minut.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike