Rusi razbili ponos Vojske SAD: Hitna evakuacija megaletelice sa Krima (FOTO/VIDEO)

15.06.2024

09:01

0

Autor: 24sedam

Bespilotna letelica poslala sinoć poziv za pomoć nakon izviđačkog leta iznad Crnog mora kod Krima

Rusi razbili ponos Vojske SAD: Hitna evakuacija megaletelice sa Krima (FOTO/VIDEO)
Copyright Michael Murphy/U.S. Air Force

Američku dron MQ-4C Triton, angažovan na izviđanju u blizini Krima, dao je signal za hitnu pomoć, pokazuju podaci portala za praćenje letova RadarBok.

Bespilotna letelica, sa pozivnim znakom BLKCAT6, uputila je poziv za hitne slučajeve nakon izviđačkog leta iznad Crnog mora u blizini Krima u petak popodne. Pored RadarBok-a, o hitnom signalu sa drona na društvenoj mreži "X" izvestili su i Flight Emergenci Alerts i SquawkAlert.

 

 

U povratku u bazu na Siciliji, prema RadarBok-u, MQ-4C je preko transpondera poslao kod 7700, što, prema ICAO standardu, znači hitnu situaciju na letelici. Uspeo je da sleti u NATO pomorsku bazu Sigonela na Siciliji. Ostaje, međutim, misterija šta se dogodilo najvećoj američkoj bespilotnoj letelici impresivnh karakteristika i mogućnosti koja je tek nedavno stigla u Evropu.

Hitan kod 7700

Prema ICAO propisima, lista standardnih kodova za hitne slučajeve uključuje 7700 (primarni kod za hitne slučajeve), 7600 (kvar u komunikaciji) i 7500 (otmica aviona).

Američki MQ-4C Triton je najveća izviđačka bespilotna letelica SAD dugog dometa razvijena za mornaricu na osnovu strateškog drona RK-4 Global Houk (Globalni jastreb).

MQ-4C Triton (karakteristike)

  • Cena: 142 miliona dolara
  • Domet: 15.000 kilometara
  • Maksimalna visina leta: 50.000 stopa, odnosno 15,2 kilometara
  • Brzina: 600 km/h
  • Raspon krila: 39,9 metara
  • Dužina: 14,5 metara
  • Maksimalna težina pri poletanju: 14.628 kilograma

Ranije je objavljeno da je 30. marta, oko 10 sati po srednjeevropskom vremenu, po prvi put špijunska bespilotna letelica Northrop Grumman MQ-4C Triton stigla u područje Sredozemnog mora i to u vazdušnu bazu Sigonela na Siciliji. Američki dron, registarskog broja 169659, dovezen je u Italiju iz vazdušne baze Mejport u SAD, odakle je poleteo dan ranije u 19.30 sati po srednjeevropskom vremenu.

 

 

Vazdušna baza Sigonela već ima druge tipove bespilotnih letelica koje pripadaju SAD (Global Hawk and Reaper) i NATO (Fenix). Ali, MQ-4C Triton je jedina bespilotna letelica američke mornarice dugog leta na velikim visinama. Dron je namenjen za izvođenje ISR (obaveštajno, osmatranje, izviđanje) i operacija ciljanja.

Pet u arsenalu Vojske SAD

Američka mornarica je već dobila pet dronova MQ-4C, od kojih je poslednji isporučen prošlog juna. U septembru 2023. dron Northrop Grumman MQ-4C Triton dostigao je nivo Inicijalne operativne sposobnosti (IOC) sa američkom mornaricom.

MQ-4C Triton se može smatrati mornaričkom verzijom bespilotne letelice Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk.

Platforma Triton razvija mornarica Sjedinjenih Američkih Država još od 2008. Ona se zasniva na elementima Global Hawk bespilotne letelice, sa pojačanjima na trupu letelice i krilu. Takođe ima sisteme za odmrzavanje i zaštitu od groma, koji mu omogućavaju da se spusti kroz slojeve oblaka i dobije bliži pogled na brodove i druge ciljeve na moru.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike