Beni Ganc podneo ostavku: Šef ratnog kabineta Izraela ispunio ultimatum

09.06.2024

20:29

0

Izjavivši da premijer Netanijahu "sprečava da postignemo pravu pobedu", Ganc je rekao da njegova stranka izlazi iz vlade

Beni Ganc podneo ostavku: Šef ratnog kabineta Izraela ispunio ultimatum
Beni Ganc podneo ostavku - Copyright Profimedia

Šef ratnog kabineta i predsednik Nacionalnog jedinstva Beni Ganc saopštio je da podnosi ostavku i da njegova stranka izlazi iz vlade, ispunjavajući ultimatum koji je dao izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu, javlja Times of Israel.

Izjavivši da premijer Netanijahu "sprečava da postignemo pravu pobedu", Ganc je rekao da njegova stranka izlazi iz vlade.

Njegova stranka se pridružila koaliciji nakon 7. oktobra "zbog dobrobiti zemlje iako su znali da je to loša vlada" i "od tada su videli kako se strateški razlozi stavljaju u drugi plan zbog političkih razloga", dodao je on.

''Ponosan sam što sam ušao u kabinet za vanredne situacije nakon tragedije 7. oktobra koja nas je zadesila. Ali posle osam meseci borbe moramo da gledamo napred. Netanjahu zna šta mora da uradi i da mora to da uradi'', rekao je Ganc.

On je pozvao ministra odbrane Joava Galanta da ''bude hrabar i učini ono što je ispravno''. Ganc je pozvao građane Izraela koji služe u vojsci i bezbednosnom aparatu da ostanu verni.

Profimedia
 

''U ovom ratu, više od 1.000 porodica je platilo najveću cenu, a hiljade vojnika je povređeno na bojnom polju. Ovo su istinski heroji i vidim ih ispred sebe na svakom koraku. Postoje porodice koje su izgubile svoje najdraže'', rekao je Ganc.

Ganc je prošlog meseca obavestio izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da će, ukoliko on do 8. juna ne predstavi jasnu strategiju za Pojas Gaze nakon okončanja rata, podneti ostavku.

Povlačenje Gancove centrističke partije ne bi predstavljalo neposrednu pretnju za Netanijahuovu vladajuću koaliciju koja ima 64 od ukupno 120 poslaničkih mesta u Knesetu, ali bi moglo imati "ozbiljan uticaj", navodi britanska agencija.

Sa odlaskom Ganca, Netanijahu bi izgubio podršku centrističkog bloka koji je pomogao da se proširi podrška izraelskoj vladi u zemlji i inostranstvu od početka sukoba u Pojasu Gaze.

Profimedia
 

Gancova ostavka bi takođe mogla ukazivati na ograničene izglede za uspeh najnovijih napora za prekid vatre u Pojasu Gaze, navode analitičari.

Najavljujući ostavku iz vlade, Ganc je pozvao premijera Netanjahua da odredi dogovoren datum izbora.

"Da bismo osigurali pravu pobedu, prikladno je da na jesen, godinu dana nakon katastrofe, idemo na izbore koji će na kraju uspostaviti vladu koja će osvojiti poverenje naroda i biti u stanju da se suoči sa izazovima Izraela", rekao je Ganc.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike