Tačno zna šta će da radi: Asanžova supruga otkrila kakvi su mu planovi po izlasku na slobodu

27.06.2024

18:07

0

Od kada je oslobođen Džulijan se nije oglašavao

Tačno zna šta će da radi: Asanžova supruga otkrila kakvi su mu planovi po izlasku na slobodu
Copyright Profimedia

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž kao slobodan čovek kupaće se u moru, odmoriti se i probati hranu koja mu je mnogo nedostajala, otkrila je njegova supruga dan nakon što je Australijanac stigao kući pošto je postigao nesvakidašnji sporazum sa američkim tužiocima.

Ovaj 52-godišnjak je u ponedeljak napustio britanski zatvor odakle se poslednjih pet godina borio protiv izručenja Sjedinjenim Državama. On je tražio utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu skoro sedam godina pre toga, u pokušaju da izbegne da provede ostatak života iza rešetaka.

Od kada je oslobođen nije se oglašavao, ali njegova supruga Stela Asanž je u četvrtak ispričala da njen muž planira da se vrati normalnom životu, apelujući na javnost da mu da prostor da se "odmara i oporavi".

 

 

- On samo uživa u slobodi prvi put posle 14 godina. Džulijan planira da pliva u okeanu svaki dan. Planira da spava u pravom krevetu, da jede pravu hranu i planira da uživa u slobodi - rekla je ona.

Stela Asanž se udala za osnivača Vikiliksa dok je bio u zatvoru u londonskom zatvoru Belmarš 2022. godine i zajedno imaju dvoje dece. Asanž tek treba da se nađe sa njima.

- Bili su veoma uzbuđeni kada su saznali da se tata vraća kući. Morala sam da im kažem postepeno, tako da su bili veoma, veoma uzbuđeni - otkrila je Stela.

 

 

Tužioci iz Ministarstva pravde SAD organizovali su da se Asanžov sporazum o priznanju krivice održi na udaljenom američkom saveznom sudu koji se nalazi na Sajpanu, najvećem ostrvu i glavnom gradu Severnih Marijanskih Ostrva.

Američki zvaničnici su dugo progonili Asanža, tvrdeći da su on i njegova organizacija za uzbunjivanje ugrozili živote i nacionalnu bezbednost objavljivanjem masovnih tranši osetljivog poverljivog materijala u vezi sa ratovima u Iraku i Avganistanu.

U okviru sporazuma o priznanju krivice, Asanž se na kraju izjasnio krivim po jednoj optužbi za zaveru radi dobijanja i obelodanjivanja informacija o nacionalnoj odbrani, za razliku od 18 tačaka sa kojima se prvobitno suočio. Zauzvrat je odlučeno da je kaznu odslužio dok je bio u britanskom zatvoru Belmarš i dozvoljeno mu je da odleti u Australiju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike