Medvedev pozvao Zapad da se urazumi: Slanje aviona F-16 u Ukrajinu moglo bi da pokrene nuklearni rat

22.02.2024

17:16

0

Letelice koje mogu da nose apokaliptično oružje mogle bi da izazovu katastrofu, upozorava zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije

Medvedev pozvao Zapad da se urazumi: Slanje aviona F-16 u Ukrajinu moglo bi da pokrene nuklearni rat
Copyright Ekaterina Shtukina, Sputnik, Pool Photo via AP, File

Snabdevanje Ukrajine borbenim avionima F-16 predstavlja rizik od izazivanja nuklearnog sukoba, upozorio je bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

Zemlje članice NATO-a trenutno obučavaju ukrajinske pilote za upravljanje avionima F-16 pre očekivanog transfera. Kijev je mesecima tražio zapadne borbene avione, rekavši da su oni potrebni za borbu jer je Rusija nadmoćna u vazduhu.

- Slučajno, nenamerno izbijanje nuklearnog sukoba nije nešto što treba odbaciti, zbog čega su sve te mahinacije oko Ukrajine opasne - rekao je Medvedev u opširnom intervjuu ruskim novinarima.

Zamenik šefa ruskog Saveta za nacionalnu bezbednost naveo je avione koje su dizajnirale SAD kao mogući pokretač, napominjući da ih Kijev želi uprkos tome što nema kopnenu infrastrukturu za upravljanje njima.

- Dakle, ako jedan od tih aviona poleti iz zemlje NATO-a - šta bi to bilo? Napad na Rusiju. Neću opisivati šta bi se dalje moglo dogoditi. Ovakav razvoj događaja možda neće sankcionisati čak ni rukovodstvo NATO-a i SAD - kazao je on.

AP Photo/Mindaugas Kulbis
 

Ruski zvaničnici su ranije upozorili da bi isporuka aviona F-16 Ukrajini bila veoma problematična, s obzirom na to da avioni mogu da nose nuklearne gravitacione bombe.

Medvedev je rekao da sukob Rusije sa SAD i njenim saveznicima nije u fazi koja bi primorala ljude da se sakriju u nuklearno sklonište, ali ga je opisao kao gori od Kubanske raketne krize 1962. Sat sudnjeg dana „otkucava“ i „znatno se ubrzao“, dodao je on.

Sat sudnjeg dana trenutno je 90 sekundi do ponoći, gde je ostao nakon što je prošle godine napredovao 10 sekundi. Sat je pušten u rad 1947. godine, kada je postavljen na 23.53. Najoptimističnije vreme je bilo 1990-ih, kada je bio na 17 minuta do ponoći. Njegovo trenutno vreme je najbliže ponoći ili „sudnjem danu“ nego ikad do sada.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike