Oglasila se Marin le Pen nakon odluke Makrona: Lider francuske krajnje desnice poslala jasnu poruku!

09.06.2024

21:56

0

Francuski predsednik Emanuel Makron, podsetimo, rekao je da raspušta parlament i da poziva na nove izbore nakon uspeha krajnje desničarskog Nacionalnog okupljanja na izborima za Evropski parlament

Oglasila se Marin le Pen nakon odluke Makrona: Lider francuske krajnje desnice poslala jasnu poruku!
Makron i Marin le Pen - Copyright Profimedia

Lider francuske krajnje desnice Marin le Pen pozdravila je odluku predsednika Emanuela Makrona da raspiše vanredne izbore!

- Spremni smo da preuzmemo vlast ako nam Francuzi daju poverenje na predstojećim nacionalnim izborima - rekla je Le Pen, prenosi Rojters.

Francuski predsednik Emanuel Makron, podsetimo, rekao je da raspušta parlament i da poziva na nove izbore nakon uspeha krajnje desničarskog Nacionalnog okupljanja na izborima za Evropski parlament.

 

 

- Večeras raspuštam Narodnu skupštinu i uskoro ću potpisati ukaz o raspisivanju novih parlamentarnih izbora čiji će se prvi krug održati 30. juna, a drugi 7. jula - rekao je Makron.

Evropski parlament večeras je objavio prvu procenu rezultata glasanja u Francuskoj gde je Nacionalno okupljanje predvođeno Žordanom Bardelom i Mari le Pen osvojio 31, 5 odsto glasova.

Renesansna partija Emanuela Makrona osvojila je dvostruko manji broj glasova odnosno 15,2 odsto, a socijalisti nepunih 14 odsto.

Šef partije Nacionalno okupljanje Žordan Bardel pozvao je nakon proglašenja pobede na nove parlamentarne izbore dok je Rafael Gluksman iz redova socijalista kritikovao odluku francuskog predsednika.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike