Još jedan udarac za dolar: Rusija i Vijetnam se dogovorili da plaćaju u nacionalnim valutama

20.06.2024

10:12

0

Posle pakta sa Severnom Korejom potpisan je i sporazum sa Vijetnamom

Još jedan udarac za dolar: Rusija i Vijetnam se dogovorili da plaćaju u nacionalnim valutama
Copyright Profimedia

Na sastanku sa predsednikom Vijetnama Toom Lamom, pored razgovora o bilateralnim odnosima, diskutovalo se o regionalnim i međunarodnim temama, istakao je Putin tokom zajedničke konferencije nakon sastanka.

Putin je naglasio da se njihovi stavovi u velikoj meri podudaraju.

- Stavovi Rusije i Vijetnama o međunarodnim pitanjima u velikoj meri su usaglašeni ili veoma slični. Naše zemlje čvrsto podržavaju principe međunarodnog prava, suvereniteta, nemešanja u unutrašnje poslove drugih država, kao i rad na ključnim međunarodnim platformama, uključujući UN i dijalog između Rusije i ASEAN-a - rekao je predsednik.

Putin je istakao da postoje perspektive saradnje u razvoju saobraćajnog koridora Vladivostok-Ho Ši Min.

Dodao je da su ruske kompanije spremne da budu suinvestitori i dobavljači u projektima proizvodnje prirodnog tečnog gasa.

Predsednik Rusije je takođe naglasio važnost prelaska na plaćanje u nacionalnim valutama između Rusije i Vijetnama. U prvom tromesečju 2024. godine udeo transakcija u nacionalnim valutama između dve zemlje iznosio je 60 odsto, rekao je Putin.

Tanjug/Kristina Kormilitsyna, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Moskva i Hanoj su takođe pokazali interesovanje za izgradnju pouzdane bezbednosne arhitekture u Azijsko-pacifičkom regionu bez zatvorenih vojnih blokova, dodao je ruski lider.

Putin je najavio povećanje međusobnih isporuka poljoprivrednih proizvoda između Rusije i Vijetnama, konstatujući razvoj odnosa Moskve i Hanoja u oblasti poljoprivrede.

Rusija i Vijetnam imaju dobre mogućnosti za saradnju u oblasti obnovljivih izvora energije, rekao je ruski predsednik.

- Generalni plan razvoja nacionalnog energetskog sistema Vijetnama već uključuje zajednički rusko-vijetnamski projekat za izgradnju priobalne vetroelektrane u provinciji Bin Tuan kapaciteta hiljadu megavata - istakao je on.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike