Rekordni izvoz nemačkog oružja: Dve trećine otišlo u Ukrajinu ove godine

30.06.2024

18:16

0

Drugo mesto među kupcima nemačkog naoružanja zauzeo je Singapur

Rekordni izvoz nemačkog oružja: Dve trećine otišlo u Ukrajinu ove godine
Profimedia - Copyright Bundestag; Profimedia

Dve trećine nemačkog izvoza oružja bilo je namenjeno Ukrajini u prvoj polovini 2024, prema podacima Ministarstva pravde.

Nemački izvoz oružja je drugu godinu zaredom dostigao rekordan nivo, uglavnom zbog pružanja vojne pomoći Ukrajini, prenosi "Ukrinform".

Nemačka vlada je od 1. januara do 18. juna odobrila ukupan izvoz oružja u vrednosti od najmanje 7,48 milijardi evra, što je 30 odsto više nego u prvoj polovini 2023. godine, prenela je agencija DPA, pozivajući se na odgovor Ministarstva ekonomije na zahtev poslanice Bundestaga Sevim Dagleden iz stranke Savez Sare Vagenkneht.

Istovremeno, oko 65 odsto izvoza u vrednosti od 4,88 milijardi evra bilo je izdvojeno za pomoć Ukrajini.

Drugo mesto među kupcima nemačkog naoružanja zauzeo je Singapur (1,21 milijardu evra), a treće Indija (153,75 miliona evra). Na četvrtom mestu je Saudijska Arabija sa 132,48 miliona evra, što je omogućeno time što je Berlin ukinuo većinu ograničenja na prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, uvedenih nakon ubistva novinara Džamala Kašogija 2018. godine. Na petom mestu najvećih kupaca je Katar sa 100 miliona evra.

"Neodgovorno je masovno povećavati izvoz oružja u zone ratnih dejstava i kriza, pri čemu ne samo u Ukrajinu već i u zemlje kao što je Saudijska Arabija", ocenila je Dagdelenova.

U 2023. nemački izvoz oružja dostigao je rekordnih 12,2 milijarde evra, a u ovogodišnjem budžetu predviđeno je više od 7,1 milijarde evra za vojnu pomoć Kijevu.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike