Meteorološka agencija Ujedinjenih nacija upozorava: Globalna temperatura će porasti za više od 1,5 stepeni!

05.06.2024

18:00

0

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš je u današnjem govoru povodom Svetskog dana zaštite životne sredine citirao saopštenje organizacije, kako bi istakao zabrinutost zbog klimatskih promena

Meteorološka agencija Ujedinjenih nacija upozorava: Globalna temperatura će porasti za više od 1,5 stepeni!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Meteorološka agencija Ujedinjenih nacija predviđa da je 80 odsto sigurno da će prosečna globalna temperatura porasti za više od 1,5 stepeni Celzijusa, što je mnogo više od željenog cilja koji je postavljen u Pariskom klimatskom sporazumu.

Svetska meteorološka organizacija saopštila je danas da se očekuje da će globalna srednja temperatura blizu površine za svaku godinu od 2024. do 2028. biti između 1,1 i 1,9 stepeni Celzijusa viša nego na početku industrijske ere, prenosi AP.

Takođe je procenjeno da je 47 odsto sigurno da bi prosečna globalna temperatura tokom čitavog petogodišnjeg perioda mogla da pređe 1,5 stepen, što je povećanje u odnosu na nešto manje od šanse jedan prema tri predviđene za period između 2023. i 2027. godine.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš je u današnjem govoru povodom Svetskog dana zaštite životne sredine citirao saopštenje organizacije, kako bi istakao zabrinutost zbog klimatskih promena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike