Bivši britanski obaveštajac: Poraz SAD u Ukrajini označiće i poraz Izraela

21.06.2024

23:58

0

Pitanja kao što su imigracija, pad životnog standarda i ogorčenost zbog "zelene politike", odigrali su veliku ulogu u izbornoj pobuni u Evropi

Bivši britanski obaveštajac: Poraz SAD u Ukrajini označiće i poraz Izraela
Copyright Printscreen/YouTube

Pitanja kao što su imigracija, pad životnog standarda i ogorčenost zbog "zelene politike", odigrali su veliku ulogu u izbornoj pobuni u Evropi, ali sukob u Ukrajini je ipak bio u njenom centru, piše bivši britanski obaveštajac i diplomata Alister Kruk za sajt "El majadin".

Pobuna je izazvala zgražanje, zbunjenost i šok među evropskim elitama. Ono što sada doživljavamo je probijanje spoljnih odbrambenih linija evropskog establišmenta, mada, za sada, sam centar stoji, prkosan i nepopustljiv.

Ali, to je ključna stvar: prve briselske "linije odbrane" su probijene. Zapravo, ta prva linija je počivala na "ograđivanju" političkog mejnstrima od desnice. Jednostavno, nije bilo dozvoljeno bilo kojoj stranci ili koaliciji mejnstrima da formira vlast sa "partijama krajnje desnice". Sve one koje se sa time ne slažu bile su izbačene iz igre.

U Italiji je Đorđa Meloni pokušala da probije ove rovove. U Francuskoj, Nacionalno okupljanje Marin Le Pen je pokušalo to isto, dok su u Nemačkoj AfD i partija Sare Vagenkneht napravile još jednu rupu.

Profimedia
 

Međutim, u Evropskom parlamentu proevropski blok još ima kakvu-takvu većinu. Njihov narativ je da se "centar održao". U prevodu – "Neće biti kompromisa, i dalje smo na vrhu".

Za to vreme, uspostavljaju se nove koalicije, zbog čega će, pre ili kasnije, institucionalna politika EU biti dovedena u pitanje. Biće to, bez sumnje, duga borba, koja se, za sada, odvija na periferiji.

Ali, to je samo početni okršaj. Glavno uporište, koje je još uvek netaknuto, čini feudi finansijske moći, a to je prava vladajuća elita na Zapadu. Glavna bitka će se voditi u SAD.

Skori kraj bitke za Ukrajinu

Jedini cilj nedavnog sastanka G7 bio je da se Džozef Bajden, uoči novembarskih izbora u SAD, prikaže kao neupitni lider Zapada. U toj predstavi evropski vazali imali su samo ulogu statista.

Tamo je demonstrirana postojanost u podršci Zapada Ukrajini. Bilo je to okupljanje "međunarodne koalicije pod vođstvom SAD", koja bi, navodno, trebalo da se sukobi sa Rusijom.

Na sastanku G7 smo mogli čuti i da američki i evropski vladajući slojevi smatraju bitku za Ukrajinu ključnom za budućnost zapadne civilizacije.

Profimedia
 

Bajden i ostali štićenici G7 bore se za imperiju na umoru, konstatuje britanski diplomata. Oni i dalje čvrsto veruju da će Rusija raspasti, i da zapadna imperija ne može da izgubi.

Ove nedelje, na sednici odbora ruskog Ministarstva spoljnih poslova, predsednik Putin izložio je skorašnju istoriju zapadne intervencije u Ukrajini, uključujući i prethodno neobjavljene događaje. Jasno je da je time najavio skori kraj ove bitke.

Da li bi SAD, možda, mogle ipak da pregovaraju sa Moskvom o Ukrajini?

Kada je to pitanje postavljeno ministru spoljnih poslova Lavrovu, on je lakonski odgovorio: "Nada umire poslednja."

Da završimo sa izraelsko-palestinskim sukobom. Da li Bela kuća kontroliše Izrael ili je, možda, obrnuto?

Ni jedno ni drugo. I SAD i Izrael su integrisani u vladajući sloj na Zapadu. Izrael je, u suštini, Amerika – Amerika je Izrael. Pobeda Rusije u bici za Ukrajinu oslabiće Izrael. I to će biti strateški gubitak za SAD. Pa, neka bude tako, zaključuje Alister Kruk.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike