Nemački naučnik otkriva scenario katastrofe: Pustinje se šire, temperature rastu, ova mesta će biti potpuno nenaseljiva

23.12.2021

06:09

0

Pojedini regioni postali su posebno ranjivi

Nemački naučnik otkriva scenario katastrofe: Pustinje se šire, temperature rastu, ova mesta će biti potpuno nenaseljiva
suša - Copyright AP Photo/Ethan Swope

Globalno zagrevanje posebno će pogoditi Bliski istok i severnu Afriku i podstaći nove talase izbeglica, smatra nemački klimatski naučnik Jos Lelieveld.

Regija je postala žarište klimatskih promena i zagreva se mnogo brže od ostalih područja, rekao je direktor Instituta za hemiju Maks Plank.

Toplotni talasi koji traju nedeljama, s temperaturama do 56 stepeni ili čak i više od 60 stepeni, u gradovima bi mogli u drugoj polovini ovog veka da mnoga područja učine nenaseljivim, kako za ljude tako i za životinje. 

- Čak ni kamile ne mogu da prežive na takvoj vrućini - rekao je.

Toplotni talasi u kombinaciji s drugim faktorima. kao što je snažan rast stanovništva, takođe bi mogli da povećaju pritisak stanovništva na migraciju.

Pexels
 

Prema Lelieveldu, ako se globalno zagrevanje ne zaustavi, prosečna temperatura u regionu mogla bi leti da poraste za 6 stepeni.

- Ovo je scenario katastrofe, ali ne i nemogući scenario - rekao je. Tamo je prosečna temperatura već porasla za gotovo dva stepena od 1980. godine, rekao je.

Poređenja radi, na klimatskoj konferenciji zemlje su se obavezale da će zaustaviti globalno zagrevanje na 1.5 stepeni u odnosu na predindustrijski period.

Prema rečima naučnika, rast temperature posebno će teško pogoditi zalivske države. ali bi posledice mogle da osete i druge regije.

Liban, Sirija, Irak i Izrael, ali i Egipat, u budućnosti će imati veće suše, rekao je Lelieveld i dodao da se pustinje šire.

Delovi Sirije i Iraka ove godine su doživeli jaku sušu, što je uzrokovalo ogroman pad prinosa i rast cena hrane.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike