Ubedljiva pobeda Marin le Pen: Najviše glasova EPP, iznenađenje u Finskoj, Makron priznao poraz, do 16. jula novi Evropski parlament

09.06.2024

21:15

0

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola predstavila je prve rezultate izbora na osnovu izlaznih anketa

Ubedljiva pobeda Marin le Pen: Najviše glasova EPP, iznenađenje u Finskoj, Makron priznao poraz, do 16. jula novi Evropski parlament
Izbori za Evropski parlament puni iznenađenja - Copyright Profimedia

Evropska narodna partija (EPP) desnog centra osvojila je najviše glasova na izborima za Evropski parlament, ali su desničarske i krajnje desničarske grupacije povećale broj mandata, pokazuju prvi rezultati novog saziva EP, koji su objavljeni na osnovu izlaznih anketa nekoliko država članica EU. 

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola predstavila je prve rezultate izbora na osnovu izlaznih anketa, koje pokazuju da će EPP imati 181 poslanika, dok je u prethodnom sazivu imala 176.

Na drugom mestu su socijalisti i demokrate koji će imati 135 poslanika, za četiri manje nego u prethodnom sazivu, što znači da će ove dve grupacije ostati tradicionalno najveće u EP. 

Profimedia
 

Kao što su i predviđale ankete, grupacija liberalnih partija Obnovimo Evropu i grupacija Zelenih zabeležile su značajne gubitke na izborima za EP. 

Obnovimo Evropu će imati u novom sazivu, ako je sudeći po izlaznim anketama, 82 poslanika, dok je ranije imala 102, a Zeleni će imati 53, dok su ranije imali 72. 

Izlazne ankete pokazuju da su desničarske i krajnje desničarske stranke ostvarile uspeh na izborima, pa će tako Identitet i demokratija imati 62 poslanika, dok su ranije imali 49, a Evropski konzervativci i reformisti imaće 71 mesto u EP, a ranije su imali 69. 

Grupacije Levice imaće 34 poslanika u novom sazivu, dok je ranije imala 37. Partije i poslanici koji deluju samostalno imaće 51, koliko će imati i druge partije.

Mecola je naglasila da su ovo prve projekcije budućeg saziva EP, ali da se u mnogim zemljama članicama i dalje glasa, a preliminarni rezultati očekuju se posle 23 časa.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da raspušta parlament i da poziva na nove izbore nakon uspeha krajnje desničarskog Nacionalnog okupljanja na izborima za Evropski parlament.

Ubedljiva pobeda partije Marin le Pen

Ubedljivo vođstvo "Nacionalnog okupljanja" Marin le Pen u Francuskoj, kažu ankete

Francuska partija krajnje desnice "Nacionalno okupljanje" Marin le Pen osvojila je najviše glasova u Francuskoj sa oko 32 odsto, odnosno čak deset više nego 2019. godine.

AP Photo/Francois Mori
 

Politički blok predsednika Emanuela Makrona osvojio je 15 odsto glasova, što je pad u odnosu na 2019. godinu kada je osvojio 22 odsto.

Socijalisti su osvojili oko 14 odsto, u odnosu na šest odsto glasova od pre pet godina. 

Liderka krajnje desnice Marin le Pen pozdravila je Makronovu odluku da raspiše vanredne izbore, dok je Rafael Gluksman iz redova socijalista kritikovao odluku francuskog predsednika.

Nemačka: Konzervativci prvi, krajnje desničarska AfD druga

Prema prvim preliminarnim rezultatima u Nemačkoj je konzervativni savez Hrišcansko - demokratske unije i Hrišćansko-socijalne unije osvojio najveći broj glasova na izborima za Evropski parlament sa osvojenih 29,5 odsto glasova, dok je krajnje desničarska partija Alternativa za Nemačku (AfD) završila na drugom mestu sa 16,5 odsto, što je za 5,5 odsto više u odnosu na 2019. godinu.

Ako se rezultat zadrži, to će se smatrati velikim uspehom za stranku koja je poslednjih meseci bila opterećena skandalima koji uključuju optužbe za špijunažu i korupciju, piše briselski Politiko i dodaje da se širom Evrope predviđa da će krajnje desničarske, nacionalističke i populističke stranke ostvariti značajan broj glasova.

Socijaldemokratska partija (SPD) kancelara Olafa Šolca zauzela je treće mesto sa 14 odsto, a ako se rezultat održi, to će biti istorijski minimum za stranku.

Profimedia
 

Predviđa se i da će Zeleni, koji vladaju u saveznoj koaliciji sa SPD-om i Slobodnim demokratama (FDP), završiti sa 12 odsto, što je pad podrške od 8,5 odsto u poređenju sa evropskim izborima 2019. godine.

Kako se navodi prema prvim projekcijama nova nemačka populistička partija Bunis Sahra Fagenkneht (BSV), koja kombinuje levičarsku ekonomsku politiku sa desničarskim kulturnim pogledima, osvojila je 5,5 odsto glasova.

Tu stranku osnovala je Fagenkneht, dugogodišnja članica partije Levice.

Projekcije, objavljene nakon zatvaranja birališta u 18 časova, a po proporcionalnom sistemu Nemačka, kao najveća zemlja EU ima pravo na 96 evroparlamentaraca.

U Sloveniji rekordna izlaznost, u Hrvatskoj među najnižima

U Sloveniji je zabeležena rekordna izlaznost na današnjim izborima za Evropski parlament i bila je 25,6 odsto do 16 sati, a u Hrvatskoj je među najmanjima ikada i do 16.30 sati glasalo je 15,05 odsto birača.

Izlaznost na izborima za EU u Sloveniji bila je 25,6 odsto danas do 16 sati, što je više u odnosu na 18,3 odsto kolika je bila pre pet godina, pokazuju podaci Nacionalne izborne komisije, prenela je agencija STA.

Izlaznost u Sloveniji na izborima za EP 2019. godine iznosila je 28,9 odsto.

Izlaznost je danas najveća u Kranju i Ljubljani, gde je premašila 27 odsto, a najmanja u Mariboru - 23 odsto.

U Hrvatskoj je na današnjim izborima za EP najveća izlaznost zabeležena u Gospiću gde je glasalo više od 20 odsto birača, preneo je Index.

Izlazne ankete za Austriju: Najviše glasova krajnje desničarskoj Slobodarskoj partiji

Krajnje desničarska Slobodarska partija Austrije (FPO), koja pripada grupaciji Identitet i demokratija u Evropskom parlamentu, osvojila je najviše, 27 odsto glasova na izborima za Evropski parlament, pokazuju izlazne ankete koje je objavila Austrijska radio-televizija (ORF).

Na drugom mestu je vladajuća Austrijska narodna narodna partija, koja je deo grupacije Evropske narodne partije (EPP) sa 23,5 odsto osvojenih glasova, a opoziciona Socijaldemokratska partija Austrije, koja pripada grupaciji socijalista i demokrata, ima 23 odsto glasova, pokazuju prve procene.

Zeleni su u Austriji osvojili 10,5 odsto glasova, isto koliko i Nova Austrija i liberalni forum, koja je deo grupacije Obnovimo Evropu, prenosi Politiko.

Veber: Fon der Lajenova će i dalje voditi EU

Aktuelna predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen biće na čelu Evropske unije još pet godina, poručio je u Briselu lider Evropske narodne partije (EPP) Manfred Veber, nakon što je ta stranka desnog centra osvojila najviše glasova na izborima za Evropski parlament. 

Profimedia
 

Naglasio je da EPP želi demokratsku Evropu i da "pobednik izbora sada ima pravo da imenuje predsednika EK", prenosi Frankfurter algemajne cajtung.

Fon der Lajenova je naglasila da će EPP izgraditi bastion protiv ekstrema i sa levice i desnice.

De Kro: Od sutra sam premijer u ostavci

Belgijski premijer Aleksander De Kro rekao je da će od sutra biti "premijer u ostavci", nakon što je njegova partija desnog centra Otvoreni flamanski liberali i demokrate zabeležila loš rezultat na današnjim parlamentarnim izborima.

„Za nas je bilo posebno teško veče, izgubili smo. Od sutra ću biti premijer u ostavci“, rekao je on uz suze pristalicama, prenosi briselski Politiko.

 

 

Naveo je da je "signal birača bio jasan".

„Uveren sam da nam je brzo potrebna nova vlada sa punim ovlašćenjima“, dodao je on.

Flamanske nacionalističke partije dominirale su na današnjim izborima u Belgiji, a liberalna stranka premijera Aleksandera De Kroa doživela je udarac.

Prema anketama, desničarska nacionalistička Nova flamanska alijansa ostvarila je najbolji rezultata sa 22 odsto glasova. Krajnje desničarska, antiimigraciona partija "Flamanski interes" je na drugom mestu, sa 17,5 odsto, ispred Socijalističke partije "Napred", koja je osvojila oko 10,5 odsto glasova.

Španski PP desnog centra pobedio na evropskim izborima

Španska Narodna partija desnog centra (PP) pobedila je na današnjim izborima za Evropski parlament (EP) u Španiji i osvojila je 22 mesta od ukupno 61, koliko ta zemlja ima u EP. Time je zadat udarac španskoj vladi koju predvode socijalisti premijera Pedra Sančeza, preneo je Rojters. Sančesovi socijalisti osvojili su 20 mesta u EP. U Španiji, desnica je nastojala da evropske izbore pretvori u referendum o Sančezu.

Braća Italije premijerke Meloni osvojila najviše glasova na izborima za EP

Birališta u Italiji su zatvorena i prema rezultatima, stranka italijanske premijerke "Braća Italije" osvojila je najviše glasova na izborima za Evropski parlament, potvrđujući svoj status kao najpopularnija stranka u Italiji.

Profimedia
 

Prema podacima ankete za državnu radio-difuznu kuću RAI "Braća Italije" je osvojila između 26-30 odsto glasova, a na drugom mestu je leva opoziciona Demokratska partija (PD) sa 21-25 odsto.

Druga glavna opoziciona stranka, "Pokret 5 zvezdica" osvojila je između 10 i 14 odsto, dok je stranka pokojnog premijera Silvija Berluskonija "Forca Italia" završila na četvrtom mestu, osvojivši između 8,5 i 10 odsto, prenosi Rojters.

Prozapadna opozicija pobedila na evropskim izborima u Slovačkoj

Prozapadna opoziciona partija Progresivna Slovačka pobedila je na izborima za Evropski parlament u toj zemlji.

Predsednik Državne izborne komisije Eduard Burda rekao je na konferenciji za novinare da je ta stranka osvojila 27,81 odsto glasova.

Partija slovačkog premijera Roberta Fica Smer – socijaldemokratija, koja se protivi daljem naoružavanju Ukrajine, dobila je podršku 24,76 odsto birača, i zauzela drugo mesto po broju glasova.

Profimedia
 


Republkanska stranka osvojila je 12,53 odsto, Glas-SD 7,18 odsto, a Hrišćansko-demokratski pokret 7,14 odsto glasova, prenosi TASR.

Zeder: Šolc mora da raspiše izbore nakon poraza

Premijer nemačke savezne države Bavarske i lider Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Markus Zeder pozvao je na vanredne izbore u Nemačkoj, nakon što su tri stranke vladajuće koalicije, Socijal-demokratska partija (SDP), stranka Zelenih i Slobodna demokratska partija (FDP), pretrpele velike gubitke na današnjim izborima za Evropski parlament.

Milos Tesic/ATAImages
 

''Činjenica je da je koaliciona vlada nadglasana i Olaf Šolc mora da raspiše nove izbore, kao Makron'', rekao je Zeder, prenosi Politiko.

Zeder je snažan učinak na izborima desničarske Alternative za Nemačku (AFD) pripisao nedavnom ubistvu policajca u Manhajmu. ''Konačno mora doći do promene azilske politike u Nemačkoj, kako bi se AFD smanjio i kako bi demokratske stranke ponovo dobile više glasova'', rekao je Zeder.

Mecola: Do 16. jula novi Evropski parlament

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola izjavila je večeras da se, uprkos izazovima sa kojima se Evropski parlament suočavao poslednjih godina, "konstruktivan" proevropski centar održao.

"Veoma sam ponosna na reforme koje smo uveli posebno jer se ovaj Evropski parlament suočio sa brojnim izazovima krajem 2022. godine. Ovaj parlament je sada efikasniji i otvoreniji i želim da vidim da je to bio odlučujući faktor zašto su ljudi glasali na ovim izborima", rekla je ona na konferenciji za medije.

Kako je rekla rezultati izbora trebalo bi da budu sertifikovani i potvrđeni, što je proces koji će potrajati.

"Već u utorak, prekosutra, lideri političkih grupa će se okupiti na prvom sastanku Konferencije predsednika Parlamenta i tamo će lideri grupa sagledati rezultate evropskih izbora u cilju izbora sledećeg evropskog predsednika Komisije i postaviti mapu puta za konstituisanje novog parlamenta.

Tokom narednih nedelja biće potrebno konstituisanje političkih grupa i formiranje većine kako bi se radilo na političkom programu koji će usmeravati pravac naše Unije u narednim godinama", rekla je ona.

Prema njenim rečima novi parlament bi trebalo da bude konstituisan 16. jula, a da će njegova inauguracija biti u Strazburu.

Estonski konzervativci pobedili liberale premijerke Kaje Kalasa 

Opoziciona estonska partija desnog centra "Otadžbina", koju predvodi bivši ministar spoljnih poslova Urmas Reinsalu izašla je kao pobednik na izborima za Evropski parlament, osvojivši dva od sedam mesta koja toj zemlji pripadaju u EP.

Javni servis ERR navodi sa je ta stranka osvojila 78.000 glasova, prenosi Politiko.

Dva mandata je takođe osvojila Socijaldemokratska partija. "Reformistička stranka" premijerke Kaje Kalas osvojila je samo jedno mesto u odnosu na dva mesta koja je imala pre pet godina.

Žiofre: Očekujem da će politika proširenja ostati visoko na dnevnom redu EU

Šef Misije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je da Evropski parlament povećava svoj uticaj u kreiranju evropske politike, kao i je mnogo ljudi u Srbiji sa dvojnim državljanstvom glasali na ovim izborima.

Tv Pink printscreen
 

"Svakako je ovo parlament koji će imati uticaj i na Srbiju na Zapadni Balkan, kao i na politiku proširenja. Očekujem da će proširenje ostati veoma visoko na dnevnom redu EU posle ovih izbora jer je to postalo ključno pitanje za EU", rekao je Žiofre.

Prema njegovim rečima, Evropski parlament će biti odgovoran za glasanje za novu budžetsku perspektivu koja će morati da uzme u obzir proces proširenja.

Predsednik Vučić pridružio se "Evropskoj noći izbora 2024"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pridružio se "Evropskoj izbornoj noći 2024" koju drugi put u Srbiji organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i portal European Western Balkans.

Njega je u hotelu Metropol, gde se održava manifestacija, dočekao ambasador EU u Beogradu Emanuele Žiofre.

Veče je organizovano kako bi se pratili rezultati izbora za Evropski parlament na kojima je pravo učešća imalo 373 miliona građana iz 27 zemalja članica, a bira se 720 poslanika iz 27 zemalja članica EU.     

Na početku večeri obratio se šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Emanuele Žiofre, a događaju u hotelu Metropol Palas prisustvuju predstavnici diplomatskog kora, među kojima su ambasadori Francuske, Rumunije i Belgije, predstavnici Vlade Srbije i civilnog društva.

Iznenađenje u Finskoj – desnica zabeležila nagli pad

Prema preliminarnim rezultatima izbora za Evropski parlament u Finskoj je stranka Nacionalna koalicija premijera Peteri Orpa osvojila 24,9 odsto glasova, dok je stranka Levi savez, osvojila 18,3 glasova, što je veliki rast u odnosu na 2019. godine kada je osvojila 6,89 odsto glasova.

Najveći pad doživela je stranka Pravi Finci, koja je zauzela drugo mesto na parlamentarnim izborima u aprilu 2023. i koja je članica vladine koalicije, a koja je osvojila 6,7 odsto glasova, prenosi Mond.

Socijaldemokratska partije, nalazi se na trećem mestu sa 15,5 odsto glasova, Zelena liga 11 odsto glasova.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike