Narko-kartel kao porodični biznis: SAD nude pet miliona dolara za El Čapovog brata, ali jedan čovek ostaje misterija

11.11.2021

20:13

0

Američke službe su sve više za petama članovima zloglasnog kartela Sinaloa

Narko-kartel kao porodični biznis: SAD nude pet miliona dolara za El Čapovog brata, ali jedan čovek ostaje misterija
viber_image_2021-11-10_17-09-56-913 (1) - Copyright Profimedia/Arizona police

Sjedinjene Američke Države nude pet miliona dolara nagrade za hvatanje brata okorelog meksičkog narko-bosa El Čapa, Aurelijana Guzmana Loere, zvanog El Guano.

Na poternici su i tri navodna lidera ogranka kartela Sinaloa u Čivavi, braća Ruperto, Hose i Eriberto Salgeiro Navarez.

El Guano se sumnjiči da je vodio široku mrežu trgovine narkoticima u Meksiku, Arizoni i Teksasu.

Pomenuti Salgeirosi imaju još jednog brata, istaknutog člana Sinaloe, a u pitanju je Noel zvani El Flako, koji je svojevremeno bio jedna od najjačih figura tog kartela u regionu Čivava.

 

 

El Flako je bio El Čapov poručnik i jedan od osnivača ogranka Hente Nueva (novi ljudi).

Pre desetak godina, rat između Hente Nuevosa i kartela iz Huareza pretvorio je taj grad u jedan od najnasilnijih na svetu.

Hose Salgeiro, zvani El Če, Ruperto, nadimka El 37, i Eriberto Salgeiro navodno su preuzeli komandu nakon što je El Flaka uhvatila meksička vojska pre 10 godina u Kuliakanu. Braća su na čelu organizacije Salgeiro-Nevarez, a može se reći da je reč o pravoj porodičnoj grupi u koju su uključeni i mnogi njihovi nećaci i drugi rođaci.

Američke vlasti navode da su braća iz grada Gvadalupe i Kalvo, malog rudarskog mesta koje se nalazi u tzv. Zlatnom trouglu, udaljenom regionu na međi saveznih država Čivave, Sinaloa i Durango. Taj kraj je poznat po uzgoju opijuma i marihuane.

 

 

Stejt department nudi po skoro pet miliona dolara za informacije o narko-bosovima koji se sumnjiče da su krijumčarili fentanil, heroin, metamfetamine, kokain i marihuanu.
 
Posebno se ističe da su krijumčarili i do 15 tona marihuane i dve tone kokaina u SAD mesečno. Nakon što je "pao" El Flako, vođstvo je preuzeo El Če.

Osim dilovanja droge, sumnjiče se da učestvovali i u otmicama, ubistvima i iznudama novca.

U međuvremenu, El Flako je izručen SAD.

Korpa za veš, tunel ispod kade: El Čapo bio poznat po bekstvima, a ova skloništa su sad na lutriji! (VIDEO)

Porodični biznis

El Guano je, pretpostavlja se, tri godine stariji od svog poznatijeg brata Hoakima Guzmana el Čapa, ali se nije mnogo eksponirao. Nakon El Čapovog hapšenja 2016. godine i kasnijeg izručenja Americi, El Guano je postao važnija figura u kartelu. I El Čapovi sinovi, zvani Los Čapitosi, takođe su proširili svoje prisustvo, a postoje i glasine da su u lošim odnosima sa El Guanom.

Veruje se da su dva oružana sukoba, snimljena u martu i aprilu ove godine, izbila između grupa koje podržavaju Guana, sa jedne strane, i Čapitose, sa druge.

Najmanje četiri El Čapova sina su na poternicama SAD.

Fuerzas federales de Estados Unidos vía AP, Archivo
 

Ističe se da je El Guano bio iza zasede 2016. godine u kojoj je poginulo pet meksičkih vojnika.

Iako nije nikad bilo jasno koliko je tačno moćan unutar kartela, smatra se da je dobio na značaju jer je El Čapovo hvatanje porodicu Guzman učinilo veoma ranjivom, što je ranije bilo nezamislivo.

Pre nekoliko godina, zabeleženi su napadi na njihovu majku, a pripadnici kartela Halisko su navodno jednom prilikom oteli El Čapove sinove.

Poznat je po nemilosrdnosti, naveo je novinar Migel Anhel Vega koji se jednom prilikom sreo sa njim.

Kako je naveo, El Čapov brat je odavao utisak okrutnosti, ali je ispred svoje majke Konsuelo Loere bio ljubazan, grlio bi je i ljubio u obraze. Iako je El Guano sa majkom i novinarima seo za sto da jedu roštilj, to je bio trenutak pun tenzija.

- Biti ispred njega, na mestu tri sata udaljenom od prvog signala mobilnog telefona, okruženi sa više od 30 do zuba naoružanih muškaraca, učinilo je da se bez sumnje osećamo da smo u njegovim rukama - naveo je Vega.

El Majo - jedini od stare garde

Ipak, postoji još jedna istaknuta figura Sinaloe, a to je bos Ismael Zambada, zvani El Majo, koji za razliku od El Čapa nikada nije uhapšen.

Prvo se bavio poljoprivredom, a osamdesetih i devedesetih je počeo da sarađuje sa kartelom Huarez. Nakon smrti lidera kartela Amada Fuentesa, El Majo je stvorio sopstvenu organizaciju.

Uspeo je da proširi narko-rute kroz severozapadne države Sonoru i Baha Kaliforniju, a kontrolisao je proizvodnju heorina i isporuke ka SAD.

Profimedia
 

Još 2004. godine je američka vlada za njegovo hvatanje nudila nagradu od pet miliona dolara.

Poslednjih godina izgubio je nekoliko ključnih ljudi. Uhapšeni su njegov brat, dva sina i sinovac. Jedan od sinova, Ismael Zambada el Majito, izručen je SAD 2010. godine.

Pojedini analitičari su procenjivali da se El Majo čak i povukao. Ipak, 2017. godine preživeo je napad u kome su meta bili i El Čapovi sinovi. Iza zasede je stajao Damaso Lopez Nunjez, jedan od lidera Sinaloe, što je ukazalo na to da unutar organizacije postoje frakcije koje se bore za prevlast.

Kako je "pao" Eskobar 21. veka: Krio se u džungli, nije koristio telefone, a njegova banda je slala kokain čak do Rusije! (VIDEO)

Međutim, Nunjez je ubrzo uhapšen, a njegov sin se predao američkim vlastima, pa je El Maju ponovo bio otvoren put ka čelu Sinaloe.

Šuška se i da je El Majo lošeg zdravlja i da se bori sa dijabetesom. Ipak, za sada, ostaje poslednji član "stare garde" Sinaloe koji nikad nije uhvaćen. 
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike