"Briselskim birokratama ilegalni migranti bitniji od evropskih građana": Orban pobesneo zbog nečuvene odluke EU!

13.06.2024

13:46

0

Mađarska je kažnjena sa 200 miliona evra zbog politike migracija

"Briselskim birokratama ilegalni migranti bitniji od evropskih građana": Orban pobesneo zbog nečuvene odluke EU!
Viktor Orban - Copyright Tanjug/AP Photo/Denes Erdos, File

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je današnja odluka Evropskog suda pravde da kazni Mađarsku u iznosu od 200 miliona evra i dodatnih milion evra dnevno zbog politike migracija nečuvena i neprihvatljiva.

Orban tvrdi u objavi na platformi X da je Mađarska kažnjena zbog, kako je naveo, odbrane granica EU.

- Izgleda da su ilegalni migranti važniji briselskim birokratama od evropskih građana-  naveo je Orban.

AP Photo/Markus Schreiber, File
 

Mađarska će morati da plati kaznu u iznosu od 200 miliona evra zbog nesprovođenja promena u svojoj politici postupanja prema migrantima i tražiocima azila, saopštio je danas najviši sud EU, Evropski sud pravde.

Sud je naveo da će Mađarska, koja je ranije odbila da izvrši sudsku presudu iz 2020. godine, takođe morati da plaća kaznu od milion evra dnevno dok u potpunosti ne primeni predviđene mere, preneo je Rojters.

Sud EU ističe da Mađarska nije preduzela mere da bi se uskladila sa presudom iz 2020. godine u vezi sa pravima podnosilaca zahteva za međunarodnu zaštitu da ostanu u Mađarskoj do konačne odluke o njihovoj žalbi protiv odbijanja njihove prijave, kao i proterivanja državljana trećih zemalja koji ilegalno borave u toj državi. 

Mađarska vlada je ranije tvrdila da je presuda iz 2020. sporna jer je već zatvorila tzv tranzitne zone i pooštrila pravila koja zabranjuju buduća podnošenja zahteva za azil.

Evropska komisija (EK) podnela je drugu prijavu protiv Mađarske sudu EU početkom 2022. godine, navodeći da Mađarska nije preduzela sve neophodne mere da bi postupila u skladu sa presudom iz 2020. godine.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike