Taman otvorili zemlju kad je u sekti izbila nova zaraza: Šta se krije iza kulta u kome vernicima "bodu oči"

26.11.2021

08:21

0

Južna Koreja se suočava sa novim talasom korone

Taman otvorili zemlju kad je u sekti izbila nova zaraza: Šta se krije iza kulta u kome vernicima "bodu oči"
južna koreja - Copyright Profimedia

Malo poznata sekta koju predvodi lider koji "bode oči sledbenicima kako bi ih izlečio" nalazi se u centru novog talasa korone u Južnoj Koreji.

Ta zemlja je zabeležila novi dnevni rekord sa 4.116 novozaraženih, a porast broja ozbiljnih slučajeva vrši veliki pritisak na bolnice.

U maloj crkvi u mestu gde živi svega 427 stanovnika, u oblasti grada Čeonana, na testu na koronu bila je pozitivna najmanje 241 osoba, a reč je o ljudima koji su povezani sa ovom religijskom zajednicom.

Oko 90 odsto članova sekte je nevakcinisano, a većina ih je u bliskom kontaktu i starija je od 60 godina.

Od 241 potvrđenog slučaja, samo 17 ih je vakcinisano.

AP Photo/Lee Jin-man
 

- Mislim da su antivladini stavovi koje zastupa crkva obeshrabrili vernike da se vakcinišu - rekao je jedan zvančnik, dodavši da je čitavo mesto u lokdaunu.

Korejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti istakla je da nije moguće tačno utvrditi zašto je toliki broj njih bio nevakcinisan, posebno zato što starijima i onima u rizičnim kategorijama nije bilo zabranjeno da prime vakcinu.

Sekta je svoju crkvu otvorila početkom devedesetih, a proširila se kada je osnovala sopstvene komunalne objekte.

Iako nisu zvanično registrovani kao sekta, poznati su po određenim ritualima u kojima sveštenik "kopa oči" vernicima. Kako se navodi, ruke stavlja na oči kako bi vernika oslobodio "sekularnih želja i strasti".

- Takva praksa je veoma opasna i nebiblijska. Zabranjena je među korejskim hrišćanima - naveo je stručnjak za sekte Džung Voun Seok.

Profimedia
 

Kako je dodao, liderova majka je bila moćna figura i izbačena je iz hrišćanske zajednice devedesetih jer je praktikovala slične rituale.

Sekta se nije oglašavala povodom navoda da je ona novo žarište koronavirusa.

Život sa kovidom

Južna Koreja je ovog meseca odlučila da promeni strategiju u borbi protiv koronavirusa, u želji da nauči da živi sa kovidom. Odustali su od strogih mera distance i na kraju otvorili zemlju, jer su bili zadovoljni stopom vakcinacije. Ugostiteljskim objektima je produženo radno vreme, dozvoljena su javna okupljanja do 12 ljudi, publici je dozvoljeno da prisustvuje sportskim događajima...

Ipak, od tada je porastao broj novozaraženih. Posle samo tri nedelje od ukidanja restrikcija, zaraza je ponovo počela da hara zemljom. Samo u jednom danu hospitalizovano je 522 ljudi, što je bio rekord.

Profimedia
 

Zvaničnici su naveli da njihov zdravstveni sistem može da se izbori sa 500 pacijenata sa ozbiljnim simptomima koronavirusa u bilo koje vreme, međutim, taj broj se ubrzo povećao.

U Seulu je situacija dovoljna kritična da bi mogla da se uvede vanredna situacija.

Premijer Kim Bu Kjum je pozvao zdravstvene vlasti da klasifikuju pacijente na osnovu ozbiljnosti njihovih simptoma tako da oni sa lakšom kliničkom slikom mogu sami da se leče kod kuće. Zasada, manje od 20 odsto pacijenata je prošle nedelje bilo na kućnom lečenju.

Takav plan će biti uveden ukoliko popunjenost kreveta na odeljenjima intenzivne nege pređe 75 odsto.

Mediji su preneli da je 71 odsto kreveta na intenzivnoj nezi bilo popunjeno širom zemlje, a 83,7 odsto u prestonici.

Iako je zabeležen veći broj hospitalizacija, stopa smrtnosti je na niskom nivou - 0,79 odsto.

Prošlog meseca, Južna Koreja je započela vakcinaciju dece starosti od 12 do 17 godina, kao i davanje treće doze starijima i zaposlenima u medicinskim ustanovama. Zasada nijedna vakcina nije odobrena za decu mlađu od 12 godina.

AP Photo/Nam Y. Huh
 

Za "povratak" infekcije krivi se zarazniji, delta soj, posebno u domovima za negu.

U međuvremenu, jedna izraelska studija, objavljena u medicinskom magazinu "New England Journal of Medicine", pokazala je da imuni odgovor slabi šest meseci nakon primljene druge doze "Fajzerove" vakcine, naročito među muškarcima starijim od 65 godina i onima sa drugim zdravstvenim problemima.

Više od polovine vakcinisanih Južnokorejaca upravo je primilo "Fajzerovu" vakcinu, a osim njih u ponudi su cepiva "Moderne", "Džonson i Džonsona" i "Astrazeneke".

Uprkos svemu, stopa smrtnosti je opala u odnosu na maj - sa 2,4 odsto na 0,79.

- To ipak pokazuje da su vakcine delotvorne. Ali ovo nije razlog za slavlje, čitava poenta vakcinacije je da se spreče smrtni slučajevi, a oni sada rastu. Ukoliko želimo da živimo sa kovidom kao sa običnom prehladom, taj broj mora da padne ispod 0,1 odsto - rekao je stručnjak za infektivne bolesti na Korejskom univerzitetu Kim Vu Džu. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike