Tramp ne planira da ide na Bajdenovu inauguraciju: Sve veća politička kriza u SAD

05.12.2020

07:27 >> 08:29

0

Autor: M. I.

Tramp tvrdi da su američki izbori narušili demokratiju, zbog krađe demokrata

Tramp ne planira da ide na Bajdenovu inauguraciju: Sve veća politička kriza u SAD
Copyright Donald Tramp Tanjug/ AP Photo/Evan Vucci

Jaz između aktuelnog stanara Bele kuće Donalda Trampa i pretendenta da se u nju useli Džozefa Bajdena doveo je u pitanje i čin zakletve novoizabranog predsednika SAD kao simbola mirnog prenosa vlasti.

Prvi put u američkoj istoriji aktuelni predsednik ne pokazuje interesovanje da prisustvuje zakletvi izabranog naslednika, pišu Novosti.

Bajden je izrazio nadu da će Tramp prisustvovati njegovoj inauguraciji 20. januara, ali su iz administracije aktuelnog predsednika izrazili skepticizam povodom te ideje. Bajden je pozvao Trampa na inauguraciju “kako bi pokazao primer ostalim nacijama kakva je demokratija u SAD”. Tramp tvrdi da su američki izbori narušili demokratiju, zbog krađe demokrata.

– Odbijanje da se prizna poraz se dešava u režimima koje vode mali diktatori – rekao je Bajden.

Pročitajte još: Objavljen ključni dokaz krađe izbora u Americi! (VIDEO)

Tramp ne haje, već prikazuje na “Tviteru” kako su “u Džordžiji uhvaćeni kako donose veliki broj glasačkih listića i stavljaju ih u glasačke mašine” na biračkom mestu.

– Sjajan posao, Brajane Kempe! – poručio je Tramp guverneru države Džordžija, pošto je objavio snimak na kom se vidi kako je kofer pun glasačkih listića izvađen ispod stola kada su republikanski posmatrači udaljeni sa biračkog mesta.

U međuvremenu, izborni štab Trampa i Republikanski nacionalni kongres prikupili su 207,5 miliona dolara za pokretanje pravnih postupaka zbog navodnih neregularnosti.

Pročitajte još: Bajden kaže da će se vakcinisati javno, ali pod jednim uslovom (VIDEO)

Sukob Trampa i Bajdena prelama se i na spoljnopolitičkom planu, preko Kine. Džon Retklif, odlazeći direktor Nacionalne obaveštajne službe pojačava antikinesku retoriku kako bi “pritisao” Bajdena da bude oštar prema Pekingu:

– Podaci su jasni: Peking želi da dominira nad SAD i ostatkom planete, ekonomski, vojno i tehnološki. Mnoge kineske javne inicijative i važne međunarodne kompanije su samo kamuflaža kineskoj komunističkoj partiji – tvrdi Retklif.

Zvanični Peking je odbacio njegove tvrdnje kao nastavak pokušaja da se šire “netačne informacije, politički virusi i laži”, dok je Bajden saopštio da želi da Senat, koji inače kontrolišu republikanci, potvrdi da Ejvril Hejns, bivša zamenica direktora CIA, zameni Retklifa na mestu direktora Nacionalne obaveštajne službe.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike