I tradicionalno - nikakva odluka nije doneta: SAD stavile veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN o Izraelu!

18.10.2023

17:10 >> 19:02

0

Ovaj gest odražava tradicionalni stav Vašingtona u zaštiti dugogodišnjeg saveznika, od bilo kakvih mera koje bi mogao da preduzme

I tradicionalno - nikakva odluka nije doneta: SAD stavile veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN o Izraelu!
Savet bezbednosti UN - Copyright AP Photo/Bebeto Matthews

Sjedinjene Američke Države su upotrebile svoje pravo veta kako bi blokirale rezoluciju koju je predložio Brazil u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ova rezolucija je imala za cilj da pozove na humanitarne prekide u sukobu između Izraela i Hamasa, što bi omogućilo pristup humanitarnoj pomoći stanovnicima Pojasa Gaze.

Glasanje o ovom predlogu teksta bilo je odloženo dva puta u proteklim danima, dok su Sjedinjene Američke Države pokušavale da posreduju u obezbeđivanju pomoći Gazi.

Ovaj gest odražava tradicionalni stav Vašingtona u zaštiti Izraela, dugogodišnjeg saveznika, od bilo kakvih mera koje bi mogao da preduzme Savet bezbednosti UN.

Rezolucija je dobila podršku od dvanaest članova Saveta bezbednosti na glasanju o sredu, dok su Rusija i Britanija ostale uzdržane.

Profimedia
 

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš u sredu je apelovao za hitan humanitarni prekid vatre kako bi se omogućilo oslobađanje talaca i omogućio pristup humanitarnoj pomoći stanovnicima Gaze.

Tekst rezolucije takođe je pozvao Izrael, bez eksplicitnog navođenja imena države, da povuče naredbu koja traži od civila i osoblja UN-a u Gazi da se presele na jug palestinske enklave. Rezolucija je takođe osudila „terorističke napade Hamasa."

Nakon odluke SAD da blokiraju rezoluciju kojom se poziva na humanitarnu pauzu u vezi sa sukobom, Sultan Barakat, profesor na Univerzitetu Hamad bin Kalifa, rekao je da se veto ne daje na nešto „implicitno".

- Reći da ne postoji referenca da Izrael ima pravo da se brani je smešno. Svaka država ima pravo da se brani, to je već implicitno, i to je pravilo po kom narodi funkcionišu. Jasno je da je ovo uzeto kao izgovor i bojim se da će to imati uticaj i izvan Izraela i Palestine. Ovo će biti poslednja kap koja je prelila čašu ili čak poslednji ekser u kovčegu modernog poretka koji je stvoren posle Drugog svetskog rata - kazao je Barakat.

Erdogan: SB UN potpuno neefikasan, nije ispunio svoju odgovornost

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao je danas što Savet bezbednosti UN nije usvojio rezoluciju o humanitarnom prekidu vatre u sukobu palestinske militantne grupe Hamas i Izraela.

- SB UN, koji je postao potpuno neefikasan, ponovo nije ispunio svoju odgovornost. Zapadne zemlje, koje ne ostavljaju kamen na kamenu kada su u pitanju ljudska prava i slobode, nisu preduzele nikakve korake osim dolivanja ulja na vatru - napisao je Erdogan na svom nalogu na mreži Iks.

On je istakao da je "gnusni napad" na bolnicu Al-Ahli u Pojasu Gaze, u kojem je ubijeno gotovo 500 ljudi, "doveo masakr u Gazi na novi nivo".

Izrael je prošle sedmice naredio premeštaj oko 1,1 milion ljudi, što je skoro polovina stanovništva Pojasa Gaze, na jug, kako bi se pripremio za kopnenu ofanzivu, posle napada Hamasa koji se smatra najgorim napadom na civile u 75-godišnjoj istoriji Izraela.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike