Albanac nakon napada u Nemačkoj pozivao na novo krvoproliće! Pomahnitalog napadača nazvao "uzorom"

05.06.2024

11:53

0

Ovo nije prvi put da se pominje u vezi sa sličnim sadržajem

Albanac nakon napada u Nemačkoj pozivao na novo krvoproliće! Pomahnitalog napadača nazvao "uzorom"
Napadač drži krvav nož u ruci - Copyright Preentskrin/Iks

Nemačke obaveštajne službe identifikovale su muškarca koji je nakon nasilnog napada u Manhajmu na Tiktoku slavio taj čin, izveštava "Špigl". Radi se o 35-godišnjem Muhamedu R., rođenom u Prištini.

U jednominutnom snimku na nemačkom jeziku Muhamed R. je napadača iz Manhajma nazvao "uzorom" i tvrdio je da će otići u "najviši krug raja". Takođe je pozvao na nove napade, prenosi "Dojče Vele".

Ovo nije prvi put da se Muhamed R. pominje u vezi sa sličnim sadržajem. "Špigl" navodi da su ga službe već duže vreme pratile zbog islamističkih i antisemitskih objava. Krajem prošle godine navodno je pozivao na putovanje u Izrael s namerom napada na jevrejsku državu.

Muhamed R. je rođen u Prištini, a u Nemačku je stigao kao trogodišnjak 1991. godine. U zemlji je boravio do 2019. godine, najduže u Hamburgu, gde je bio pod istragom zbog pružanja otpora policiji, vređanja i nanošenja telesnih povreda.

Kako "Špigl" dodaje, hamburške vlasti su pokrenule postupak za njegovu deportaciju, ali je Muhamed R. uspeo da se sakrije koristeći lažne identitete.

Veruje se da više nije u Nemačkoj, a ulazak u prostor Šengena mu je zabranjen.

AP Photo/ Rene Priebe
 

U Manhajmu je u petak Sulejman A., 25-godišnjak iz Avganistana, nožem napao organizatore skupa antiislamskog pokreta Pax Europa, povredivši nekoliko ljudi, uključujući i poznatog kritičara islama Mihaela Štircenbergera.

Sulejman A. je potom nožem usmrtio policajca Ruvena L., 29-godišnjaka, koji je preminuo u nedelju. Napad je okončan kada je drugi policajac pucao na napadača. Ceo incident je zabeležen kamerom mobilnog telefona.

Trenutno se istražuje da li su motivi napada bili islamističke prirode. Napadač još nije ispitan zbog teških povreda zadobijenih tokom intervencije. Ceo nemački državni vrh osudio je napad, a u Nemačkoj se vodi rasprava o islamističkoj pretnji i islamofobiji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike