Zloglasna mafija Ndrangeta: Munjevito zavladala svetom, a zbog ovih osobina je možda nikada neće rasturiti

16.11.2021

20:24

0

Kriminalna organizacija postala je deo svakodnevnog života Kalabrije

Zloglasna mafija Ndrangeta: Munjevito zavladala svetom, a zbog ovih osobina je možda nikada neće rasturiti
ndrangeta1 - Copyright Profimedia

Italijansko pravosuđe zadalo je težak udarac Ndrangeti, najmoćnijoj mafijaškoj grupi u Italiji, osudivši 70 njenih članova i pomagača, na najvećem suđenju mafiji od kraja 1980-ih.

U velikoj sudnici u gradu Lamecia Terme, u Kalabriji, na jugu zemlje, od januara se vodi "maksi proces" u kojem se sudi stotinama ljudi pod sumnjom da pripadaju i sarađuju sa grupom organizovanog kriminala Ndrangetom.

U sudskom postupku za koji se očekuje da će trajati bar dve godine, još 355 optuženika čeka na suđenje. Za istragu je bilo potrebno nekoliko godina, a završila se policijskim akcijama u decembru 2019. godine.

AP Photo/Gianfranco Stara
 

Ndrangeta je jedno vreme važila za manje organizovanu verziju sicilijanske Koza nostre, ali je u međuvremenu toliko ojačala da je postala najmoćnija italijanska mafija, ali i jedna od najvećih i najsofisticiranijih kriminalnih organizacija na svetu.

Dugo je bila u senci Koza nostre, prvenstveno zahvaljući romanima Marija Puza, poput "Kuma", a posle i filmova u kojima su mafijaše igrali Robert de Niro, Al Paćino i Marlon Brando. Ipak, hapšenje bosa Salvatorea Rina 1993. godine zauvek je oslabilo tu organizaciju, a Ndrangeta je zavladala ne samo Italijom nego i svetom.

Šta je Ndrangeta?

Sastavljena od mreže klanova, 'ndrina, korene vuče iz Kalabrije, a veruje se da godišnje obrnu oko 60 milijardi dolara što je ekvivalentno BDP-u mnogih država. Samo od trgovine kokainom su u proteklih dvasesetak godina zaradili više od 50 milijardi dolara.

Prste su upleli u gradnju, zelenu energiju i rukovođenje otpadom, a najpoznatiji su ipak po ilegalnim aktivnostima poput prevare, iznude, korupcije na veoma visokom nivou, trgovini ljudima i oružjem.

Smatra se da je trgovina narkoticima najveći izvor zarade jer kontrolišu neke od najunosnijih ruta.

Prema procenama italijanskog parlamenta, Ndrangeta kontroliše oko 80 odsto evropske trgovine drogom.

Profimedia
San Luka, srce kalabrijske mafije

Pripadnici ove mafijaške grupe su poznati po brojnim načinima pranja novca i sakrivanja njegovog porekla.

Koreni

Prema lokalnim pričama, mafija vuče korene još iz 16. veka kada su tri španska viteza stigla u Italiju i osnovala "počasna društva": sicilijansku mafiju, napuljsku Kamoru i kalabrijsku Ndrangetu.

FBI smatra da je Ndrangeta osnovana 1860-ih kada je grupa sicilijanskih odmetnika od zakona postavila bazu među planinama Astromonte, u Kalabriji, što im je bilo idealno sklonište.

Istorijski sudski dokumenti pokazuju da je početkom 20. veka Ndrangeta postajala sve više deo svakodnevnog ruralnog života Kalabrije, ali i sve veća briga za lokalne vlasti.

Iako su raširili pipke širom sveta, sedište im je ostalo u toj italijanskoj pokrajini.

Veruje se da reč "Ndrangeta" potiče iz grčkog jezika, a mogla bi da se odnosi na termin andragathía što u slobodnom prevodu označava "društvo časnih ljudi" ili herojstvo.
 

Sastavni deo kalabrijske kulture

Kultura Ndrangete je neodvojiva od običaja i duhovnosti meštana Kalabrije. Postoje i narodne pesme koje opisuju mafijaški način života. Pošto su mnogi od njih bili članovi masonskih loža uspešno su se uvukli u politiku i biznis.

Veruje se da se najstarije figure Ndrangete okupljaju svakog septembra u selu San Luka tokom jednog verskog praznika. U lokalnoj crkvi nalaze se freske posvećene stradalima u sukobima klanova. Proces inicijacije u Ndrangeti se takođe naziva krštenjem, a tada kandidati polažu zakletvu dok im u ruci gori slika sveca, pomešana sa njihovom krvlju.

Nakon Drugog svetskog rata, mafija se proširila širom planete kada se skoro milion građana Kalabrije otisnulo na sever ili u beli svet. Od grupe koja se bavila krađama i lokalnim iznudama novca prerasli su u ozbiljnu organizaciju koju su krasile otmice i šverc cigareta.

Procenjuje se da su od 1970-ih do sredine devedesetih izveli više od 200 otmica širom Italije, a najpoznatiji slučaj je bio kidnapovanje unuka američkog moćnog naftnog magnata Dž. Pola Getija - Dž. Pola Getija III.

Pošto je Koza nostra gospodarila u trgovini heroinom, Ndrangeta se okrenula kokainu, koji je nekada važio za manje unosan posao. Ipak, osamdesetih se potražnja za kokainom povećala, a Koza nostra je bila zauzeta ratom sa državom, pa je Ndrangeta imala otvoren put ka širenju svog narko-biznisa, naročito zbog veza sa Južnom Amerikom.

Veoma ozbiljna struktura 

Ndrangeta bi mogla da se podeli na dva sloja. Na vrhu je "Crimine" - vrhovno veće, a ispod njih se nalazi "mandamenti" koji uključuje tri tela koja odgovaraju distriktima u Kalabriji. U okviru mandamentija se nalaze 'ndrine - porodični klanovi. Svaki klan deluje u određenom mestu, a uglavnom imaju oko 50 članova. Ndrine su podeljene na dva dela, a mladi muškarci mogu napredovati ukoliko im se dozvoli, posle 6 meseci služenja mafiji.

Na čelu Vrhovnog veća nalazi se kapo, tu su i njegova desna ruka mastro di đornata, posle čega slede pukovnici, ali i računovođa.

Zvaničnici kažu da su članstvo i organizacija Ndrangete savršeno iskopirani i u inostranstvu. Hijerarhiju koju poštuju kod kuće prenose i na druge teritorije. Takođe, fokusiraju se i na infiltriranje u lokalne ekonomske i administrativne strukture, a ta vrsta "kolonizacije" razlikuje Ndrangetu od ostalih kriminalnih organizacija, smatra Europol.

Mali je broj onih koji su napustili mafiju i sarađivali sa vlastima, pa se tako ne može zasigurno znati koliko Ndrangeta broji čanova. Izveštaji iz 2008. godine su pokazivali da je bilo oko 1.000 pentita (preletača, a u slobodnom prevodu - onih koji se kaju) povezanih sa Koza nostrom, dok je iz Ndrangete "izbeglo" svega njih 42, a za njih se može reći da su prekinuli omertu, odnosno, zakon ćutanja.

Osim toga, veoma je teško razlikovati "zvanične" mafijaše i operativce koji su povezani sa organizacijom, tako da se procenjuje da Ndrangeta ima između 5.000 i 10.000 članova.

Staro srce, moderna duša

Prema rečima jednog italijanskog tužioca, Ndrangeta ima "veoma staro srce, ali i modernu dušu". Uprkos tome što su potekli iz ruralne Kalabrije veoma su se dobro privikli na moderno društvo i globalizaciju.

Ndrangeta je uspela da profitira i tokom pandemije koronavirusa tako što su ojadili fondove za javno zdravlje i ta sredstva zelenaški davali preduzećima širom Italije koja su imala problema sa poslovanjem.

Inače, Ndrangeta se bavi proneverom javnih fondova, nameštanjem ugovora, prevarom (ciljajući obično subvencije EU i oslobođenje od poreza), iznudom novca, kockanjem, trgovinom ljudima i oružjem (uključujući i nezakonito rukovođenje institucijama za izbeglice), odlaganjem toksičnog otpada, zelenašenjem i korupcijom. 

Kada je reč o drogi, kontrolišu luku Đoja Tauro.

AP Photo/Str/VP
Sa jednog suđenja iz 1981. godine

Ndrangeta ozbiljno deluje u pojedinim evropskim državama, poput Belgije i Slovačke, a pomogla je i meksičkom kartelu Sinaloa da se proširi na evropsko tržište.

Ubijeni slovački novinar Jan Kucijak je pisao kako su mafijaši bili usko povezani sa određenim uticajnim članovima slovačke vlade.

Da li se Ndrangeta može zaustaviti?

Procurele depeše američkih diplomata iz Napulja 2008. godine su pokazale koliko se mafija uvukla u javni i politički život italijanske pokrajine.

 

 

- Da nije deo Italije, Kalabrija bi bila propala država - navedeno je u jednoj depeši koja je opisala kako niko u tom regionu ne veruje da centralna vlada ima neku kontrolu, a lokalni funkcioneri su, svi do jednog, posmatrani kao neefikasni i veoma korumpirani.

Ndrangetu je teško iskoreniti jer ima veoma veliku sposobnost privikavanja na sve moguće novonastale situacije. Čak i pokretanje "maksi suđenja" možda neće moći da mafiji zada udarac posle koga neće moći da se oporavi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike