Dok je kisnuo, a demonstranti pevali Riši Sunak otkrio datum izbora u Velikoj Britaniji (VIDEO)

22.05.2024

20:00

0

Britanski premijer je ukazivao na to da je inflacija "vratila na normalu" i da "zaustavlja brodove"

Dok je kisnuo, a demonstranti pevali Riši Sunak otkrio datum izbora u Velikoj Britaniji (VIDEO)
Riši Sunak - Copyright Profimedia

Britanski premijer Riši Sunak saopštio je da će izbori biti održani 4. jula, uprkos tome što je Laburistička stranka daleko zaostaje u anketama, javlja Daily Mail.

Dok mu je odelo postajalo natopljeno od kiše, a demonstranti u pozadini puštali himnu Nove Laburističke stranke "Things Can Only Get Better", Sunak je ukazivao na to da je inflacija "vratila na normalu" i da "zaustavlja brodove".

"Sada je pitanje kako i kome verujete da tu osnovu pretvori u sigurnu budućnost... sada je trenutak da Britanija odluči svoju budućnost", rekao je.

 

 

"5. jula, ili će Ser Ker Starmer ili ja biti premijer. On je pokazao iznova i iznova da će izabrati lakši put i učiniti sve da dođe do moći. Ako je bio spreman da napusti sva obećanja koja je dao da bi postao lider Laburista nakon što je dobio posao, kako možete znati da neće učiniti upravo istu stvar ako postane premijer?", rekao je Sunak.

Starmer: Izbori u Britaniji u julu daće zemlji priliku da okonča haos Sunakove vlade


Kir Starmer, lider britanske opozicione Laburističke partije, izjavio je danas da će nacionalni izbori u julu dati zemlji priliku da okonča haos konzervativne vlade britanskog premijera Rišija Sunaka.

 

 


"Vreme je za promene", rekao je Starmer svojim pristalicama nakon što je Sunak najavio da će izbori biti održani 4. jula, preneo je Rojters.

 

Za formiranje vlade neophodno najmanje 326 osvojenih mesta

Nacionalni izbori u Velikoj Britaniji biće održani 4. jula, a istraživanja javnog mnjenja ukazuju da bi 14-godišnja vladavina konzervativaca mogla da bude pri kraju.

Britanija je podeljena na 650 izbornih jedinica, a birači mogu da izaberu jednog od kandidata za parlament, koji obično predstavljaju veću političku stranku. 

Kako bi se oformila vlada, neophodno je najmanje 326 osvojenih parlamentarnih mesta, nakon čega lider pobedničke strane formira vladu i postaje premijer.

U slučaju da nijedna partija ne osvoji neophodan broj mesta, aktuelni premijer ostaje na vlasti i pokušava da formira koaliciju ili manjinsku vladu.

Ukoliko ne dođe do formiranja koalicije, koje nisu česte u Britaniji, premijer može da preporuči da lider najveće opozicione stranke bude pozvan da oformi vladu.

Ako aktuelni premijer izgubi, odlazi kod monarha gde nudi ostavku nakon dogovora o narednoj vladi.

Novi premijer se nakon toga sastaje sa kraljem, koji od njega zahteva da formira vladu, u ceremoniji koja se tradicionalno zove ''ljubljenje ruku'', iako se od modernih premijera više ne očekuje da ljube ruku monarha.

Blizu 50 miliona Britanaca ima pravo glasa, a glasanje može da se izvrši lično, poštom ili preko posrednika, navodi Rojters.

Anketa JuGov-a je u aprilu pokazala da se očekuje da laburisti osvoje 403 mesta, a konzervativci 155, dok istraživanja javnog mnjenja generalno ukazuju na vođstvo laburista od najmanje 20 poena.

Konzervativci trenutno zauzimaju 344 parlamentarnih mesta, a laburisti 205.
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike