Teror u Gazi trajaće više od godinu dana: Izrael otkrio koliko još planira da vodi borbe protiv Hamasa

29.05.2024

18:23

0

Već u startu je bio planiran višemesečni rat

Teror u Gazi trajaće više od godinu dana: Izrael otkrio koliko još planira da vodi borbe protiv Hamasa
Akcija spasavanja u naselju Deir Al Balah - Copyright Profimedia

Šef izraelskog Saveta za nacionalnu bezbednost Cahi Hanegbi izjavio je da Izrael očekuje još sedam meseci sukoba u Gazi kako bi postigao cilj uništenja Hamasa.

U intervjuu za izraelski radio Rešet, Hanegbi je rekao da su planovi predstavljeni vladi od početka predviđali dugotrajan rat, prenosi CNN.

- Plan je napravljen u fazama, a kao godina sukoba određena je 2024. Sada smo u petom mesecu, što znači da očekujemo još sedam meseci borbe da produbimo svoja dostignuća i postignemo cilj uništivši vojne i vladine sposobnosti Hamasa i Islamskog džihada - rekao je on.

Hanegbi je naglasio važnost strpljenja i čvrstine, ističući da je takav otpor omogućio preživljavanje nacije kroz vekove.

- To je omogućilo naciji da preživi 75 godina, pa čak i 3.000 godina pre toga. Samo ne koristite štopericu i ne postavljajte ultimatume - dodao je Hanegbi.

Prema njegovim rečima, Izraelske odbrambene snage (IDF) trenutno kontrolišu 75 odsto puta Fildelfija, tampon-zone između Gaze i Egipta, što treba da spreči krijumčarenje oružja iz Egipta u Gazu.

Hanegbi je za izraelsku televiziju Kan rekao i da očekuje da će IDF vremenom kontrolisati ceo put i da je neophodna saradnja sa Egiptom kako bi se osiguralo zaustavljanje krijumčarenja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike