Incident na nebu iznad Švedske: Ruski bombarder ušao u vazdušni prostor, pratili ga vojni avioni, Finska prijavila sličan prekršaj

15.06.2024

13:57

0

U saopštenju se navodi da je SU-24 najpre upozoren

Incident na nebu iznad Švedske: Ruski bombarder ušao u vazdušni prostor, pratili ga vojni avioni, Finska prijavila sličan prekršaj
Copyright Profimedia

Ruski vojni avion nakratko je u petak narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, a švedski borbeni avioni su ga presreli, saopštila je švedska vojska.

U saopštenju se navodi da je bombarder SU-24 najpre upozoren da je ušao u švedski vazdušni prostor, ali da nije odgovorio, nakon čega su ga presrela dva švedska lovca "Gripen".

- Ruske akcije nisu prihvatljive i predstavljaju kršenje našeg teritorijalnog integriteta - rekao je načelnik švedskog vazduhoplovstva Jonas Vikman.

Finska granična straža je takođe saopštila u petak da sumnja da su četiri ruska vojna aviona u ponedeljak narušila njen vazdušni prostor.

Finsko Ministarstvo odbrane je prethodno saopštilo da sumnja da je ruski vojni avion na oko dva minuta narušio finski vazdušni prostor tog dana.

Kako istraga napreduje, postalo je očigledno da postoji razlog da se sumnja da su još tri aviona narušila finski vazdušni prostor.

- Postoji mogućnost da je reč o dva bombardera i dva borbena aviona - saopštila je granična policija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike