Ujedinjene nacije označile Izrael i Hamas kao počinioce ratnih zločina: Obe strane su mučile, ubijale i nehumano postupale

12.06.2024

10:43

0

Izveštaji pokrivaju sukob do kraja decembra

Ujedinjene nacije označile Izrael i Hamas kao počinioce ratnih zločina: Obe strane su mučile, ubijale i nehumano postupale
Copyright Profimedia

Izveštaji Ujedinjenih nacija navode da su Izrael i Hamas počinili ratne zločine u ranim fazama rata u Gazi.

Akcije Izraela su opisane i kao zločini protiv čovečnosti zbog velikog broja civilnih žrtava.

Dva paralelna izveštaja, od kojih se jedan bavi napadima Hamasa 7. oktobra, a drugi vojnim odgovorom Izraela, objavila je Istražna komisija UN, prenosi Rojters.

Izrael ne sarađuje sa ovom komisijom, tvrdeći da je pristrasna i antiizraelska. Komisija je izjavila da Izrael ometa njen rad i sprečava istražioce da pristupe Izraelu i okupiranim palestinskim teritorijama.

Diplomatska misija Izraela pri UN u Ženevi odbacila je nalaze komisije, navodeći da su "njene akcije u službi usko vođene političke agende protiv Izraela".

Profimedia
 

Hamas još nije odgovorio na zahtev za komentar.

U izveštajima koji pokrivaju sukob do kraja decembra navedeno je da su obe strane počinile ratne zločine poput mučenja, ubistava, povreda ličnog dostojanstva i nehumanog postupanja.

Izrael je dodatno optužen za korišćenje izgladnjivanja kao metode ratovanja i sprečavanje snabdevanja osnovnim zalihama poput hrane, vode, skloništa i lekova stanovnicima Pojasa Gaze.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike