Kim je možda pobedio pandemiju korone, ali postoji velika pretnja koja može da mu poljulja tron

03.12.2021

20:19

0

Tokom proteklih 18 meseci, Pjongjang i dalje tvrdi da nisu zabeležili nijedan slučaj zaraze

Kim je možda pobedio pandemiju korone, ali postoji velika pretnja koja može da mu poljulja tron
kim-severna koreja - Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Tenzije na Korejskom poluostrvu uvek su bile najveće u pograničnoj oblasti, tzv. demilitarizovanoj zoni gde se nalaze teško naoružani čuvari.

Pre nego što je izbila pandemija koronavirusa, južnokorejski i severnokorejski vojnici stajali su licem u lice, a nisu se pomerali ni centimetar.

Međutim, kako se pojavila korona, jedna strana je morala da se povuče nekoliko koraka.

- Severnokorejci se i dalje tamo nalaze, ali ne izlaze iz svojih objekata. Čak i ako se pojave, u retkim situacijama, kada moraju, rade u zaštitnim odelima i nose gas-maske - rekao je viceadmiral Stjuart Mejer, Australijanac koji je pri Komandi UN zadužen da kontroliše ovu teritoriju. 

Severnokorejska strana granice je neuredna jer radnici koji rade na održavanju ne žele da rizikuju i dođu u kontakt sa Jugom. Šta se tačno događa preko granice, uvek je misterija.

- Severna Koreja je uvek puna iznenađenja. Zovu je "carstvom hrčaka" s razlogom - poručio je Mejer.

Profimedia
 

Ipak, jasno je da ne žele da kod njih izbije zaraza kovida 19.

- Njihove mere protiv korone su izrazito stroge, tako nešto niste mogli da vidite u demokratijama - dodao je on.

Podsetimo, tokom proteklih 18 meseci, koliko traje pandemija, Pjongjang i dalje tvrdi da nisu zabeležili nijedan slučaj zaraze.

Kako se virus u Južnoj Koreji i dalje bori za opstanak, pitanje je koliko će to uticati i na njihovog severnog suseda.

Južna Koreja kao veliki problem

Južna Koreja je nedavno popustila mere protiv koronavirusa, međutim, za manje od tri nedelje je ponovo počela da uvodi restrikcije zbog novih žarišta zaraze.

Najveći porast broja novozaraženih registrovan je među članovima sekte koju predvodi vođa koji sledbednike leči tako što im bode oči.

Ovih dana beleži se više od 4.000 novozaraženih dnevno. Iako je blizu 80 odsto stanovništva vakcinisano, skoro dve trećine kreveta na odeljenjima intenzivne nege su popunjene. Ukoliko bi zaraza prešla granicu, sumnja se da bi Severna Koreja mogla sa tim da se izbori.

Profimedia
 

Pjongjang je potpuno zatvorio granice početkom 2020. godine.

Iako brojni svetski stručnjaci smatraju da je nemoguće da zemlja nije imala nijedan slučaj korone, Rejčel Minjong Li iz neprofitne organizacije "Stimson centar" kaže da se čini da je situacija pod kontrolom, makar za sada.

- Nastavljaju da održavaju velike skupove, što govori da se režim oseća lagodno i samouvereno - navela je ona.

Međutim, pokušavajući da zaustave virus da ne dođe do njihove zemlje, zaustavili su i priliv nekih vitalnih potrepština, poput goriva, što je neophodno za proizvodnju hrane.

- Definitivno, situacija sa hranom je teška. I Kim Džong Un je to direktno saopštio - dodala je ona.

Li kaže da će Severna Koreja sigurno još neko vreme biti u lokdaunu.

- Zato odlaze i strane diplomate, ne znaju dokle će to da traje - istakla je ona.

Pjongjang je do sada odbio potencijalne isporuke vakcina protiv koronavirusa od sistema Kovaks, koji je potpomognut UN, a nema naznaka da su sklopili saradnju sa važnih partnerima Kinom i Rusijom.

- Možda postoji sumnja u kineske vakcine, pa i ruske. Ali postoji još jedan veliki problem, a to je da li će uspeti da osiguraju dovoljno doza za celokupno stanovništvo - kazala je Li, a prenosi abc.net.au.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

Pretnje po Kim Džong Una

Pandemija korone predstavlja i potencijalnu pretnju po Kimovu vlast. Stručnjaci smatraju da je severnokorejski vođa dugo mislio da se njegova zemlja previše oslanja na Kinu. Pošto su granice sa Kinom zatvorene, mogao je da pokrene priču o tome kako ipak mogu sami da se postaraju za sebe.

- On je pametan i shvata da nije održivo da se previše oslanjate na jednu državu - rekla je Li.

Podsetimo, u poslednje vreme bilo je dosta navoda da se Kimu pogoršalo zdravstveno stanje, pogotovo kad se u javnosti pojavio vidno mršaviji. Ipak, ima i onih koji smatraju da se radilo samo o rigoroznoj dijeti koja je trebalo, između ostalog, da pokaže da će se dugo zadržati na vlasti i da nema razloga da se govori o njegovom narušenom zdravlju.

Drugi analitičari pak ne veruju da Kim čini dovoljno kako bi održao svoju moć.

- Kružile su glasine da bi njegova vladavina mogla da se preispita u naredne dve godine - rekla je stručnjak za nacionalnu bezbednost Jun Đi Von sa Univerziteta Sangmjung iz Južne Koreje.

Ima i navoda da će Kima naslediti njegova sestra Kim Jo Džong, pa čak i da bi mogla da ga zbaci.

Kim Džong Un i Kim Jo Džong; Pyongyang Press Corps Pool via AP, File
 

- To je malo verovatno, ali činjenica da glasine uopšte postoje govori da bi on potencijalno mogao biti u problemu - zaključila je Jun.

Kimova taktika

Ipak, koliko god se Kim trudio da sakrije postojanje koronavirusa, posledice pandemije se osećaju na drugim poljima.

Velika je cena zatvaranja granica, a zemlja je i pod velikim međunarodnim sankcijama koje ograničavaju trgovinu. U prošlosti, taj problem se rešavao krijumčarenjem robe preko Kine, međutim, kako su i ti granični prelazi sada van funkcije, to više nije moguće.

Zato je u Severnoj Koreji počela da vlada velika nestašica hrane. Roba ne može da se izvozi i prodaje, a ne može ni da se uveze iz Kine. UN su upozorile da se javlja veliki rizik od gladi.

Zanimljivo je da Kim to nije sakrio od naroda.

Južnokorejska obaveštajna agencija saopštila je u oktobru na parlamentarnom saslušanju iza zatvorenih vrata da je severnokorejski lider Kim izdao naredbe u kojima poziva da se sačuva svako zrno pirinča i insistira na sveobuhvatnim naporima posvećenim poljoprivredi.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

Ipak, špijunska agencija je ocenila da bi ova žetva mogla biti bolja od prošlogodišnje zbog više sunčanih dana, navodeći i da Severna Koreja preduzima korake da ponovo otvori svoju granicu sa Kinom i Rusijom u narednim mesecima.

Štampanje kupona kao zamene za novac i uzgoj ukrasnih crnih labudova za jelo samo su neke od stvari koje je Severna Koreja prinuđena da radi kako bi se izborila sa ekonomskim problemima i nestašicom hrane, preneli su strani mediji.

Na kraju krajeva, u istom periodu je primećeno da je Kim i sam smršao.

Kim nije imao dvojnika, samo je smršao 20 kilograma: Saopšteni detalji zdravstvenog stanja lidera Severne Koreje

Niki JP Alsford, profesor Azijsko-pacifičkih studija na Univerzitetu Centralnog Lankašira, smatra da je Kim bio primoran da promeni svoje ponašanje.

Vidno mršaviji, pokazao je solidarnost sa ljudima koji nemaju dovoljno hrane, istovremeno prebacujući krivicu na zapadne zemlje koje su uvele sankcije.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

Takođe, ubedio je narod da ih Vlada štiti od koronavirusa.

Primera radi, Severna Koreja se povukla sa Olimpijskih igara koje su letos održane u Tokiju kako ne bi rizikovala da se virus unese u zemlju. Održana je i vojna parada znatno manjeg obima nego što je to bio slučaj prethodnih godina.

Alsford smatra da Kim vrlo dobro zna šta radi.

- Uzimajući u obzir njihov strah od virusa i nedostatak vakcina, ukoliko nuklearni testovi Severne Koreje dovedu do pregovora, možda će to značiti da želi da se izvuče iz tog problema. Isto tako, možda je Severnoj Koreji zgodno da čeka vakcine i da umesto toga ide ka svom glavnom cilju - ukidanju sankcija - poručio je on.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike