Princ Vilijam otkrio u kakvom je stanju Kejt Midlton: Veteranu iz Drugog svetskog rata izustio samo ovo (FOTO/VIDEO)

05.06.2024

18:33

0

Princ od Velsa bio je u Portsmutu zajedno sa vodećim britanskim političarima i veteranima na komemoraciji povodom 80. godišnjice Dana D

Princ Vilijam otkrio u kakvom je stanju Kejt Midlton: Veteranu iz Drugog svetskog rata izustio samo ovo (FOTO/VIDEO)
Princ Vilijam sa veteranom - Copyright Tanjug/Andrew Matthews/Pool via AP)

Princ Vilijam je odao je retke informacije o zdravstvenom stanju princeze Kejt Midlton tokom njenog oporavka od raka dok je prisustvovao dirljivom događaju zajedno sa kraljem Čarlsom i kraljicom Kamilom.

Naime, Princ od Velsa bio je u Portsmutu zajedno sa vodećim britanskim političarima i veteranima na komemoraciji povodom 80. godišnjice Dana D.

I on i njegov otac Čarls održali su govore pre nego što su se proveli vreme sa veteranima i čuli njihova iskustva.

Tanjug/AP Photo/Kin Cheung, Pool
 

 

Na snimku se vidi kako Vilijam ćaska sa jednim čovekom, veteran ga je pitao za Kejt

- Hteo sam da te pitam da li je tvojoj ženi bolje? - upitao je deka, a Vilijam je odgovorio: "Da... volela bi da je danas ovde."

 

 

- Podsećao sam sve, njena baka je služila u Blečliju, tako da bi imala dosta toga zajedničkog sa nekoliko drugih dama ovde koje su služile u Blečliju, ali nikada o tome nisu govorile do samog kraja.

Kejtina baka po ocu Valeri Glasborou radila je u centru za razbijanje šifri iz Drugog svetskog rata i 2014. godine princeza ga je posetila da vidi gde bi njena baka nekada radila.

Vilijamov susret sa veteranom usledio je nakon što su se Čarls i Kamil pojavili. Kamila je zaplakala dok je slušala kako se drugi veteran sećao užasa rata tokom emotivne ceremonije.

Izgledali su vidno dirnuti dok se veteran mornarice Erik Bejtman prisećao svog iskustva na plaži tokom operacije u Drugom svetskom ratu. Opisao je kako su on i njegovi drugovi hrabro skakali sa čamaca nakon što su prešli Lamanš da bi se spustili na plaže severne Francuske.

Tanjug/Neil Hall/Pool via AP
 

- Toliko muškaraca i žena, uključujući mog dragog prijatelja Freda, pridružilo mi se, ali nažalost nije uspelo

 I to je ostavilo Kamilu vidno savladanu, a i kralj Čarls je takođe trljao oči.

Kralj je pohvalio "zaista kolektivne napore" onih na unutrašnjem frontu tokom Drugog svetskog rata i rekao da je Britanija danas "večno" dužna onima koji su služili. Ranije je Vilijam pročitao odlomak iz dnevnika kapetana Alastira Banermana iz Kraljevskog Vorvikširskog puka, vojnika koji je bio deo Dana D, upućen njegovoj supruzi ujutru nakon iskrcavanja.

Zvanična britanska komemoracija za 80. godišnjicu Dana D održaće se sutra u britanskoj Normandiji memorijalu u Ver-sur-Mer-u, gde će se kralj pridružitifrancuskom predsedniku Emanuelu Makronu i premijeru Rišiju Sunaku.

Vilijam će prisustvovati događajima u Normandiji, uključujući službu koju organizuje Kanada na Juno Biču i međunarodnu ceremoniju koju organizuje Francuska u Omaha Biču kojoj će prisustvovati više od 25 šefova država.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike