Scenario sudnjeg dana: Na najvećem svetskom ledniku odigravaju se dramatične promene, posledice bi mogle da se osete već za 10 godina

14.12.2021

09:50

0

Posledice klimatskih promena

Scenario sudnjeg dana: Na najvećem svetskom ledniku odigravaju se dramatične promene, posledice bi mogle da se osete već za 10 godina
Profimedia/NASA

Naučnici upozoravaju na dramatične promene na jednom od najvećih lednika na Antarktiku i najavljuju da bi to moglo da dovede do ozbiljnih posledica već u idućih pet do deset godina. 

Kako se navodi, plutajući deo lednika Tvajts, koji je do sada bio relativno stabilan, mogao bi da se "razbije poput vetrobrana automobila". 

Američki i britanski istraživači sprovode veliko istraživanje na Tvajtsu zbog sve bržeg topljenja. Lednik već sada izbacuje 50 milijardi tona leda u okean svake godine.

- Ovakvo topljenje za sada ima ograničen uticaj na globalni nivo mora, ali postoji dovoljno leda koji bi mogao da se otopi i podigne nivo okeana za čak 65 centimetara - smatraju naučnici.

Takav scenario "sudnjeg dana" verovatno se neće dogoditi još mnogo vekova, ali istraživački tim kaže da Tvajts sada vrlo brzo reaguje na globalno zagrevanje.

- Doći će do dramatičnih promena na prednjoj strani lednika, verovatno za manje od 10 godina. I objavljene i neobjavljene studije upućuju na to - rekao je profesor Ted Skambos, američki glavni koordinator istraživanja.

- Ovo će ubrzati tempo topljenja i proširiti opasan deo lednika - rekao je za BBC News.

Udvostručila se brzina topljenja

Tvajts je ogroman. Otprilike je veličine Velike Britanije ili Floride, a brzina otapanja se udvostručila u poslednjih 30 godina. Naučnici kažu da je to rezultat ulaska tople okeanske vode i topljenja Tvajtsovog plutajućeg dela.

Kažu da će se istočni front lednika verovatno u sledećih nekoliko godina odvojiti od grebena, što će je destabilizovati. 

- To je donekle slično onom prozoru automobila gde imate nekoliko pukotina koje se polako šire, a onda odjednom cela stvar jednostavno počne da se razbija u svim smerovima - objasnila je doktorka Erin Petit sa Univerziteta Oregon.

 

BONUS VIDEO

instagram/MOJ BEOGRAD

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti