Impičment, mahanje oružjem i opasni potezi: Proteklu nedelju u svetu obeležila je napetost na svim stranama

14.02.2021

20:00 >> 20:34

0

Sedmica za nama delovala je mirno, ali kada se na jedno mesto stave svi važniji događaji u poslednjih sedam dana, slika se potpuno menja

Impičment, mahanje oružjem i opasni potezi: Proteklu nedelju u svetu obeležila je napetost na svim stranama
Copyright Profimedia/AP Photo/Petros Giannakouris

Nedelju za nama (8. 2 – 14. 2) obeležile su brojne trzavice na više ključnih tačaka – nemiri u svetu, indirektni i direktni izlivi neprijateljstva, suđenje bivšem predsedniku, osujećeni teroristički napadi i poteškoće u pokušajima da se dođe do istine o poreklu koronavirusa. Protekla sedmica delovala je mirno, ali kada se na jedno mesto stave svi važniji događaji u poslednjih sedam dana, slika se potpuno menja.

Besni Himalaji

Nedelja je počela vestima da se glečer na Himalajima odlomio i izazvao bujicu u kojoj je nestalo više od 100 ljudi. Na društvenim mrežama pojavili su se zastrašujući video-snimci dok su porodice nestalih čekale da se ustanovi šta je sa njihovim voljenima.

Revolt iz Moskve

Druga vest koja je u ponedeljak odjeknula svetom jeste da su Nemačka, Švedska i Poljska proterale ruske dimplomate iz svojih zemalja, na šta je Moskva burno reagovala.

Istorijski opoziv

Profimedia

U utorak je počelo suđenje bivšem predsedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu. Tog dana odlučivalo se da li je postupak u skladu sa ustavom, a nakon glasanja senatora posebnu pažnju privuklo je šest republikanaca koji su potvrdili regularnost opoziva. Narednog dana tužioci i branioci počeli su da iznose svoje argumente, a već u subotu senatori su glasali i odlučili da se Tramp oslobodi optužbi.

Protesti na tri strane

I ove nedelje nastavljeni su protesti posle vojnog puča u Mjanmaru, prilikom kojih je policija koristila vodene topove i gumene metke da rastera demonstrante. SAD su reagovale tako što je Bajden odlučio da uvede sankcije vojnim liderima koji su vodili puč.

Sa druge strane, u Atini su protestovali studenti, nezavoljni zbog novog zakona, koji su se u više navrata sukobili sa policijom.

I u Indiji se nastavljaju protesti farmera koji se protive novim zakonima, a koji traju već nekoliko meseci i predstavljaju veliki problem za tamošnju vladu koja je svesna da bilo opasno da im ne izađe u susret.

Demonstriranje sile

Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Nakon što je odlučio da poništi Trampovu odluku da povuče određeni broj vojnika iz Nemačke, Bajden je još jednim potezom pokazao Rusiji da vojsku planira da drži u njenoj blizini. Američko ratno vazduhoplovstvo prvi put je rasporedilo bombardere B-1 u Norvešku, čime je Moskvi poslata jasna poruka.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov zapretio je Briselu prekidom odnosa sa Moskvom ukoliko Evropska unija odluči da uvede sankcije Rusiji, pominjući čak i rat. Sa druge strane, portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova još jednom je podvukla zapadnim silama da neće dozvoliti da se one mešaju u unutrađnje poslove njene zemlje.

Nezadovoljna izveštavanjem televizije “BBC Wolrd News”, Kina je odlučila da ukine ovaj kanal u svojoj zemlji, čime je dodatno pogoršala svoje odnose sa Velikom Britanijom.

Osujećeni teroristi

Dok su svetske sile mahale oružjem i teškim rečima, Danska je uspela da spreči niz terorističkih napada. Uhapšeno je sedam osoba za koje se sumnja da su pokušale da naprave eksplozivne naprave i da su planirale teororističke napade.

Novi ljudi u starim foteljama

Printscreen/YouTube

Pročitajte još

Bivši šef Evropske centralne banke Mario Dragi saopštio je predsedniku Italije Serđu Matareli da je prihvatio mandat da formira novu vladu i predstavio je potencijalne ministre.

Italija je dobila novog premijera, a Holandija novog glavnog tužioca Haškog tribunala za ratne zločine. Predstavnici 123 zemlje članice Međunarodnog krivičnog suda (MKS) odlučili su da na to mesto dođe britanski advokat Karim Kan, koji će zameniti Fatuu Bensudu kada joj kasnije ove godine bude istekao devetogodišnji mandat na toj funkiciji.

SZO – trn u oku Kine

Kina je odbila da timu Svetske zdravstvene organizacije, koji je bio u Vuhanu kako bi istražio početak pandemije koronavirusa, da neobrađene podatke sa početka pandemije, što potencijalno komplikuje napore da se shvati kako je došlo do širenja Kovida-19.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike