U Italiji odobren prvi slučaj potpomognutog samoubistva

23.11.2021

09:31

0

Do sada su Italijani, koji su želeli da na ovaj način okončaju život, putovali u Švajcarsku

U Italiji odobren prvi slučaj potpomognutog samoubistva
Ilustracija - Copyright Profimedia

Prvi put je u Italiji zakonski dopušteno da se pacijentu omogući takozvano “medicinski pomognuto samoubistvo”, prenose lokalni mediji, koji slučaj ocenjuju kao istorijski.

Agencija Ansa donosi detalje da se radi o 43-godišnjem čoveku, čije ime se ne navodi, iz regije Marke koji je nakon saobraćajne nesreće pre 13 godina ostao trajno paralizovan, a u životu ga održavaju medicinski aparati.

Do sada su Italijani, koji su zbog neizlečive bolesti ili trajnog invaliditeta, želeli da na ovaj način okončaju život, putovali u Švajcarsku gde je "samoubistvo uz medicinsku pomoć" zakonski dozvoljeno.

U Italiji još ne postoji zakon koji dozvoljava "pomognuto samoubisto", ali jedna sudska odluka u drugom slučaju, poznatom kao "Košoni", prema imenu didžeja koji je uz pratnju prijatelja okončao život u jednog klinici u Švajcarskoj, otvorila je put i drugima koji to žele da urade u Italiji.

Ipak, odluka ni u ovom istorijskom slučaju nije bila ni laka ni brza.

Nakon 13 meseci i konsultacija sa različitim lekarima utvrđeno je da je bolest neizlečiva, da pacijent trpi bolove i da je svesno doneo odluku o "medicinski pomognutom samoubistvu".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike