Pentagon vodio tajnu kampanju protiv kineske vakcine: Na društvenim mrežama prvo ciljali građane jedne zemlje, a onda i ostale

15.06.2024

17:45

0

Lažni nalozi su sinhronizovamo širili dezinformacije

Pentagon vodio tajnu kampanju protiv kineske vakcine: Na društvenim mrežama prvo ciljali građane jedne zemlje, a onda i ostale
Vakcina, ilustracija - Copyright Pixabay

Američka vojska organizovala je tajnu kampanju na društvenim mrežama na vrhuncu pandemije koronavirusa kako bi omalovažavala kinesku vakcinu protiv kovida, preneo je Rojters.

Pentagonova kampanja za sabotiranje kineske vakcine vodila se između proleća 2020. i sredine 2021. godine, fokusirajući se na Filipine, pre nego što se proširila na druge delove Azije i Bliskog istoka, navodi agencija u članku objavljenom u petak.

Vođena je preko lažnih naloga na društvenim mrežama preko kojih su navodni filipinski korisnici širili tvrdnje da su kineska vakcina Sinovac, kao i testni kompleti i maske za lice koje je proizvela ta zemlja, lošeg kvaliteta.

Sinovac, koji je počeo da se uvodi u martu 2021, postao je prva vakcina dostupna Filipinima tokom pandemije.

- Kovid je došao iz Kine i vakacina je takođe došla iz Kine, ne verujte Kini! - tipičan je post koji je pisan u okviru kampanje, a koji je usredsređen na slogan #ChinaAngVirus (Kina je virus), navodi Rojters.

Druga objava koja se često sretala tvrdila je: "Iz Kine – LZO, maska za lice, vakcina: Lažna. Ali koronavirus je stvaran".

Profimedia
 

Štaviše, Pentagon je pokušao da prenese muslimanskim korisnicima u Aziji i na Bliskom istoku da zbog činjenice da vakcine ponekad sadrže svinjski želatin, kineska treba da bude zabranjena prema islamskom zakonu, navodi se u izveštaju.

Rojters je rekao da je njegova istraga pronašla najmanje 300 naloga na Tviteru koji odgovaraju opisima bivših američkih vojnih zvaničnika koji su novinarima pričali o kampanji.

Agencija je saopštila da je kontaktirala Iks u vezi sa nalozima i da je platforma u vlasništvu Ilona Maska utvrdila, na osnovu obrazaca aktivnosti i internih podataka, da su ti profili deo koordinisane bot kampanje. Nalozi su izbrisani, dodaje se.

Visoki zvaničnik američkog ministarstva odbrane potvrdio je Rojtersu da se tajna kampanja na društvenim mrežama protiv Sinovca zaista vodila, ali je odbio da otkrije dalje detalje.

Portparol Pentagona rekao je agenciji da američka vojska "koristi različite platforme, uključujući društvene medije, da bi se suprotstavila tim napadima zlonamernog uticaja usmerenim na SAD, saveznike i partnere".

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je u odgovoru u imejlu naglasilo da Peking dugo tvrdi da američka vlada manipuliše društvenim mrežama i širi dezinformacije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike