Tramp progovorio o dobrim odnosima sa Putinom, otkrio i šta mu je ruski lider zamerio: Bolje sam se slagao sa žestokima nego sa slabima

15.06.2024

15:06

0

Njihov odnos opisao je kao "voema dobar"

Tramp progovorio o dobrim odnosima sa Putinom, otkrio i šta mu je ruski lider zamerio: Bolje sam se slagao sa žestokima nego sa slabima
Copyright Profimedia

Republikanski kandidat za predsednika SAD Donald Tramp rekao je da je imao odlične odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom dok je bio na funkciji, dodajući da sukob u Ukrajini nikada ne bi počeo da je on bio na vlasti.

U intervjuu za podkast "Impaulsive", objavljenom u četvrtak, Tramp je podsetio da neprijateljstva u Ukrajini nisu počela dok je bio predsednik između 2017. i 2021. godine, tvrdeći da do eskalacije ne bi došlo da je ponovo izabran 2020.

Na pitanje da prokomentariše svoj odnos sa Putinom, Tramp ga je opisao kao "veoma dobar", dodajući da se slagao i sa ukrajinskim Vladimirom Zelenskim.

- Ali bio sam oštar sa njim (Putinom). Znate, okončao sam... Severni tok 2 - kazao je on, misleći na gasovod koji je projektovan za transport prirodnog gasa između Rusije i Nemačke preko Baltičkog mora, a koji nikada nije pušten u punu funkciju.

Bivši američki predsednik rekao je da je izrazio nezadovoljstvo EU zbog projekta, pitajući zašto Evropa plaća Rusiji "milijarde" mesečno za snabdevanje gasom, dok Amerika pruža bloku zaštitu od Moskve.

Prema rečima bivšeg američkog predsednika, Putin je istakao njegovu ulogu u okončanju Severnog toka 2.

Profimedia
 

- Putin mi je rekao: "To je najveća stvar... prekinuo si gasovod... Ti i ja smo prijateljski nastrojeni, ali ne bih voleo da te vidim kao neprijatelja - tvrdi Tramp, koji podvlači da je uspeo da uspostavi dobre odnose ne samo sa ruskim predsednikom već i sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

- Smešna stvar je što sam se mnogo bolje slagao sa žestokima nego sa slabićima - kazao je on.

Trampova administracija bila je dugogodišnji kritičar Severnog toka 2 i u brojnim prilikama je vršila pritisak na Nemačku da odustane od projekta. Proces puštanja u rad već završenog gasovoda konačno je zaustavljen u februaru 2022. godine, kada su se tenzije između Zapada i Rusije rasplamsale pre početka sukoba u Ukrajini.

U jesen 2022. godine nekoliko linija Severnog toka 1 i 2 je sabotirano, a Rusija je zahtevala međunarodnu istragu i sugerisala da su američke obaveštajne službe orkestrirale eksplozije. Vašington je negirao odgovornost, iako je američki predsednik Džo Bajden ranije zapretio da će "staviti tačku" na gasovod ako ruske trupe uđu u Ukrajinu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike