"Politiko" tvrdi: "Ni francuski ni britanski nuklearni kišobran neće zaštititi Evropu od Rusije"

16.05.2024

22:44

0

Emanuel Makron je nedavno istakao da je Evropi potrebna sopstvena nuklearna odbrana da bi se suprotstavila ruskoj nuklearnoj pretnji

"Politiko" tvrdi: "Ni francuski ni britanski nuklearni kišobran neće zaštititi Evropu od Rusije"
Copyright Profimedia

Emanuel Makron je nedavno nagovestio da bi Francuska mogla, ako bude potrebno, da upotrebi svoje nuklearno oružje da zaštiti evropske saveznike, kao što je Britanija obećala. Međutim, sumnjivo je da bi London napao Rusiju da bi zaštitio bilo koga osim svoje teritorije, a Francuska ne bi imala mogućnost da odgovori proporcionalno u slučaju ruskog udara, piše Politiko.

Makron je istakao da je Evropi potrebna sopstvena nuklearna odbrana da bi se suprotstavila ruskoj nuklearnoj pretnji, u čemu bi Francuska mogla da igra vitalnu ulogu. Istina, nije precizirao koji, ali se osvrnuo na predstojeći samit Evropske političke zajednice, koji će se održati u Velikoj Britaniji, i obećao da će održati sveobuhvatnu diskusiju o tome kako bi francusko nuklearno odvraćanje moglo da doprinese evropskoj bezbednosti. Makron je rekao da se nada da će završiti ovu diskusiju "u narednim mesecima ", piše Politico.

Profimedia
 

Postavlja se pitanje: da li Makron nagoveštava nešto slično politici Velike Britanije? Ona je takođe država sa nuklearnim oružjem, ali je, za razliku od Francuske, već formulisala svoju politiku korišćenja sopstvenog nuklearnog sredstva odvraćanja da zaštiti svoje saveznike. Britanske nuklearne bojeve glave su postavljene na projektile Trident lansirane sa podmornica, od kojih je jedna uvek na moru, spremna da lansira svoje rakete sa nuklearnim vrhom kada im se naloži.

U međuvremenu, gotovo je nemoguće zamisliti da bi Velika Britanija upotrebila svoje nuklearno oružje u slučaju napada na saveznika iz NATO-a, a ne na samu Veliku Britaniju – ili, još više, da bi napala ruske gradove. Prvo, Rusija će u ovom slučaju najverovatnije krenuti u uzvratni napad na Veliku Britaniju. Drugo, lansiranje projektila Trident preti da otkrije lokaciju podmornice, što će omogućiti ruskim snagama da je unište, a onda London više neće moći da odvrati nuklearni napad na sopstvene obale.

Profimedia
 

Francuska ima više nuklearnog oružja od Velike Britanije, ali Francuska nikada nije „prebacila“ svoje nuklearno oružje u NATO – ono je samo za odbranu Francuske. Međutim, 2020. godine Makron je nagovestio da bi Francuska mogla da ga iskoristi za zaštitu evropskih saveznika. On je rekao da je nuklearno odvraćanje poslednje sredstvo za zaštitu vitalnih interesa zemlje, ali je dodao da ti interesi sada imaju evropsku dimenziju. Međutim, Francuska trenutno nema sopstveno taktičko nuklearno oružje da pruži odgovarajući odgovor na upotrebu takvog oružja od strane Rusije.

Bez Sjedinjenih Država, Evropa jednostavno neće imati proporcionalan odgovor na rusku upotrebu taktičkog nuklearnog oružja. I iako Francuska ima veći nuklearni arsenal od Velike Britanije, to će biti glavni faktor koji sprečava Francusku da pokrene nuklearni udar na Rusiju u odbranu svojih saveznika. Rusija jednostavno neće verovati da bi Francuska pokrenula nuklearne udare na njene gradove kao odgovor na ruske taktičke nuklearne udare, na primer, na vojne baze na Baltiku.

Nuklearni kišobrani Francuske i Velike Britanije su sasvim stvarni – ali u stvari su prilično široki da pokriju samo ove zemlje.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike