Makron: Mogli bismo da postignemo dogovor oko osnovnih elemenata održivog mira u Ukrajini

08.06.2024

17:50

0

Moramo pokrenuti inicijalnu stratešku diskusiju - rekao je francuski predsednik

Makron: Mogli bismo da postignemo dogovor oko osnovnih elemenata održivog mira u Ukrajini
Emanuel Makron - Copyright Ludovic Marin, Pool via AP

Samit u Švajcarskoj mogao bi da stvori osnovu za rešavanje ukrajinskog sukoba, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron.

- Mogli bismo da postignemo dogovor oko osnovnih elemenata održivog mira - oko nuklearnog pitanja, bezbednosti civilne infrastrukture i prehrambene bezbednosti. Moramo pokrenuti inicijalnu stratešku diskusiju - rekao je on na pres konferenciji sa Vladimirom Zelenskim.

Švajcarska će 15 i 16. juna biti domaćin mirovne konferencije o Ukrajini, koja će biti održana u blizini grada Lucerna. Rusija neće biti prisutna na događaju. Portparol ambasade Rusije u Bernu Vladimir Hohlov ranije je rekao da Švajcarska nije poslala Rusiji poziv za učešće na samitu o Ukrajini, ali da Moskva u svakom slučaju neće učestvovati.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske, na mirovnu konferenciju će biti pozvano oko 120 zemalja na nivou lidera država i vlada.

Moskva je ranije više puta isticala da je spremna za pregovore, ali da je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike